Nemaje přehršel prostoru jsem si ve své mikro-dílně (komoře) před nějakým časem vyhradil jednu polici s tím, že alespoň malé šoupaliště se mi tam vejde. Rozměrově je to prostor cca 1150x300mm, který už moc dalšího rozpínání neumožňuje.
Představy o tom co v tomto prostoru má vzniknout byly od začátku vcelku jasné a odrážely se v nich večery prosezené u sledování železnice v USA a Kanadě. A to jak té reálné, tak i té modelové. Vzhledem k tomu, že prostor neumožňuje kochat se pohledem na průjezd extrémních souprav kaňony, překlenuté složitou konstrukcí dřevěných mostů, byla jasnou volbou "dvorková" tématika. Inspirací pro tento typ kolejiště najdete na internetu velké množství, takže je z čeho čerpat.
Navrhl jsem si tedy základní layout, který je jen trochu rozšířeným inglenookem a neklade si za cíl nic jiného než se bavit stavbou a následným postrkováním.
První krok byl tradičně rám, na který jsem si nejdříve jen tak nasucho poskládal kolejivo, abych si mohl osahat jak by to mělo vypadat v reálném provozu.

Pokud se vám na kolejivo na obrázcích nepozdává, tak to bude tím, že jsou použité jen atrapy z 3D tisku. Ty jsem si zpracoval v podstatě pro to, abych si hned na začátku osahal, jak to vlastně vše bude fungovat. Mám namalovaný layout, ale když si pak reálně šoupete s vagónem sem a tam, tak je to zase něco trochu jiného. Chvíli jsem si hrál, přeskládával, posunoval levou stranu, pravou stranu..... prostě tak dlouho až mi přišlo, že to takhle bude dobrý
Pak jsem doma na botníku, za pečlivého dozoru dcer a lehce vražedných pohledů ženy dotvořil bednu a malinko ji osvětlil.

No a pak byl vhodný čas osadit nějaké ty budovy a udělat si představu o tom jak "to" bude vypadat.
Samozřejmě to nebylo napoprvé a několikrát jsem upravoval umístění, rozsah a výšky, dokud mi to neladilo na oko....a to zejména na levé straně. Pravá strana je aktuálně spíše orientační a určitě se na ní bude ještě pracovat....stejně tak jako na zbytku.

Možná si teď ťukáte na čelo, ale chtěl jsem si prostě udělat představu o tom, jak to vlastně bude vypadat. Na začátku jsem si to nějak namyslel a když jsem si to pak nasucho poskládal, tak mi to třeba nebylo špatné, ale pocitově mi tam něco vadilo a takhle jsem si doufám ujasnil co jsem potřeboval. A navíc to byla i docela zábava
V této fázi jsem objednal kolejivo, které už dorazilo a může se zase pomalu pokračovat dál. Vnitřek bedny je potřeba ještě doladit, hlavně prozatímní osvětlení se ukázalo jako slabé a bude to chtít trochu přidat. Pak pootáčet přestavníky, přilepit kolejivo, zadrátovat .... však to znáte
A jen pro ukázku 3D atrapy v porovnání s fleischmannem