Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.
elvis.jarous píše:Ivane a co ti připadá zbytečně? Ty přívody? Pokud jsem pochopil správně, děláš to jako všichni , přívody ze spodu, ne?
Zlámalík píše:Na aktuálním kolejišti to zespodu vypadá takto:
Položím koleje nasucho a fixou označím místa, kde budu pájet. Označím to na prut i na podloží.
Na prut připájím kousek drátu, tak 0,5 - 0,7 mm v průměru, podle toho, co mám, nechám trčet. Viz minulý příspěvek.
Do panelu pod kolejové pruty vyvrtám díry a zespodu vedle nich nalepím kousek pájecí lišty s otevřenými očky (např. tuhle https://www.lhotsky-elektro.cz/pertinax ... d13776.htm)
Koleje položím, dráty přitom projdou skrz díry pod panel. Po dohotovení pokládky kolejí připájím dráty do oček (do jejich spodní části s dírkou, aby neuhnuly), vedle nalepím označení koleje a popis, který pól je kde (dtto i pro výhybku, různé úseky atd.)
Pak propojuju celé kolejiště samostatnými vodiči jen vkládáním drátu, od očka k očku, bez nějakého vyvazování visících šlahounů a náhodně uchycených "čokolád", jak to často vidím jinde.
Kde je dole dost místa, se na upevnění svazku se dají použít také samolepicí sponky: https://www.gme.cz/kabelova-sponka-samo ... 7-5x17-4mm
Když pak něco hledáte nebo měříte, máte to hned.
kpt.Budha píše:Přátelé, předem se omlouvám, že se vmísím do tématu. Začal jsem pájet přívody kolejnic - pročetl jsem k tomu vše, co tady šlo nalézt, prohlédl jsem videa, ať už naše nebo zahraniční, všude všechno vypadá hrozně jednoduše...a mně se to nedaří. Zkoušel jsem různé průměry drátů, dráty i lanka, kalafunu, všechna možná pořadí ale stejně to vždycky upadne. Nakonec jsem zkusil pájecí kapalinu typu R a aspoň se to trochu tváří, že to drží. Ještě tu mám pájecí kapalinu neutrální, ale tu jsem si říkal, že si schovám jako poslední možnost. Vlastně i různé teploty jsem zkoušel. Není v tom nějaký na první pohled neviditelný fígl? Přijde mi, že mi to před dvaceti lety s výrazně horším vybavením šlo mnohem lépe
kpt.Budha píše:Přátelé, předem se omlouvám, že se vmísím do tématu. Začal jsem pájet přívody kolejnic - pročetl jsem k tomu vše, co tady šlo nalézt, prohlédl jsem videa, ať už naše nebo zahraniční, všude všechno vypadá hrozně jednoduše...a mně se to nedaří. Zkoušel jsem různé průměry drátů, dráty i lanka, kalafunu, všechna možná pořadí ale stejně to vždycky upadne. Nakonec jsem zkusil pájecí kapalinu typu R a aspoň se to trochu tváří, že to drží. Ještě tu mám pájecí kapalinu neutrální, ale tu jsem si říkal, že si schovám jako poslední možnost. Vlastně i různé teploty jsem zkoušel. Není v tom nějaký na první pohled neviditelný fígl? Přijde mi, že mi to před dvaceti lety s výrazně horším vybavením šlo mnohem lépe
Zpět na Pomůcky a nářadí ke stavbě
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník