Policové kolejiště v N-ku

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Policové kolejiště v N-ku

Příspěvekod hank61 » čtv 03 srp, 2023 3:43 am

vojtas píše:Já tu kdysi navrhoval něco podobného, myslím, že právě pro hanka, jen to teď nikde nemůžu najít. Je dobré už rovnou uvažovat jak takové kolejiště orámovat - zakrýt jeho skutečnou velikost. Dobrá inspirace je většinou od modelářů z UK.

Není to tohle?

PXL_20200924_204337653_2 (1).jpg
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod HonzaM » čtv 03 srp, 2023 7:04 am

insider: Mám na polici v N-ku trať se dvěma dvojkolejkami, jedna má šířku 8 cm. Je to ale jen spojovací díl mezi stanicemi, vedlo to nad postelí. Používám krátké výhybky Peco Code 55, na čtyři koleje ve stanicí mi stačí 16 cm. Ale zvaž zda skutečně musíš mít takto malou polici? Zkus si z nějakého materiálu udělat mustr abys měl lepší představu jak to bude vypadat, jak bude police působit v daném prostoru a zda tedy skutečně potřebuješ tak malou šířku a délku.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod vojtas » čtv 03 srp, 2023 10:39 am

hank61 píše:
Není to tohle?

PXL_20200924_204337653_2 (1).jpg

Je, díky moc.
TT
vojtas

Příspěvekod Insider » čtv 03 srp, 2023 4:53 pm

Tak díky jednomu šikovnému kolegovi ve fcb skupině, který můj plánek trochu učesal, se můžu posounout zas trochu dále.
Myslím, že tohle by mohla být finální verze plánu.

IMG_9608.jpeg
Insider

Příspěvekod Insider » čtv 03 srp, 2023 4:56 pm

Takže teď mě čeká stavba rámů a vymyslet jak kolejiště zabezpečit před prachem a jak ho orámovat aby taky bylo pěkné na oko.
Rámy budou nejspíš z borových latí 13,5 x 30(40) x 900 mm na to překližka 4 mm silná. Z přední stany plexisklo, 4-dílné, které se bude dát vysouvat doprava k oknu. No a takhle nějak by ta police mohla vypadat.

IMG_9607.png

IMG_9613.png

IMG_9606.png
Insider

Příspěvekod Dusan » čtv 03 srp, 2023 6:34 pm

Pěkný, jestli bereš jako základ tu ikea polici, tak nejjednudušší bude ze dvou udělat tu sestavu a přidat jen bočnice. Já jsem ze zadu těch polic vlepil dřevěné hranoly a celé police sešrouboval přes lamino desku. Takto vzniklý korpus mám našroubovaný jako celek na zdi. Boky jsem si nařezal na pokosce taky z těch polic, ale šly by nahradit něčím tenčím. Je to absolutně pevné.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Insider » čtv 03 srp, 2023 7:10 pm

Já se právě rozhodl, že rám udělám z latí, abych nemusel do té police zespoda frézovat. Bude se mi lépe natahovat elektroinstalace.
Původně jsem chtěl polici použít, ale nakonec i kvůli změně rozměru půjdu do těch latí.
Ale i tak… nechceš sem hodit foto tvého řešeni, pro inspiraci? Díky
Insider

Příspěvekod vojtas » čtv 03 srp, 2023 9:24 pm

Já se omlouvám kolegovi, který to učesal, ale dát budovu podle ZvKč normálie do takovéhle stanice chce fakt koule a nedává to smysl ani v sebemenším. Do stanice s takovýmhle uspořádáním jedinně budovu StEG se skladištěm u manipulační koleje a i tak je to uspořádání pro čechy strašně neobvyklé. K tomu bych ještě zvážil tu rozšířenou osovou vzdálenost kolejí (Proč, vypadá to divně, oproti standardu kolejiva by měla být podle reality naopak zúžená) a zvážil bych jestli fakt chceš koleje ve stanici rovnoběžně k panelu. (Je fajn to trochu rozbít, působí to pak výrazně větší a míň omezené prostorem)
TT
vojtas

Příspěvekod Dusan » pát 04 srp, 2023 6:33 am

Tak třeba Vápenný Podol, ze kterého vycházím i já u svého budoucího, snad někdy :-) , projektu takto umístěnou VB má, samozřejmě budova Steg a bez skladiště. To stálo sólo. Třeba mě se líbí, že je to právě trochu nezvyklé a tím se to odlišuje. Jinak to co navrhoval kdysi Vojtas, viz. výše, je možná zajímavější 8)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Dusan » pát 04 srp, 2023 7:01 am

Přikládám fotku polic. Měl jsem to myšlené tak, že segmenty budou vloženy do police, zatím jsou nahoře a tady jen knížky :-) Plexi jsem uvažoval dělené a jen vložené na magnetky. Na druhé fotce je rozříznutá police a špalík, který se tam vlepil a do něho šel vrut. Vosština je z nějakého hrubého papíru, prostor pro špalík se jen vymačká a je to. 8)
Přílohy
20230804_083703.jpg
20230804_084720.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Insider » pát 04 srp, 2023 10:29 am

vojtas píše:Já se omlouvám kolegovi, který to učesal, ale dát budovu podle ZvKč normálie do takovéhle stanice chce fakt koule a nedává to smysl ani v sebemenším. Do stanice s takovýmhle uspořádáním jedinně budovu StEG se skladištěm u manipulační koleje a i tak je to uspořádání pro čechy strašně neobvyklé. K tomu bych ještě zvážil tu rozšířenou osovou vzdálenost kolejí (Proč, vypadá to divně, oproti standardu kolejiva by měla být podle reality naopak zúžená) a zvážil bych jestli fakt chceš koleje ve stanici rovnoběžně k panelu. (Je fajn to trochu rozbít, působí to pak výrazně větší a míň omezené prostorem)

Ahoj,
osová vzdálenost je dána geometrií výhybek Kato s R718. Pokud bych použil vyhybky s R481, tak by byla standartní rozteč 33mm. Ale s těmito vyhybkami mám jen špatné zkušenosti. Všude dávám ty s R718 a vše bez problému.
Dál jsem přemýšlel o výpr. budově Ronov nad Doubravou, ta by se vešla...

Ronov nad Doubravou.jpeg
Insider

Příspěvekod vojtas » pát 04 srp, 2023 11:19 am

Jenomže budova Ronov nad Doubravou zase patří ke konkrétnímu uspořádání stanice, tentokrát ÖLEG, a tvoje stanice by pak vypadala jako Žleby, nebo Zásmuky s dlouhou kusou manipulační kolejí u budovy atd. Prostě pokud budova na konci kolejiště, tak to fakt musí být StEG, pokud chceme zůstat u toho, že je to "modelové" kolejiště. Mně to uspořádání osobně nijak nevadí, naopak, ale když, tak pořádně.

Dusan:
Jo, ale tam právě zrovna chybí ta manipulační kolej u budovy, protože jsem se na plochu snažil narvat něco v H0 :D
TT
vojtas

Příspěvekod hank » pát 04 srp, 2023 11:50 am

vojtas: StEG některé stanice a traťové úseky vybudované původně ÖLEG převzala. Myslím, že i kdyby popsaná kombinace typů pozemních staveb a uspořádání staničních kolejišť v českých zemích v reálu neexistovala (jako že si teď z hlavy úplně jistý nejsem...), mohla by být součástí nějakého uvěřitelného fiktivního příběhu z alternativní historie what-if.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Insider » pát 04 srp, 2023 11:54 am

Tomuto příběhu bych klidně věřil :D
Insider

Příspěvekod vojtas » pát 04 srp, 2023 1:34 pm

Obrázek
Obrázek

Tak jsem k tomu jen narychlo něco stvořil. Z kolejiva PECO, protože je podlemě v N zdaleka nejhezčí.
Takhle třeba nádraží na motivy Zásmuk.
Za pozadím je posuvná kazeta o 25 mm tam a zpět, takže umožňuje provoz čtyř souprav.
TT
vojtas

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště