Jak vybírat DCC centrálu

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Volba centrály v roce 2023

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 29 říj, 2023 10:10 am

fulda píše:Pořád mi vrtá hlavou, jaká vlastně centrála to schází? Zaznělo tu několik názorů na téma modulová a klubová kolejiště a malý rozpočet. Tak jsem si namaloval takovou minimalistickou verzi centrály, která má LocoNet, zvládne nějakých 30 fredů a tedy i 30 současně jedoucích lokomotiv. Konstrukční cena pod 500,-. Centrála orientovaná právě na ta sdílená kolejiště, takže bez programovací koleje, protože je to LocoNet, tak bez detekce obsazení (ta se připojuje přes LocoNet tím jedním drátem jak tu neustále někdo opakuje) a tak.
Když jsem se na to pak podíval, tak jsem zjistil, že jsem vlastně namaloval Daisy ][. Ta se prodává tak za 2000,- i s trafem a jedním ovladačem.
Tak nevím, kde dělám chybu.

Můžete mi prosím poradit, co mám v návrhu špatně, aby vyhovoval potřebám klubá a modulových setkání?

---
Edit: galvanicky oddělené USB rozhraní nám centrálu zdraží o nějaké 200,- abych byl kompletní

Já nyslím, téměř že nic. Pro malý klub naší velikosti je to skoro ideál.
Programovat loko a nastavovat fredy nastavit na jiné centrále, nejlépe mít dvě.
Jednu na programování a zálohu a druhou na ježdení v kolejišti/modulišti.
Zde je velmi žádoucí aby tato centrála měla i výstupy "Loconet B" a "Loconet T" jako to má třeba UHLENBROCK IBX, nebo DR5000.
Bylo to tu už popsáno:
Loconet B je klasické rozhraní pro Loconet RJ12 6/6 - tedy Loconet + RailSync na pinech 1 a 6 - výstup nutný pro boostery.
Loconet T je upravené rozhraní pro Loconet RJ12 6/6 - tedy Loconet + DC napětí 1 a 6 pro napájení obladačů - zde je nutné pro tento výstup nastavit proudové omezení tak, aby vydrželo napájet všech 30 ovladačů.
Zdenek Valter

Příspěvekod michal_n_cz » ned 29 říj, 2023 11:51 am

fulda píše:Když jsem se na to pak podíval, tak jsem zjistil, že jsem vlastně namaloval Daisy ][. Ta se prodává tak za 2000,- i s trafem a jedním ovladačem

Prosím Tě, kde se dá koupit DAIY II i s ovladačem tuto cenu? Já sice docela často kupuji na Ebay, nespočet věcí jsem tam nakoupil za max. cca 1/3 ceny, ale zrovna tohle se tam zas tak často neobjevuje a rozhodně prakticky ne pod 100eur. Ano určitě se dá koupit starý IBX nebo TWIN, příp LVZ100 i trochu pod 100EUR.
michal_n_cz

Příspěvekod radeksindy » ned 29 říj, 2023 1:26 pm

fulda:
Můžete mi prosím poradit, co mám v návrhu špatně, aby vyhovoval potřebám klubá a modulových setkání?

Úvaha z výchozího bodu je správná, ale ten výchozí bod je diskutabulní. Proč by měla být centrála jenom pro setkání? Schází někomu? Na setkáních se používá dokola několik sad a všichni ji zároveň používají doma. A pokud se nepoužívá doma, tak se jedna používá na kolejišti a druhá je bokem pro úpravy (druhá jiného majitele).

Drtivá většina dostupných centrál provozu na modulových setkání vyhovuje, občas je potřeba její zapojení přizpůsobit situaci, ale to není nic komplikovaného. Proč bych měl kupovat speciální centrálu? Požadavky na zesilovač jsou trochu něco jiného.
Naposledy upravil radeksindy dne ned 29 říj, 2023 2:01 pm, celkově upraveno 1
radeksindy

Příspěvekod HonzaM » ned 29 říj, 2023 1:39 pm

michal_n_cz píše:
fulda píše:Když jsem se na to pak podíval, tak jsem zjistil, že jsem vlastně namaloval Daisy ][. Ta se prodává tak za 2000,- i s trafem a jedním ovladačem

Prosím Tě, kde se dá koupit DAIY II i s ovladačem tuto cenu? Já sice docela často kupuji na Ebay, nespočet věcí jsem tam nakoupil za max. cca 1/3 ceny, ale zrovna tohle se tam zas tak často neobjevuje a rozhodně prakticky ne pod 100eur. Ano určitě se dá koupit starý IBX nebo TWIN, příp LVZ100 i trochu pod 100EUR.

Nová Daisy II s ovladačem je za 236,55 €, samotná Daisy II nová včetně zdroje je za 113,05 €. Samotný ovladač je za 151,05 €. To jsou ceny u Modellbahn Lippe, použité lze určitě koupit o dost levněji. Používat pro jakékoli srovnání bazarové ceny je podle mého názoru naprosto neobjektivní.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 29 říj, 2023 1:49 pm

No já bych v žádném případě Fuldovu aktivitu nechtěl mařit.
Na setkání jak říkáš Radku se vždy nějaká centrála sežene, ale pro začínající klub popřípadě klub, který chhce přejít z analogu a nemá dost mincí to může být dobrým řešením.
Zdenek Valter

Příspěvekod rawen » ned 29 říj, 2023 2:43 pm

Zneužiju toto vlákno k doplňující otázce. Mám už léta IBX Basic, naprostá spokojenost, jezdíme na ní v kroužku i na setkáních.
Akorát, když někdo chce přidat FREDa, kouknout na mašinu, atd. to znamená na chvilku shodit layout. Doporučíte nějakou "doplňkovou" centrálu na tyhle pomocné práce. Podmínkou je samostatnost, práce bez potřeby PC nebo čehokoliv dalšího.

Děkuju, Radek
rawen

Příspěvekod HonzaM » ned 29 říj, 2023 2:54 pm

rawen píše:Zneužiju toto vlákno k doplňující otázce. Mám už léta IBX Basic, naprostá spokojenost, jezdíme na ní v kroužku i na setkáních.
Akorát, když někdo chce přidat FREDa, kouknout na mašinu, atd. to znamená na chvilku shodit layout. Doporučíte nějakou "doplňkovou" centrálu na tyhle pomocné práce. Podmínkou je samostatnost, práce bez potřeby PC nebo čehokoliv dalšího.

Děkuju, Radek

Na naprogramování FREDa nebo nastavení CV mašin lze použít například ovladač Digitrax DT402 jako mám já nebo novější, připojíš ho kdekoliv k LocoNetu stejně jako FRED, zadáš požadovanou adresu , pošleš Dispatch a přijmeš na FREDu. je možné i programování CV na provozní koleji, upravoval jsem tak například maximální rychlost, zrychlení a zpomalování, tedy CV3, CV4 a CV5. Nemusíš nic odpojovat ani rozpojovat.
Naposledy upravil HonzaM dne ned 29 říj, 2023 3:12 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod rawen » ned 29 říj, 2023 3:00 pm

No počkej, když pojede celý layout (řízený IBX), tak přece na něm nemůžu začít programovat. Anebo jsem ještě nečetl patřičný návod...

Radek
HonzaM píše:
rawen píše:Zneužiju toto vlákno k doplňující otázce. Mám už léta IBX Basic, naprostá spokojenost, jezdíme na ní v kroužku i na setkáních.

Děkuju, Radek

Na naprogramování FREDa nebo nastavení CV mašin lze použít například ovladač Digitrax DT402 jako mám já nebo novější, připojíš ho kdekoliv k LocoNetu stejně jako FRED, zadáš požadovanou adresu , pošleš Dispatch a přijmeš na FREDu. je možné i programování na provozní koleji. Nemusíš nic odpojovat ani rozpojovat.
rawen

Příspěvekod HonzaM » ned 29 říj, 2023 3:18 pm

rawen píše:No počkej, když pojede celý layout (řízený IBX), tak přece na něm nemůžu začít programovat. Anebo jsem ještě nečetl patřičný návod...

Radek
HonzaM píše:

Děkuju, Radek

Na naprogramování FREDa nebo nastavení CV mašin lze použít například ovladač Digitrax DT402 jako mám já nebo novější, připojíš ho kdekoliv k LocoNetu stejně jako FRED, zadáš požadovanou adresu , pošleš Dispatch a přijmeš na FREDu. je možné i programování na provozní koleji. Nemusíš nic odpojovat ani rozpojovat.

Jistě, neměl bys, ale žádný problém jsem nezažil. Je ale možné ten ovladač použít s nějakou centrálou jako třeba zmíněnou Daisy II.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod mvck » ned 29 říj, 2023 5:08 pm

Když už se tu rozproudila diskuze o centrálách, Lenz připravil novinku pro nenáročné (spíš asi pro děti), ovšem za bezkonkurenční cenu cca 2300 Kč za tento set:

Snímek obrazovky 2023-10-29 180307.jpg

Ovladač umí jen F0–F9 a řízení 4 lokomotiv, takže v praxi spíše nepoužitelný. Ale jako rozšíření jako 2. ovladač pro děti si ho představit dovedu.

A teď spíše akademický dotaz, protože nikde na webu (ani u výrobce) jsem nenašel technickou specifikaci: dokázala by centrálka komunikovat i s ovladačem LH-101 nebo Multimaus?
mvck

Příspěvekod fulda » ned 29 říj, 2023 5:46 pm

mvck píše:A teď spíše akademický dotaz, protože nikde na webu (ani u výrobce) jsem nenašel technickou specifikaci: dokázala by centrálka komunikovat i s ovladačem LH-101 nebo Multimaus?

Na stránkách píšou, že nelze. Ale zároveň tam píšou, že když chceš upgradnout, odečtou ti plnou cenu starteru.

Lenz píše:Doppelter Spielspaß
Und für den Spielspaß zu zweit lässt sich an die kleine Zentrale ein zweiter Handregler - Art.-Nr. 21020 - anschließen. Dieser Handregler funktioniert nur an der Zentrale aus dem Starter Digital SET, nicht an anderen Zentralen aus dem Digital plus Programm! Andere Handregler aus dem Digital plus Programm können nicht an dieser Zentrale eingesetzt werden.
-----
Dvojnásobná zábava
A pro zábavu při hraní ve dvou lze k malému ovládacímu panelu připojit ovladač z druhé ruky - Prod.-No. 21020 – Připojit. Tento ruční ovladač funguje pouze na ovládacím panelu ze Starter Digital SET, nikoli na jiných ovládacích panelech z programu Digital plus! Na této ústředně nelze použít jiné ruční ovladače z programu Digital plus.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » ned 29 říj, 2023 6:00 pm

michal_n_cz píše:

Prosím Tě, kde se dá koupit DAISY II i s ovladačem tuto cenu?

Ta moje je modrá "tillig". Pochází z rozebraného startsetu. V zásadě si myslím, že ten kdo mi jí prodal, tak si myslel, že ovladač je kompatibilní s roco a přidá ho ke své multimaus. Když zjistil, že ne, tak mi tohle prodal za cenu, za kterou pak koupil to roco.
fulda

Příspěvekod fulda » ned 29 říj, 2023 6:24 pm

radeksindy píše:Úvaha z výchozího bodu je správná, ale ten výchozí bod je diskutabulní. Proč by měla být centrála jenom pro setkání? Schází někomu?

Tak byl to jeden z úvodních požadavků na začátku. tohoto vlákna. Pak se podobně vyjádřil třeba sidlo tady.

V zásadě si něco podobného myslí i ten Lenz se svojim stertérem. Navíc Lenz to hezky podpořil tou možností upgrade "zadarmo" to je lákavé.

A pak tu máme klubová kolejiště. Ale máš pravdu v tom, že ačkoli to nedává moc smysl, tak stejně nakonec začnou kombinovat všemožné "cokdyby" a rozhodnou se pro centrálu zhruba o jeden řád dražší.
fulda

Příspěvekod fulda » ned 29 říj, 2023 6:28 pm

fulda píše:... Konstrukční cena pod 500,-.

Doufám, že většina z vás chápe, jaký je rozdíl mezi konstrukční a prodejní cenou?
fulda

Příspěvekod michal_n_cz » ned 29 říj, 2023 6:39 pm

fulda píše:
fulda píše:... Konstrukční cena pod 500,-.

Doufám, že většina z vás chápe, jaký je rozdíl mezi konstrukční a prodejní cenou?

Fulda si píše sám se sebou :lol: :lol: :lol:
michal_n_cz

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi