M152.0/810 + Blm/Baafx/010/Btax ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: MTB M 131.1+CDlm HO

Příspěvekod lubz » ned 11 led, 2026 8:47 am

Ahoj všem, někde jsem tu četl, že kdosi už měl předsériovku v ruce. Mohl by se ozvat a blíže popsat? Je fakt, že např. s přívěšáky Baafx od Roco ( kat.č. 74241) mám pořád problémy a jezdí spíše smykem..... zlaté staré vlečňáky od Piko k VT 130.
H0 Stožec-Tusset 3. - 4.epocha - ČSD + DB bez uznání II.WW - ve výstavbě
TT miniovál BTTB
lubz

Příspěvekod Dovi » ned 11 led, 2026 10:03 am

lubz píše:např. s přívěšáky Baafx od Roco (kat.č. 74241) mám pořád problémy a jezdí spíše smykem..

Je potřebné doladit přítlaky sběru proudu u osvětleného vagonu a zmenšit je.
Model přímo z fabriky se bohužel chová jako auto se zataženou ruční brzdou.

Ale je bez diskuze, že toto si měl výrobce ošéfovat již ve výrobě a nenechávat to na zákaznících.

Čistě technicky je ideální sbírat proud ne z kol (nebo dokonce z okolků - velký brzdný moment na velkém poloměru), ale z os (z náprav), kde ani případný větší přítlak sběrných plíšků nemá moc šancí se výrazně uplatnit.

P. S.
Dále by se pro zlepšení jízdních vlastností lehkých vagonků hodilo doplnit jim balastní zátěž (ještě jsem to ale neudělal), nejlépe asi olověnou - každých pár gramů dobrých.

Ale pane Dovi, dost už s Roco přívěšákem.
Tohle vlákno je o MTB Hurvínkovi - a doufejme, že /snad/ u něj bude nakonec radost převládat na rozpaky...
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 11 led, 2026 2:15 pm

Dovi píše:
lubz píše:např. s přívěšáky Baafx od Roco (kat.č. 74241) mám pořád problémy a jezdí spíše smykem..

Ale je bez diskuze, že toto si měl výrobce ošéfovat již ve výrobě a nenechávat to na zákaznících.

No právě tento způsob provedení považuji za tragický.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » ned 11 led, 2026 5:04 pm

Zdenek Valter píše:
Dovi píše:

No právě tento způsob provedení považuji za tragický.

A už víš, proč mluvíme, jak mluvíme :D
Ono by to mohlo být dobře, ale ono se nechce. O to jde.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod M&T » ned 11 led, 2026 8:26 pm

Zdenek Valter píše:Nevím proč tu mluvíte s despektem o modelech , které jste si nikdo ano neosahal.
Konkrétně moje zkušenost s M152 je naopak ve prospěch MTB zejména co se týče jízdních vlastností.

Ideálne by bolo zbierať to cez mosadzné ložiská. Čo sa dá samozrejme len pri hnaných vozidlách
Samo-domo sa to dá urobiť, ale je to robota ... ak by to robili výrobcovia priamo (lisovali to do plastu už pri výrobe) bolo by to super ...
M&T

Příspěvekod M&T » ned 11 led, 2026 8:31 pm

Dovi píše:

Čistě technicky je ideální sbírat proud ne z kol (nebo dokonce z okolků - velký brzdný moment na velkém poloměru), ale z os (z náprav), kde ani případný větší přítlak sběrných plíšků nemá moc šancí se výrazně uplatnit.

P. S.
Dále by se pro zlepšení jízdních vlastností lehkých vagonků hodilo doplnit jim balastní zátěž (ještě jsem to ale neudělal), nejlépe asi olověnou - každých pár gramů dobrých.

Ale pane Dovi, dost už s Roco přívěšákem.
Tohle vlákno je o MTB Hurvínkovi - a doufejme, že /snad/ u něj bude nakonec radost převládat na rozpaky...

Zbieranie z osi má jeden zásadný problém - buď môžeš zbierať len jeden "pól" alebo musíš mať delenú osu. Pri dvojosom vozni prichádza ako náhrada zbierania z okolkov do úvahy len delená osa alebo mosadzné ložiská.
M&T

Příspěvekod kpt.Budha » pon 12 led, 2026 8:38 am

Spíš si taková souprava (810) přímo říkala o nějaký typ vodivého spřáhla, aspoň mně se to tak zdá. Že se mi nepodařilo uspokojivě vyřešit trvalé sbírání a zároveň točení kol, to je také pravda. Snad se to zde povede lépe.
kpt.Budha

Příspěvekod M&T » pon 12 led, 2026 9:02 am

kpt.Budha píše:Spíš si taková souprava (810) přímo říkala o nějaký typ vodivého spřáhla, aspoň mně se to tak zdá. Že se mi nepodařilo uspokojivě vyřešit trvalé sbírání a zároveň točení kol, to je také pravda. Snad se to zde povede lépe.

Ja som kupil vodivé spriahadlá PIKO a tak zbiera celá súprava (Roco).
M&T

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 12 led, 2026 9:24 am

M&T píše:
kpt.Budha píše:Spíš si taková souprava (810) přímo říkala o nějaký typ vodivého spřáhla, aspoň mně se to tak zdá. Že se mi nepodařilo uspokojivě vyřešit trvalé sbírání a zároveň točení kol, to je také pravda. Snad se to zde povede lépe.

To máš ale zapojené pořád, nebo ne?
Zdenek Valter

Příspěvekod vvitty » pon 12 led, 2026 10:19 am

Mohl by admin toto vlakno prejmenovat na Roco M152 a 010? Lepe by to vystihovalo obsah.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 12 led, 2026 10:32 am

vvitty píše:Mohl by admin toto vlakno prejmenovat na Roco M152 a 010? Lepe by to vystihovalo obsah.

Promiň chápu, máš tedy víc podrobností o provedení modelu včetně přípojného vozu?
Zdenek Valter

Příspěvekod kpt.Budha » pon 12 led, 2026 11:00 am

vvitty píše:Mohl by admin toto vlakno prejmenovat na Roco M152 a 010? Lepe by to vystihovalo obsah.

Pardon, já myslel, že si to tu výrobce přečte a třeba tuto možnost u M 131 zváží :wink:
kpt.Budha

Příspěvekod M&T » pon 12 led, 2026 11:48 am

Zdenek Valter píše:
M&T píše:

To máš ale zapojené pořád, nebo ne?

Nie, to su klasicky rozpojiteľné spriahadlá KKK. Majú len dva vodiče, čo ale stačí, lebo ja tým ťahám len napájanie z koľají
M&T

Příspěvekod M&T » pon 12 led, 2026 11:55 am

Bavíme sa tu o všeobecnom riešení zberu prúdu z koľají, čo je platné aj pre model MTB. Aj pri tomto modeli (buď priamo z výroby alebo pri samo-domo úprave) sa dajú zúžitkovať negatívne skúsenosti s iným výrobcom resp. poznatky o lepšom riešení ...
M&T

Příspěvekod kpt.Budha » pon 12 led, 2026 12:59 pm

M&T: Piko 56047? A pardon, už toho nechám.
kpt.Budha

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)