DISKUZE - Novinky TT 2025 (komentáře a tak)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: DISKUZE - Novinky TT 2025 (komentáře a tak)

Příspěvekod rawen » stř 26 bře, 2025 7:09 pm

hank píše:
rawen píše:Původně měly v soupravách za Pilštiky modelovat místní dopravu směr Chornice ...

Návrh kompromisního řešení: V době změny trakce (cca 1976-78) přece ještě nějaký čas vozily soupravy rybáků...

:) Tohle období jsem sice zažil, ale nepamatuji :D

Radek
rawen

Příspěvekod hank » stř 26 bře, 2025 8:28 pm

rawen: Jako první přišly do Brna dolního v srpnu 1975 T 466.0046 a 47, do konce roku 1977 se jejich stav v Prostějově zvýšil na celkem 13 ks (zdroj: Zdeněk Hájek), čímž byl parní provoz v Prostějově prakticky ukončen. Celkem jich Brno dolní včetně strojových stanic Prostějov, Skalice a Nezamyslice dostalo v letech 1975 - 77 17 ks. (Zdroj: Korbelovy samizdaty.) Já jsem si trať Třebovice - Prostějov projel celou v únoru 1976 v naději, že ještě stihnu páru, ale smůla - před soupravou rybáků už si pochrochtával pielstick. Nicméně všechny osobní soupravy, které jsem cestou viděl, ať už byly vedeny párou nebo dieselem, byly řazeny z rybáků.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Colonel32 » stř 26 bře, 2025 9:57 pm

rawen píše:Když už je o to, řeč... Nevím, jak vám, ale nám na prostějovské modulovce prostě tyhle vozy nejezdí (bez ohledu na obtisk nebo provedení interiéru). Vyskakují, zaklesávají se nárazníky, rozpojují se. Původně měly v soupravách za Pilštiky modelovat místní dopravu směr Chornice a plánoval jsem velké nákupy. Ale s takovou je nechceme ani ve slevě.

Tož, takové povzdechnutí...

Radek

Já naivně spoléhám na to, že když vědci zvládli vymyslet takové věci jako je letadlo, automobil, počítač, internet, 3D tiskárny a jaderné elektrárny, tak třeba v budoucnu někdy přijdou i na to, jak zprovoznit Baiky od IGRY.
Colonel32

Příspěvekod Sarge » čtv 27 bře, 2025 8:20 am

Někde jsem zaznamenal že řešení by mohlo být stejné jako u první várky Zacns cisteren - o 0.1mm kratší nárazníky?
Sarge

Příspěvekod Sarge » čtv 27 bře, 2025 11:27 am

Dovolím si povzdechnout trochu nad politikou Igry. Dnes představují další nové cisterny Zacens. Nikdo nečeká že by si asi jeden člověk chtěl koupit vše. Ale už teď se protočilo, pokud dobře počítám podle TT katalogu 76 různých variant. Každá jen v pár kusech takže je to kup hned nebo neměj nikdy. :(
Sarge

Příspěvekod rawen » čtv 27 bře, 2025 7:28 pm

Pokud fungují a jsou celkově OK, beru to jako úspěšnou a čitelnou obchodní strategii, na kterou má výrobce právo.
Rozhodně mě to bolí míň než několikaleté slibování nebo opakované vydávání jedné nedotažené věci.

Radek
rawen

Příspěvekod Davca » sob 29 bře, 2025 7:15 am

Zdravím
a na adresu https://www.rajce.idnes.cz/davcca/album ... cka-tillig ukládám něco málo snímků trošku potuněné novinkové Tilligovic Rosni T 334.035. K upevnění šachtice PEHO 139 je třeba pořídit šroub M 1,4/6 (pojezdy.eu), který nahradí kratší originál. Jako zásobník energie posloužila sada ZIMO STACO 3A s tím, že kvůli umístění kondenzátorů pod dekodér je třeba odpilovat/odfrézovat cca. 1,5 mm materiálu závaží. DPS STACO se vešla pod motor. Pro zvýšení váhy modelu mi byl doporučen práškový mangan, který by se po nasypání do všemožných prostor zalil lepidlem. Protože se mi ho ale na CZ webu nikde nepodařilo sehnat, prubnul jsem plastické závaží (olovo) pro rybáře ... https://www.azfishing.cz/ngt-plasticke- ... tty-black/ . To se "nacpalo" do dutiny mezi dvěma nápravami a do prostoru pod setrvačníkem. Pro jistotu jsem ještě měl snahu změřit izolační odpor materiálu závaží a protože se pomyslná ručka digitálního multimetru "nepohnula" ani při rozsahu 200 MOhm, mám zato, že jde o materiál elektricky nevodivý. 8) Až časem se ukáže, jak se bude chovat (vysychat, drolit se apod.). Váha modelu před zmíněnými úpravami činila 67 g a 73 g po nich. Nyní již bude následovat jen čekání na případnou novou DPS s NEXT18, desky pro návěstní světla a nakonec s tím související i možnost ozvučení modelu.
K pořízenému kousku před jeho uvedenou úpravou asi jen tolik, že jeden ze sběracích plíšků byl mimo okolek jednoho z kol a občas nebylo možné programovat dekodér (ERROR 2). Plíšek se tedy po demontáží dvojkolí umístil tam kde měl přiléhat a problém s "chybou 2" vyřešilo prohřátí cínu na pájecích vývodech patice-samice pro dekodér. Podle všeho tedy byl příčinou studený spoj v obvodu napájení motoru.

David
Davca

Příspěvekod jamik22 » sob 29 bře, 2025 10:36 am

Kdysi na burze prodával p. Bártek odlitky všech závaží z olova. Pak mu ale odešla forma. To je pro Rosničku svěcená voda :) . Společně s olovem v podvozku / olověný plech pro pokrývače/, prohnutými sběrači pro odběr všemi dvojkolími, osazená PELI dekodérem i bez kondenzátorů jezdí a svítí perfektně. Přejede vše. Mám jich takto upraveno několik. Peho spřáhlo je hezký plus, ale posléze jsem zjistil, že není ani potřeba. Na std poloměrech vše bez problému vyrovná KKK připojeného vozu.
Až bude nová DPS pro ozvučení, prosím, dát sem info.
jamik22

Příspěvekod Radek Strnad » sob 29 bře, 2025 11:29 am

Já taky jezdím s Rosňou bez Peho kinematiky. Ta Tilligova stačí i v hodně utažených obloucích a pluh je bez zásahu. Ta moje váží 87g. http://kyklop68.rajce.idnes.cz/T334.010ZV . Ta nová DPS s osvětlením by mě také zajímala. A kdyby byla k mání, tak bych byl neskonale šťasten. :lol: Všiml jsem si, že ta poslední T334.035 má stejný rám, jako předchozí česká verze tyrkysová T334.010.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Trainmaniak » ned 30 bře, 2025 8:11 am

Já upravoval sběr a hmotnost kdysi také, viz zde: http://www.trainmania.info/udelatka.htm ... e_rosnicky. Dostal jsem se na 102 gramů, ovšem oželel jsme průhled kabinou. Ono to z běžné pozorovací vzdálenosti vidět téměř není. Jezdí mi nyní spolehlivě.
Trainmaniak

Příspěvekod Trainmaniak » ned 30 bře, 2025 8:36 am

Na Elriwě už mají fotky aktuálního stavu BR 92 / Pr. T13: https://www.elriwa.de/blog/update-03-20 ... 92-pr.-t13
Trainmaniak

Re: Novinky TT 2025

Příspěvekod TheJaro » úte 01 dub, 2025 10:15 pm

Parné BR 94 od Roco sú už skladom
Přílohy
Screenshot_2025-04-01-23-41-14-472_com.android.chrome-edit.jpg
TT-čkár ako repa :),IV-VI ZSR/ZSSKCARGO,začiatky z DCC,Z21 Čierna+MM+RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
TheJaro

Příspěvekod Jan+Bjoern » čtv 03 dub, 2025 9:34 am

Petr Barchánek píše:Malá železnice nabízí další verzi vozu Faccpp “Chopper-dozátor”, tentokrát ve verzi po rekonstrukci v devadesátých letech s hladkými sajtnami místo prolisů.

K novinkám 2025 patří bohužel i novinky neveselé - po holandském výrobci PSK Modellbouw - mimochodem druhém nejstarším větším výrobci TT po Zeuke/BTTB (Rokal, HP Products a Tri-Ang nepočítám) ohlásil ukončení také pan Žitný, výrobce stavebnic a hlavně leptaných dílů značky Detail, tak abyste se stihli předzásobit.

Detail je na prodej. V případě PSK sice proběhla nějaká jednání s německým výrobcem epochy I v TT Waggonfabrik Quack & Salber, ale zatím to nedopadlo.

Dovolil bych si upozornit na podstatny rozdil mezi slovy "Chopper" (motocykl znacky Harley-Davidson) a "Hopper" (nasypka, odtud prenesny vyznam pro vysypny vuz na zeleznici)
https://en.wikipedia.org/wiki/Chopper_(motorcycle)

Edit: jeste me napadlo, ze autor to mozna nevyslovuje "Čopr", ale foneticky "Choper", protoze to prevzal z rustiny. V Rusku se tyto vagony skutecne jmenuji "хоппер", protoze Rusove sice prevzali anglicky nazev, ale nemaji pismenko "h".
Naposledy upravil Jan+Bjoern dne pát 04 dub, 2025 12:06 am, celkově upraveno 1
Jan+Bjoern

Příspěvekod Colonel32 » čtv 03 dub, 2025 11:33 am

Jan+Bjoern píše:Dovolil bych si upozornit na podstatny rozdil mezi slovy "Chopper" (motocykl znacky Harley-Davidson) a "Hopper" (nasypka, odtud prenesny vyznam pro vysypny vuz na zeleznici)
https://en.wikipedia.org/wiki/Chopper_(motorcycle)

viewtopic.php?f=4&t=9159&p=233458#p233458

Whose motorcycle is this?
It's a chopper, baby.
Whose chopper is this?
It's Zed's.
Who's Zed?
Zed's dead, baby. Zed's dead.
Colonel32

Příspěvekod Zlámalík » čtv 03 dub, 2025 12:24 pm

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)