Pak podle fotky jsem postavil další vysokostěnný nákladní vůz, na který jsem hned naložil části jímky. Část jímek se mohou přepravovat na rozšíření kyslíkového hospodářství.
Nejen hutní provoz, ale i jiné strojní podniky mají někde bokem postavenou kyslíkovou a acetylénovou stanici. Jak má taková stanice vypadat, přikládám v několika nákresech. Pokud někdo dělá kolejiště, kde částečně postavený strojní provoz a část provozu je znázorněna malovaným pozadím, tak vždy se najde nějaké vhodné místo na takovéto malé stavbičky. K těmto stavbám může vést i vlečková kolej, kde může být i menší skladiště. Je to prostě takový námět na další zpestření kolejového provozu. Zdroj. Kyslíková a acetylénová stanice SNTL 1966.
Třinecké železárny. Na fotce je pár hutních vozů a jeden vůz běžné konstrukce ČSD řady Vtr. Ale přesto na fotce vyniká jeden vysokostěnný nákladní vůz, který má v bočnici posuvnou dolní část na vykládání materiálu. Tak jsem se pokusil tento vůz vyrobit. Dále do vozu jsem vložil polystyrenovou desku, na kterou se pak přilepí náklad. Zda to bude šrot nebo soustružnické špony. Popřípadě to může být převoz lomového vápence. Uvidíme, až bude vůz nabarven a patinován, co bude lépe vypadat.
V roce 1949 byla přičleněna pod křídla Třineckých železáren Lom a vápenka ve Varině. O několik let později byl lom a vápenka zase samostatný podnik. V roce 1958 byl zase Lom a vápenka Varin u Žiliny začleněna pod Třinecké železárny. Pod Třinecké železárny patří ještě Řetězárna Česká Ves u Jeseníka a Válcovna plechu v Lískovci, která se pak v roce 1963 organizačně osamostatnily.
Třinecké železárny. Takže další vůz je postaven a naložen. Nejprve jsem myslel, že naložím vůz lomovým vápnem z Vápenky Varin. Ale problém je vzdálenost a podnikové vozy nemohou jezdit po dráze ČSD. Na hutích je hodně provozů, jsou zde mechaniky, soustružny, obrobny a další pomocné výrobní provozy pro výrobu náhradních dílů pro údržbu výrobních linek. Proto jsem vůz naložil šponami. Vůz se pak převeze na šrotiště k vyložení špon.
Řetězárna Česká Ves. Tohle je jediná fotka řetězárny, kde jsou částečně vidět železniční vagóny řady Vtr. Jinou fotku jsem bohužel nenašel, kde je znázorněno vykládání drátu a nakládání řetězů.