od Ivan » pát 10 dub, 2026 9:39 am
Informací je tu hodně, doporučuji filtrovat příspěvky Jacka. Naposledy třeba diskuze k páry 413 Saxonia TT neboM152 Roco také TT. Ve zkratce můj osobní závěr.
V prvé řadě záleží na tobě, co od zvuku očekáváš. Já třeba nejsem fajnšmekr, loko nemám detailně naposlouchane, ale chci abych v tom slyšel skutečnou mašinu. Stávalo se, že tovární zvuk byl z jiné loko.
A tak mám asi 6 zvukových mašin, něco od Jacka, jeden artol v Bertě a nějaké tovární zvuky.
Další zásadní faktor je, jaké jsou možnosti ozvučení analogové verze. Má loko přípravu a jde tam dát jednoduše dekodér Zimo? Zatím nejsem tak elekeronicky schopný abych předělával desku apod, a tak radši již továrně ozvucenou.
Je továrně zvučená loko založena na dekodéru Zimo? V tomto případě si klidně koupím zvukovou a když se mi zvuk líbit nebude, nahrají tam od Jacka. Jeho zvuky jsou skutečně top.
To je případ např. i M152 TT Roco. Originál zvuk má do ideálu i pro mne daleko. M152 tam slyším, ale docela to chrčí. Možná bude stačit jen pořešit repro, ale asi to časem vyměním za zvuk od Jacka.
Hezké video k tomu dělal Ivor Toman a závěr je stejný. Má na stejném videu motorák MTB se zvukem od Jacka a je to prostě lepší.
Takže stejně si musíš závěr udělat sám. Samotné nahrání jiného zvuku není v celkové částce za zvukovou loko zásadní, ale ty věci okolo... Nastuduj si tedy konkrétní model a pak se rozhodni.
Mám od MTB jednu zvukovou hydru, ozvuvil mi ji prodejce a je to vcelku fajn.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!