Využití detekce obsazení

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Využití detekce obsazení

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 25 led, 2026 8:53 pm

Charlie píše:Děkuju za Vaše podněty. Vaše nápady ale byly na mě moc složité. Nakonec jsem vyzkoušel to úplně nejjednodušší řešení co mě napadlo. Připojit k té jedné LEDce paralelně další diody a ono to funguje. Spojil jsem na zkoušku paralelně 10 LEDek a svítí to stejně jako při té jedné! Zdá se, že počet takto zapojených LEDek může být vysoký. To, že to ubírá napájecí napětí mě moc nevadí, protože jde o skryté nádraží. Zkusím ale ještě snížit počet těch usměrňovacích diod ze čtyř na tři, popř. 2 v sérii a uvidím, jak se to bude chovat. Nicméně jsem nevěřil, že se to tak jednoduše dá vyřešit. Na ty detektory od Fuldy jsem pomýšlel, ale když se mi to takhle povedlo tak dám přednost tomu nejjednoduššímu řešení. Děkuji za snahu pomoci.

Charlie

No vyndavat ty usměrňovací diody není vůbec dobrý nápad!!!
V serii jsou čtyři proto aby na nich byl dostatečný úbytek napětí aby rozsvítili paralelně zapojenou LED s odporem. Tj. přibližně 4x 0,7 V na diodu to je 2,8 V!
Rozhodně tohle je lepší způsob:
https://www.fucik.name/masinky/zv/#DETECT
Viz Zlámalíkův odkaz.
Zdenek Valter

Příspěvekod Charlie » ned 25 led, 2026 9:25 pm

Dioda kterou potřebuji rozsvítit svítí od 1,8V. Takže 4 diody v sérii mi přijdou zbytečně moc s 2,8V. Mohly by stačit 3 diody.

Fuldův detektor:
Kdybych tedy vyndal ten optočlen PC847 tak bych měl detekci 4 úseků. Zbydou tam tedy 4 výstupy pro LEDky. Utáhl by ten jednotlivý výstup 7 LEDek? Na detektor se přivede J signál a z detektoru se potom pokračuje na K?
ČSD, H0, H0e, DCC LENZ LZV200 + analog z ovládacího pultu.
Charlie

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 25 led, 2026 10:58 pm

Charlie píše:Dioda kterou potřebuji rozsvítit svítí od 1,8V. Takže 4 diody v sérii mi přijdou zbytečně moc s 2,8V. Mohly by stačit 3 diody.

No a co ten ochranný odpor v serrii s LED?
Na tom přeci bude taky úbytek ne?

Charlie píše:Fuldův detektor:
Kdybych tedy vyndal ten optočlen PC847 tak bych měl detekci 4 úseků. Zbydou tam tedy 4 výstupy pro LEDky. Utáhl by ten jednotlivý výstup 7 LEDek? Na detektor se přivede J signál a z detektoru se potom pokračuje na K?

Ach jo, uvědom si, že tu vlastně říkáš že netušíš jak to máš zapojit.
O.K.
Detektory zde ukázané se zapojují v serii na přívodu k detekovanému úseku tedy žádné J a K!!
JEN J nebo K !! Na jedné straně a na druhé přívod do přerušené kolejnice!!!
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » ned 25 led, 2026 11:01 pm

Když si to Fuldovo zapojení překreslíš, dostaneš to, co máš Ty: https://imgur.com/a/OSZEaOq - červeně trakce, oranžově obvod skrz LED.
Takže pro tvoje účely (jen signalizovat a asi stačí jen úseky, kde je lokomotiva), vyhoví to, co máš.
Optočlen má tu výhodu, že je citlivější ("bere" už tehdy, kdy ty okem ještě nevidíš LED svítit) a tedy dovolí detekovat i samotné vozy (nápravy se přes izolační plast přetřou vodivým lakem) a taky že oodělí obvody trakce od obvodů signalizace a ovládání.

Edit: co se týká J a K, tak když se podíváš na obrázek, který jsi odkazoval (https://www.masinky2003.wz.cz/indikace_ ... i_DCC.html), tak tam je vše zapojeno v K, kolejnice J se to nijak netýká. Je jedno, která to bude, zda J, nebo K - napětí potřebné pro ty indikační LED se bere z úbytku na těch diodách na přívodu či odvodu.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Charlie » pon 26 led, 2026 8:11 am

Zdeněk Valter a Zlámalík:
Už je mi to jasný. Děkuju za Vaší trpělivost s neelektronikem.
ČSD, H0, H0e, DCC LENZ LZV200 + analog z ovládacího pultu.
Charlie

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 26 led, 2026 10:51 am

Jen dovětek - pro DCC je podle mne lepší detekovat proud do úseku pomocí proudového transformátoru.
Na přívodech nedochází k úbytku napětí.
Zdenek Valter

Příspěvekod marian_r » pon 26 led, 2026 11:07 am

Zlámalík píše:Když si to Fuldovo zapojení překreslíš, dostaneš to, co máš Ty: https://imgur.com/a/OSZEaOq - červeně trakce, oranžově obvod skrz LED.

je ten mostík nakreslený správne?
marian_r

Příspěvekod prcek » pon 26 led, 2026 11:11 am

marian_r píše:
Zlámalík píše:Když si to Fuldovo zapojení překreslíš, dostaneš to, co máš Ty: https://imgur.com/a/OSZEaOq - červeně trakce, oranžově obvod skrz LED.

je ten mostík nakreslený správne?

Ano, to nemá být mostík, ale 2 a 2 diody zapojené antiparalelně.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika