Pojezdy

Fórum pro stavitele z mosazi (i dalších kovů) a leptů. Technologie obrábění kovů v modelářství, CNC apod....

Moderátoři: Michal Dalecký, Hekttor

Příspěvekod Popopo » úte 10 bře, 2009 11:10 am

Inteligentni elektroniky neni potreba kazdopadne a do kabiny se snad vejde i valcovy kondenzator. Potiz je, ze pro suplovani setrvacniku, ktery v MUVce neni, potrebujes kapacity nad 1000 µF, coz uz je poradny valec a nevejde se.
Popopo

Příspěvekod vvitty » úte 10 bře, 2009 12:14 pm

no jo, to je tak kdyz clovek veri prodejci :-)
ten 0.68uF mi to vyhodilo jako 680uF :lol: jenze pote, co jsem dneska dostal podklady k 1uF v pouzdre 0.6*0.3*0.3mm mi to neprislo zas tak divne... :-(
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod MirekTT » úte 10 bře, 2009 3:01 pm

Vzpomínám si, že jsem kdysi řešil místo na plošáku u nějaké elektroniky a elektrolyt jsem nahradil tantalovým kondem. Dělají se i jako keramické kapky na drátech, i jako ležatý kvádr pro smd montáž. Jen nedokážu říct, zdali je tantalový kond schopen absorbovat a uchovat energii, jako elyt.
Pokud se v tom někdo vyznáte lépe, tak dejte vědět.

http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... =02010&p=5
MirekTT

Příspěvekod Popopo » úte 10 bře, 2009 3:34 pm

Prilis mala kapacita pokud clovek chce, aby to na zlomek sekundy tocilo motorem :( Musi to byt alespon na 20V.
Popopo

Příspěvekod vvitty » úte 10 bře, 2009 3:56 pm

16V by nestacilo? Tam se da i neco najit... 220uF v pouzdre 7.3*6.1*3.45 nebo 7.3*4.3*4.1 mm.

No a kdyz nejakou dobu pockame, tak budou i 330 a 470uF v tomtez pouzdre... aktualni stav bych mel vedet tento tyden, ale uvidime jestli od vyrobce poslou neco konkretniho, nebo jen mlhu...

na 20V budou SMD koncit tak nekde na 150uF :-(

2MirekTT: tantalove kondenzatory jsou obecne kvalitnejsi (a drazsi :-) )nez ellyty
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Popopo » úte 10 bře, 2009 8:41 pm

Ja jsem na ty volty radsi opatrny a pouzivam vyssi radu. Pouzit 16V radu by bylo lepsi nejdriv otestovat, v kabine modelu by to mohlo udelat peknou paseku.

Pro ilustraci rada 25V od 100µF do 1000µF 85°C. Par 100µF se tam vejde, 220µF je uz otazka, mozna s mensim motorem 10x12... Kazdopadne to bude spis jen na udrzeni pameti dekoderu nez na jizdu bez napajeni.

Obrázek
Popopo

Příspěvekod Jardax » úte 10 bře, 2009 9:18 pm

Vsechno se da serializovat ci paralelizovat podle potreby :)
Tantaly SMD jsou rozhodne nejmensi mozna volba, navic pekne hranate.
Takze 2x neco/10V v serii a pripadne to cele nekolikrat vedle sebe paralelne a je to.
Sice jsem do katalogu nekoukal, ale tipnu si od boku, ze se da slozit stejna kapacita jako s elektrolyty do tretinoveho prostoru.

Ja jsem sice na Nka, ale jak tak koukam na ten obrazek, vesly by se podle mne v H0 MUVce i do podvozku :)
Jardax

Příspěvekod MirekTT » stř 11 bře, 2009 8:01 am

Dnešní elektrolyty už nevybuchují, jako ty staré. Dokonce i přepólování, nebo překročení jmenovitého napětí o 30% u elytů do 30V neudělá skoro nic. Kondu se jen vyboulí čepička, nebo si ufoukne. Samozřejmě to platí pro nízká napětí. Takže pokud jde o místo, určitě bych se nebál ani kondu na 12V. Jednoduše to zkuste. Pusťte do 12-ti voltového o něco víc a uvidíte, jak se zachová. Doporučuji testovat pouze novodobé kondy a raději ochranné brýle. Můžete tak získat spoustu místa.
MirekTT

Pojezdy

Příspěvekod mm2 » stř 11 bře, 2009 9:27 am

Zdravím
Pokud k tomu ze své dlouholeté zkušenosti s elektronikou mohu dodat: elektrolytické kondenzátory mají napěťovou rezervu cca +20% a to při teplotě 25°C, se zvyšující se teplotou tato rezerva klesá až na +10%.
U tantalových kondenzátorů je to horší, ty mají napěťovou rezervu menší a při větším napěťovém přetížení hoří. Takže při použití těchto kondenzátorů radši použít vyšší napěťovou řadu.
Potom však při použití SMD tant.kond. a sestavení na požadovanou kapacitu tento "bastl" vyjde větší než při použítí klasických elektrolytů.
H0, DCC, IV-V. a "Za všechno můžou mimozemšťané"
http://mm2.rajce.idnes.cz/
mm2

Re: Pojezdy

Příspěvekod Jardax » stř 11 bře, 2009 10:07 am

mm2 píše:Potom však při použití SMD tant.kond. a sestavení na požadovanou kapacitu tento "bastl" vyjde větší než při použítí klasických elektrolytů.

A to jsi jako vyzkousel, nebo si to jen myslis? :)

330m/20V (2x 10V v serii) je vyrazne mensi (a predevsim hranaty) nez elyt varianta na 25V, coz je nejblizsi vyrabene napeti pokud vim.
Ono to dost klame, ze ten kulaty elyt vypada opticky mensi, ale prostorove je to nejhorsi mozny tvar hned po kouli. U jednoho kusu bych se nehadal, ale jestlize pujde o spojeni nekolika do vetsi kapacity, jde elyt rychle do haje.
Jiste, pokud ma nekdo dost mista na jeden velky elyt, proc ne, ale v pripade ze to misto neni a nebo je hodne ploche, co nadelas.
Standardni SMD tehle velikosti je 7,3 x 4,3 x 4 mm, coz je docela slusne.

Dalsi varianta ktera tu jeste nezaznela - pokud je na to prostor - existuji tzv. zalohovaci kondenzatory. V podstate primo pro tenhle ucel, provedeni - takova tlusta placka - prumer 13,5 x vyska 7,5 - kapacita 0,22F. Pozor na jednotky - ne mikro, ale Farad :)
Nejvetsi kapacita v tehle rade 1F ma 22,5 x 8 mm.
Drobna nevyhoda je napeti - 5,5V. Ale i tak se slozenim da docilit obrovska kapacita na relativne malem prostoru.

V kazdem pripade bych se vubec nepokousel stavet neco takoveho s umyslnym prekracovanim meznich hodnot, to je cesta do pekla.
Jardax

Pojezdy

Příspěvekod mm2 » stř 11 bře, 2009 10:21 am

Zdravím
No já jen bych dodal, že pokud zapojíš dva kondenzátory do série, tak se sice jejich napětí zvetší na dvojnásobek, ale jejich výsledná kapacita se zmenší na polovinu!!!! Mášli tedy 100uF na 10V a chceš použít 100uF na 20V, musíš použít sério-paralelní kombinaci - tedy celkem 4ks kondenzátorů !!!
mm2

Pojezdy

Příspěvekod mm2 » stř 11 bře, 2009 10:28 am

A ještě jsem zapoměl dodat: v současné době lze sehnat SMD kondenzátor 10V s maximální kapacitou 220uF !!
mm2

Příspěvekod Jardax » stř 11 bře, 2009 10:28 am

Samozrejme, vzdyt jsem to psal - "to cele nekolikrat paralelne" - zalezi na tom jakou kapacitu potrebujes.
Dulezite je (tedy alespon z meho pohledu) ze mi to umoznuje poskladat cely kondenzator z malych komponent a klidne i na nekolika ruznych mistech, podle prostorovych moznosti.

Aha, takze doplnim - ja mam v katalogu nejvyssi 330m/10V, overoval jsem to.
Jardax

Re: Pojezdy

Příspěvekod vvitty » stř 11 bře, 2009 11:53 am

mm2 píše:A ještě jsem zapoměl dodat: v současné době lze sehnat SMD kondenzátor 10V s maximální kapacitou 220uF !!

470uF / 10V. v "E" pouzdre.
http://www.avx.com/docs/catalogs/tbm.pdf
ale souhlasim, sehnat neco slusneho co se vejde JE problem. Vyhodou tech SMD kondenzatoru muze byt moznost rozlozit je do volnych prostor.

prekracovani mezniho napeti neni dobre, rozhodne ne dlouhodobe, minimalne dochazi k nevratnym zmenam. Z hlediska zivotnosti je vhodne pouzivat soucastky nekde mezi 30-70% maximalnich hodnot. Na druhou stranu, pri mnozstvi "motohodin", ktere ta drezina najezdi bych se nebal opravdu pouzit ty 16V verze, nebo to s nimi minimalne vyzkouset. Stejne to muze byt pripojeno az za usmernovac, takze by tam vic byt dlouhodobe nemelo.
Samozrejme pokud je misto, tak 25V/35V bude lepsi.
vvitty

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 11 bře, 2009 12:58 pm

Pánové vznesu poznámku - nepovažuji zapojovat elektrolyty či tantaly do serie za šťastný nápad !!!!!
Uvědomte si , že každý z kondenzátorů má určitý svod a ten určitě nebude u obou použitých kondů stejný. To se projeví tím, že napětí na těchto kondenzátorech bude nerovnoměrně rozloženo a kvalitnější kondenzátor to prostě odnese.
Pokud by měl ještě někdo nápad, že to náhodou něčím změří pak vězte, že vstupní odpor měřáku může být tou poslední kapkou ke zničení kondenzátoru který není paralelně s měřákem !
V tomhle případě prosím zapojujte kondenzátory JEN PARALELENĚ !!
Zdenek Valter

PředchozíDalší

Zpět na Železniční modely vytvářené přesnými technologiemi (hekttor.biz)