Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek
Vesely.pisek píše:ahoj vsem
jak moc je slozite predelat Roco lokomotivu na Märklin system . Dostal jsem 8 lokomotiv od Roco fungujici na Roco Powermaus.byla by skoda aby zustaly ve vitrine.
Vesely.pisek píše:ahoj vsem
jak moc je slozite predelat Roco lokomotivu na Märklin system . Dostal jsem 8 lokomotiv od Roco fungujici na Roco Powermaus.byla by skoda aby zustaly ve vitrine.
Deathlosopher píše:Zdravím,
i když nejsem uživatel AC systému, rád bych si pořídil jednu lokomotivu Märklín (https://www.maerklin.de/en/products/details/article/37946), jelikož v DC verzi ji Trix neplánuje. Zajímá mě, jestli není problém předělat ji na DC systém, resp. DCC, jelikož je to model s dekodérem a zvukem. Co jsem tu tak četl, neměl by to snad být problém, když seženu stejná DC dvojkolí. Co se týče elektriky, je to pak jen o tom, že sundám ližinu a drát z ní přepojím jako druhý pól a naopak rozpojím propojené původní strany dvojkolí? Dekodér nebude mít problém? Bude to případně fungovat jako DC analog, když tam dám analogovou propojku? To už jen spíše ze zvědavosti, hodlám ji nechat v DCC zvuku.
Už jste někdo takto předělával nějakou Märklín lokomotivu?
Děkuji!
Zdenek Valter píše:Deathlosopher píše:Zdravím,
i když nejsem uživatel AC systému, rád bych si pořídil jednu lokomotivu Märklín (https://www.maerklin.de/en/products/details/article/37946), jelikož v DC verzi ji Trix neplánuje. Zajímá mě, jestli není problém předělat ji na DC systém, resp. DCC, jelikož je to model s dekodérem a zvukem. Co jsem tu tak četl, neměl by to snad být problém, když seženu stejná DC dvojkolí. Co se týče elektriky, je to pak jen o tom, že sundám ližinu a drát z ní přepojím jako druhý pól a naopak rozpojím propojené původní strany dvojkolí? Dekodér nebude mít problém? Bude to případně fungovat jako DC analog, když tam dám analogovou propojku? To už jen spíše ze zvědavosti, hodlám ji nechat v DCC zvuku.
Děkuji!
No bez podrobné znalosti téhle lokomotivy od Maerklinu bych to nedoporučoval - prohlédni si vlákno o Albatrosovi: viewtopic.php?f=15&t=14120&start=600
Podívej se i na seznam náhradních dílů téhle lokomotivy.
U jiných výrobců je to zpravidla možné, protože primárně na rozdíl od Maerklinu předělávají lokomotivy z dvojkolejného systému.
Princip předělání, který popisuješ je správný.
Deathlosopher píše:Zdenek Valter píše:Deathlosopher píše:Zdravím,
Děkuji!
No bez podrobné znalosti téhle lokomotivy od Maerklinu bych to nedoporučoval - prohlédni si vlákno o Albatrosovi: viewtopic.php?f=15&t=14120&start=600
U jiných výrobců je to zpravidla možné, protože primárně na rozdíl od Maerklinu předělávají lokomotivy z dvojkolejného systému.
Díky za odpověď. Tak to vypadá, že bych si ještě musel udělat sběr proudu, podle toho, co viddím ve schématu náhradních dílů. A sehnat DC kolečka, což vidím jako hlavní problém.Hlavně aby pak už nebyl nějaký problém s dekodérem, ale předpokládám, že tam už nic jinak není.
Zdenek Valter píše:Deathlosopher píše:Zdenek Valter píše:No bez podrobné znalosti téhle lokomotivy od Maerklinu bych to nedoporučoval - prohlédni si vlákno o Albatrosovi: viewtopic.php?f=15&t=14120&start=600
Díky za odpověď. Tak to vypadá, že bych si ještě musel udělat sběr proudu, podle toho, co viddím ve schématu náhradních dílů. A sehnat DC kolečka, což vidím jako hlavní problém.Hlavně aby pak už nebyl nějaký problém s dekodérem, ale předpokládám, že tam už nic jinak není.
Zde vidíš ta úskalí výměny![]()
Záleží jaká dvojkolí má zmíněná lokomotiva (myslím průměr) a jaký je průměr osy.
Pokud by byla třeba metrová (11,49 mm v H0), není problém nová kola s přípravky přelisovat na původní osu.
Deathlosopher píše:Zdenek Valter píše:Deathlosopher píše:Díky za odpověď. Tak to vypadá, že bych si ještě musel udělat sběr proudu, podle toho, co viddím ve schématu náhradních dílů. A sehnat DC kolečka, což vidím jako hlavní problém.Hlavně aby pak už nebyl nějaký problém s dekodérem, ale předpokládám, že tam už nic jinak není.
Zde vidíš ta úskalí výměny![]()
Záleží jaká dvojkolí má zmíněná lokomotiva (myslím průměr) a jaký je průměr osy.
Pokud by byla třeba metrová (11,49 mm v H0), není problém nová kola s přípravky přelisovat na původní osu.
Nevím, jaká kola bude mít. To asi zjistím, až ji budu mít.
Co je myšleno tím ,,přípravky"? Nebo je to překlep?
Sám bych se asi nepouštěl do přelisování, navíc bez asi nějakého potřebného vybavení. Nerad bych, aby pak mašina jezdila jako á la A.C.M.E.
Zdenek Valter píše:Deathlosopher píše:Zdenek Valter píše:Zde vidíš ta úskalí výměny![]()
Nevím, jaká kola bude mít. To asi zjistím, až ji budu mít.
Co je myšleno tím ,,přípravky"? Nebo je to překlep?
Sám bych se asi nepouštěl do přelisování, navíc bez asi nějakého potřebného vybavení. Nerad bych, aby pak mašina jezdila jako á la A.C.M.E.
No překlep to není - myslím tím přípravky na lisování kol.
Bez nich to rozumně nejde.
Nevím co myslíš "jezdila a´ la A.C.M.E."
Deathlosopher píše:Zdenek Valter píše:Deathlosopher píše:Co je myšleno tím ,,přípravky"? Nebo je to překlep?
No překlep to není - myslím tím přípravky na lisování kol.
Bez nich to rozumně nejde.
Nevím co myslíš "jezdila a´ la A.C.M.E."
Aha, už té větě rozumím. Ano, nástroje mi určitě chybí a taky praxe.
Á la A.C..M.E. myslím šmajdavá kola a popř. skákání namísto jízdy.
Dnes mi napsali z Märklín/Trix, že se v jiné verzi tato lokomotiva vyráběla i v DCC verzi Trix a můžu si objednat náhradní díly. Problém je, že jako náhr. díl nelze koupit samotné nápravy, ale jen celé podvozky, kde jeden stojí 40 €. To je tedy dost. Asi by mi vyšlo levněji, kdybych sehnal vhodná kola a někoho, kdo mi to předělá na ty původní osy.
Zdenek Valter píše:Deathlosopher píše:Aha, už té větě rozumím. Ano, nástroje mi určitě chybí a taky praxe.
Á la A.C..M.E. myslím šmajdavá kola a popř. skákání namísto jízdy.
Dnes mi napsali z Märklín/Trix, že se v jiné verzi tato lokomotiva vyráběla i v DCC verzi Trix a můžu si objednat náhradní díly. Problém je, že jako náhr. díl nelze koupit samotné nápravy, ale jen celé podvozky, kde jeden stojí 40 €. To je tedy dost. Asi by mi vyšlo levněji, kdybych sehnal vhodná kola a někoho, kdo mi to předělá na ty původní osy.
Pokud si seženeš jiná kola, která mají stejný průměr a ten správný okolek tak to nevidím jako problém.
Horší bude dobastlit sbírání pokud na něj v loko není příprava.
A to být nemusí viz Albatros
Deathlosopher píše:Zdenek Valter píše:Pokud si seženeš jiná kola, která mají stejný průměr a ten správný okolek tak to nevidím jako problém.
Horší bude dobastlit sbírání pokud na něj v loko není příprava.
A to být nemusí viz Albatros
Tak z mého pohledu je to naopak.Ten sběr určitě udělám, v návodech na tuto mašinu jde vidět, kde zhruba a na jakém dílu (společném pro AC/DC) to mají přidělané.
Takže spíše abych sehnal ta kolečka a někoho, kdo to předělá. Kdybys o někom věděl, budu rád za tip.
Zpět na Elektrika a elektronika
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník