Pájení kolejnic

Zkušenosti, tipy, ceny, informace a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Pájení kolejnic

Příspěvekod kpt.Budha » čtv 04 pro, 2025 8:43 am

Díky za rady. Věřím, že kdybych to dělal zespodu, půjde mi to lépe, ale musím to dělat zboku a fakt nevím.
kpt.Budha

Příspěvekod Ivan » čtv 04 pro, 2025 8:57 am

kpt.Budha píše:Díky za rady. Věřím, že kdybych to dělal zespodu, půjde mi to lépe, ale musím to dělat zboku a fakt nevím.

Já pajim z boku a snažím se o co nejméně nápadný spoj.

Ještě se raději zeptám, zda nepoužíváš brunýrované pruty? Tam se to musí fakt osbrouait smirkem.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod prcek » čtv 04 pro, 2025 9:02 am

a) buď jako Zlámalík. Trafopájka, napřed vše pocínovat a pak připájet k sobě, jako tavidlo kalafuna
b) stejný postup jako a), jen místo kalafuny MTL 468 a místo trafajdy mikropájka. Tavidlo je prý bezoplachové, ale když můžu ošudlám to lihem, kupoval jsem u RaC Vonka, ale tam teď nemá.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod kpt.Budha » čtv 04 pro, 2025 9:10 am

Ivan píše:
kpt.Budha píše:Díky za rady. Věřím, že kdybych to dělal zespodu, půjde mi to lépe, ale musím to dělat zboku a fakt nevím.

Já pajim z boku a snažím se o co nejméně nápadný spoj.

Ještě se raději zeptám, zda nepoužíváš brunýrované pruty? Tam se to musí fakt osbrouait smirkem.

RocoLine, popravdě nedokáži povrchovou úpravu ani nalézt, ani odhadnout.
kpt.Budha

Příspěvekod petr2023 » čtv 04 pro, 2025 10:28 am

Už přes 20let používám Kalafunu MTL 408 a obyčejnou trafopájku v červeném bakelitu po otci a ještě se mi nestalo, že bych něco nepřipájel. Používám nebrunýrované kolejivo (Tillig) a pájím jak ze spodu, tak z boku spojky, případně koleje k niklovým vrutům na přechodech a jde to úplně bez problémů. Samozžejmě je postup jako u Zlámalíka, tedy nejprve pocínovat díl A a B a ty následně spojit.
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod jipol57 » čtv 04 pro, 2025 11:54 am

Já si i po letech nemůžu stěžovat, na svoje pájení kolejnic. Tady ve vlákně: viewtopic.php?f=9&t=233&start=45#p295359
A to bylo před lety, když jsem jezdil na kolejivu PILZ. Od té doby jsem přešel na pruty Tillig Elite, které mají nějakou povrchovou úpravu. Tak trochu oškrábnu, ale dobře se pájí i na ni. Pájím zespodu i z boku kolejnice. A ještě bych doporučil cín s olovem.
Po letech to gelové tavidlo trochu zhoustlo, ale pájecí schopnosti jsou pořád stejně dobré.
jipol57

Příspěvekod Zlámalík » čtv 04 pro, 2025 4:13 pm

No je fakt, že mě nenapadlo, že teď jsou péčí zákonodárců běžnému lidu dostuné jen pájky bezolovnaté. To by teoreticky mohl být důvod - jednak mají vyšší tavicí teplotu, jednak se s tím pájí blbě.
Ale i tak není problém koupit, stačí uvést nějaké IČO, prodej olovnatých pájek pro firmy není omezen.
Kdysi byl skvělý Eumetol, ale zbytek co mám po otci, je starší, než já. Takže nově bych asi vzal třeba: https://pajenicko.cz/nastroje/pajeci-ch ... tr-661-5ml
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod cipisekmp » čtv 04 pro, 2025 4:57 pm

H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 04 pro, 2025 7:49 pm

Ačse snažím mít přívody zespodu, občas je nutné něco připájet z boku (třeba při opravě). Základ je očištění spíš obroušení kolejnice pilníkem, ale důkladně. Jako tavidlo používám kalafunu a normální trubičkovou pájku. Bez očištění dělaly problémy i spoje s pájecí kapalinou. Mastnota, špína a oxidace jsou prevíti, i když nejsou vidět.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Sandy » čtv 04 pro, 2025 9:02 pm

Při stavbě vláčkodromu jsem řešil napájení kolejnic tak, že jsem pod kolejnici vsunul zbytek mosazného leptu a připájel jsem ho k patě kolejnice.
Pro toho, kdo umí pájet, je to estetičtější. Na boku kolejnice není skoro nic vidět. A když se ten proužek leptu ohne směrem dolů, tak není třeba na kablíku následně vytvářet různé smyčky a kličky a napájí se "v přímé".

Udělal jsem při tom i několik dalších pokusů :
1./ Zatlačil jsem mezi kolejnici a plastové podloží starý poniklovaný špendlík
a
2./ Zatlačil jsem pod kolejnici takové to pájecí očko, které má jakási dvě křídla. Očko se musí ostřihnout, aby se vešlo mezi dva pražce.

V obou případech nebylo třeba pájet, styk byl vodivý. Ale použít jsem se to neodvážil.
Sandy

Příspěvekod jipol57 » pát 05 pro, 2025 12:17 pm

@Sandy: Když se to tak vezme, tak na orinálním plechovém kolejivu z DDR (TT i H0), byly u napájecích kolejnic, spoje jen namáčknuté jazýčkem, a nevzpomínám si že by to nevodilo. Problémy byly spíš na spojování kolejnic.
jipol57

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 06 pro, 2025 1:31 pm

Taky se přidám se svými skromnými zkušenostmi - jemně obrousím a pak stačí kalafuna s pájkou (Tillig Elite Code 83).
Jinak jsme vyzkoušeli i toto:
https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... 1802ftX14n
Přibodování tenkého pásku.
Odtrhnout to šlo jedině s kleštěmi.
Zdenek Valter

Předchozí

Zpět na Pomůcky a nářadí ke stavbě