HonzaM píše:Víte někdo jak je ovládána stanice Zliv, u níž došlo ke včerejší srážce vlaků? Překvapuje mne, že se hovoří o tom, že strojvedoucí rychlíku nerespektoval návěst “stůj”, ale vůbec se nehovoří o tom, zda skutečně ta návěst svítila a zda byla nastavena správně a včas. Ze včerejší diskuze ve vysílání ČT jsem pochopil, že tato trať nemá instalován zabezpečovací systém ETCS a není zde instalován ani systém návěstních opakovačů, strojvedoucí je proto odkázán pouze na návěstidla a předpokládá se, že jsou návěstidla funkční a dobře viditelná. Má výpravčí možnost znát skutečný aktuální stav návěstidel? V diskuzi také zaznělo, že počet případů projetí návěsti “stůj” není zanedbatelný. Nejsou přes stanicí předvěsti? Omlouvám se, jsem pouze modeláŕ a moje znalosti způsobů a systémů ovládání a řízení provozu jsou omezené.
Stav svícení návěstních znaků je indikován na kolejové desce. Dohlíží se proud tekoucí návěstní žárovkou a je vyhodnocováno, zda svítí to, co je požadováno. Pokud má například svítit zelená a žárovka se přepálí, automaticky se rozsvítí žlutá. Výpravčí vidí, zda na návěstidle svítí povolující znak pro vlak nebo povolující znak pro posun nebo přivolávací návěst nebo je porucha červené. Při stavění vlakové cesty se kontroluje, zda je na konci cesty rozsvícené návěstidlo. Pokud na konci cesty návěstidlo nesvítí, nerozsvítí se povolující znak na začátku cesty. Lze rozsvítit jen přivolávácí návěst.
Samostatné předvěsti ve stanici většinou nejsou. Předvěštění zajišťuje předchozí návěstidlo. Tedy pro odjezdové návěstidlo je předvěstí vjezdové nebo cestové návěstidlo.
Pokud jde o nehodu ve Zlivi, tak nerozumím otázce, zda byla návěst stůj nastavena správně a včas. Návěst stůj je základní návěst hlavních návěstidel ve stanici a svítí sama od sebe ve všech případech, kdy není postavena vlaková nebo posunová cesta. Pokud tedy vyloučíme krajně nepravděpodobnou poruchu zabezpečovacího zařízení, která by způsobila svícení povolujícího znaku i v případě, že pro to nebyly splněny podmínky, tak maximálně mohlo dojít v době, kdy rychlík projel okolo předchozího návěstidla k poruše žárovky červeného světla a pak by jel k neosvětlenému návěstidlu. To by se už ale vědělo. A po každé takovéto nehodě se se zařízení přezkušuje za přítomnosti drážní inspekce.