zavovi si staví vlastní DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » ned 05 bře, 2023 7:39 am

zdeno píše:Napisal som, ze duplicita je nevhodna.

Asi nerozumím řeči tvého kmene. Napsal jsi, že můj text je plný chyb. Pak jsi uvedl toto jako příklad chyby. Teď už to najednou není chyba ale nevýhoda? Takže je lepší, když v popisu rozhraní ta informace nebude? A proč je to lepší když tam nebude a budeme nějakou funkci zamlčovat? To jako proto, abychom si udrželi kult osobnosti a mohli neustále opakovat "ty tomu nerozumíš" a "je to složité"? Ona tedy odpověď je jen o malý kousek níž:
zdeno píše:protoze deti a blbci su zapometlivci.
(předpokládám, že se nepovažuješ za dítě)
Mimochodem, když je to tak špatné, mohl by jsi tu nějak popsat k čemu je na TVÉM obrázku v TOMTO postu jumper JP3?

Mno, takže jsme se malou oklikou dostali na začátek ke druhému odstavci TOHOTO postu. A milému zavovi prostě řekneme, že ho loconet baroni mezi sebe nepřijali a namísto odpovědi a vysvětlení budou jen tlachat, že tomu nerozumí. Kdyby jsi něco potřeboval, zeptej se někde nenápadně v koutě, třeba si toho nevšimnou.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » ned 05 bře, 2023 7:56 am

obkecavat umis dobre, vsechna cest. Ale to nic nemeni na tom, ze to neovladas.
Proste klouzes po povrchu bez znalosti problematiky.
Podsouvat mi, ze kdyz napisem, ze je to nevhodne, tak to neni chyba, je ponekud divne.
---
Ten obrazek neni muj, zeptej se toho, kdo ho vytvoril ! Nikdy bych neosadil BC546.
---
Odkazovat sam na sebe ako dukaz, je ponekud nevhodne !
zdeno

Příspěvekod belgarat » ned 05 bře, 2023 8:00 am

zdeno píše:---
Dal mi vadi to, ze programy Fulda obchazi velkym obloukem a mysli si, ze GitHub vyresi vsechno.
Treba si uvedomit, ze aj tam jsou lidi, kteri delaji chyby. Chyby dela kazdy z nas.

Bez toho abych jakkoliv komentoval LocoNet -- "zdrojak na Githubu" znamena, ze se na nej MUZE podivat vice lidi, a MUZE projit vicenasobnou kontrolou. Nerikam ze vzdy projde. Muze. Ale kdyz dojde na nejake udajne problemy, MUZE na naprave pracovat nekdo, koho ten problem tizi - ne nutne puvodni autor, ktery treba uz dela neco jineho, "hrozna chyba" nezasahuje jeho business tak ho to nezajima - nebo proste jen uzivatele "nema rad".

Naproti tomu u hw "na zakazku", nebo s dodanym "hex" souborem je autorovi, a jeho (z)vuli vydany na milost. Dost casto je potiz autora presvedcit, ze vubec pozorovane chovani chyba je. Nebo se bariera pro "prunik" velmi zvysi: pamatuji si, jak jsem se rozebiral disassemblovany HEX pro dekoder navestidel by Paco/Fulda, abych pochopil detaily (tady se nejednalo o chyby, ale samostudium). Castecne to bylo prece jen dobre retro, kdysi jsem podobne rozebiral BASIC na PMD85, abych si dodelal nejake dalsi prikazy...

Chapu ale, ze Zdeno tady hovori o necem (github, otevreny kod, spoluprace), co vlastne nikdy nedelal a moc tomu nerozumi.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod zdeno » ned 05 bře, 2023 8:13 am

belgarat píše:Chapu ale, ze Zdeno tady hovori o necem (github, otevreny kod, spoluprace), co vlastne nikdy nedelal a moc tomu nerozumi.

proc si myslis, ze nemam spolupracovniky a kolegy ??
Nepodsouvas zase svuj nazor ako ten jediny spravny, jako uz mockrat.
Chodim na GitHub pro inspiraci, ale nic moc.
Lepsi je Hackers Loconet forum, ale i tam je dost teorie bez praxe.
Viz debata o SV13, programovani SV na Loconetu.
zdeno

Příspěvekod BohousP » ned 05 bře, 2023 8:18 am

Tak, jak je u některých témat (a zejména autorů) zvykem, se na dobře zmíněnou otázku rozhořelo klasické poměřování pindíků. Prostě pocit "Já jsem Bůh " a ostatní na kolena.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod zdeno » ned 05 bře, 2023 8:22 am

BohousP píše:Tak, jak je u některých témat (a zejména autorů) zvykem, se na dobře zmíněnou otázku rozhořelo klasické poměřování pindíků. Prostě pocit "Já jsem Bůh " a ostatní na kolena.

potrebujes zmerit pindika ?? Jiny vyznam prispevku tam nevidim.
---
Pokud se chces zapojit, tak zvol inu formu a argumenty.
Fulda je ponekud zakerny, ale na to sme si uz zvykli a argumentujeme, neurazame.
zdeno

Příspěvekod BohousP » ned 05 bře, 2023 8:29 am

Jak víš, o kom jsem psal? Zavoviho sleduji od začátku a obdivuji jeho snahu a houževnatost. A nestydí se napsat, že něco nezná. A vždycky jedná slušně.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod zdeno » ned 05 bře, 2023 8:39 am

BohousP píše:Jak víš, o kom jsem psal? Zavoviho sleduji od začátku a obdivuji jeho snahu a houževnatost. A nestydí se napsat, že něco nezná. A vždycky jedná slušně.

vsak jsem mu nabidnul, ze mu pomuzu, ale asi se mu nezdam znaly Loconetu anebo to chce delat jinak.
Opravdu si nemyslim, ze fyzicke zapojeni Loconetu je ten hlavni problem.
Treba moje centrala Centrbox ma 100k zdrojoveho textu a 2 roky testovani u MCX z Ostrama !!
Jinak MCX ma dve moje centraly uz vic nez 8 rokov. Zatim mi nenadava. :D :D
zdeno

Příspěvekod sidlo » ned 05 bře, 2023 9:54 am

TCS-2 je skvělá centrála. Škoda, že tu má tak zaplevelené vlákno.
sidlo

Příspěvekod zdeno » ned 05 bře, 2023 10:03 am

sidlo píše:TCS-2 je skvělá centrála. Škoda, že tu má tak zaplevelené vlákno.

toto vlakno neni o TCS-2, ale tak trosku o implementaci Loconetu do ni.
Viz prispevok Zavovi http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=9172&start=270#p320915
zdeno

Příspěvekod Zlámalík » ned 05 bře, 2023 10:15 am

Hoši, víte, co je blbý? Že kvůli vaší osobní nenávisti zašlapáváte zajímavou věc. Protože případný další zájemce o Loconet (a potažmo TCS) tady zjistí, že pokud by potřeboval poradit, tak namísto odpovědi dostane tohle. Nechcete se na to vybodnout a radši řešit techniku? Pomohlo by to i vám samotným, v otevřené a slušné debatě se člověk od ostatních vždycky dozví něco, co může využít i pro sebe. Třeba najde chybu, třeba zjistí, co lidi chtějí a co je trápí a může tak svoje věci vylepšovat.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod zdeno » ned 05 bře, 2023 10:48 am

Rozhrani X3, (X2) jsou ctyri druhy, od centraly, ovladace, periferie a boostre.
Kazde ma svoje a nejde je zamenovat.
---
Jeste navic je nekde potrebne opticke oddeleni, kvuli zemnicim smyckam.
Arduino celkem nedoporucujem pouzivat, protoze ma RxD a TxD zapojene s LEDkami a musi se s tim pocitat.
Taky je Arduino dost nenazrane, proudy nad 20mA su normalne.

Nikdo sa nezeptal, ako su jednotlive druhy zapojene a cim se lisi ??
Arduino se hodi na periferie, jinde je nevhodne z duvodu velkeho odberu a LEDkami na RxD a TxD.
zdeno

Příspěvekod zdeno » ned 05 bře, 2023 12:31 pm

Pri vyrobe centraly Loconet > DCC je nejvetsi problem casovani DCC a prace okolo slotů. Centrala proste musi stihat oboje.
Ja mam vyrobu DCC celu v ASM a vyroba je uplne oddelena od zbytku programu pres preruseni.
Teda pri generovani preambule musi centrala nacist dalsi vysilany paket do DCC.
Cas 10-15 "1" teda 10(15) x 2 x 58uS se zda dostatecny, ale to klame.
---
Mozma by se dal pouzit vyssi jazyk, ale na omnoho vyssim kmitoctu, nez mam ja, teda 16MHz.
zdeno

Příspěvekod zdeno » ned 05 bře, 2023 4:21 pm

dalsi dost velky problem je pristup na nerizenou sbernici, kde se pouzivaji zhruba tri priority. Pocita se cas od posledniho prechodu z 0 na 1 na Loconetu. Stav 1 je klidovy stav sbernice.
---
600-1000 uS , pro PC.
Je to zvolene tak vysoko proto, ze posledni byte muze byt 127 a ten trva 480 uS. 7 x 60 + stop bit.
Teda tam musi byt cas na dalsi vysilany byte v paketu bez toho, aby tam vstoupilo jine zarizeni.
---
1200-1380uS
to je priorita centraly, protoze tam su bezadresove pakety a tak musi byt centrala rychlejsi nez jine zarizeni.
---
1560uS - a vic, tady se prihlasuje vsechno ostatni.
Tady jsou dva problemy a to tak vysoka priorita, ze se zarizeni nedokaze prihlasit (je stale predbihano) a tak je nutne znizovat tuto prioritu po 60uS dokud se zarizeni neprihlasi.
Samozrejme se nesmi podlezt cas 1560uS.
Dale je nutne se prihlasit do 2uS od casu vypoctene priority, aby nedoslo ku kolizi s dalsim zarizenim.
Pri kmitoctu 8MHz je to 16 strojovych instrukci, kam se musime vejit a je to dost drsna podminka.
zdeno

Příspěvekod zavovi » ned 05 bře, 2023 9:49 pm

Ahoj,
tak jsem se dostal k přečtení až dnes a to byla chyba koukám. No prokousal jsem se většinou důležitých informací. Samozřejmě děkuji všem, co se vyjádřili. Každý příspěvek mě něčím obohatil :-)

A teď k věci. V podstatě jsem na ten proudový zdroj přišel chvilku po tom co jsem napsal příspěvek. Použil jsem zapojení od Fuldy, ať už je dobré nebo špatné. A jak tady píšete, mám špatně rezistory na komparátoru. Byly totiž navrženy pro 3V3 napájení a ne 5V. Jenže na testovacím přípravku to mám napojeno na 5V. Tak teď buď změnit rezistory nebo napojit na 3V3.

Nyní je pro mě nejdůležitější odladit HW, protože chci nechat vyrobit externí přípravek.

K časování a dalším poznatkům. Ohledně SW se mi zdá LocoNet dost přísný a přiznám se, že ne všemu stále rozumím. Nebude tam připojeno Arduino, ze srdce nemám rád Arduino (jen jeho HW občas použiju na nějaký rychlý test, ale pak si to navrhuji obvykle vše sám). Externí přípravek bude obsahovat nejspíš ESP32-S3 (cena sice vyšší, ale oproti Atmel je to pořád lepší). Ano, je to zbytečně moc výkonu a nevyužitého potenciálu, ale je i v centrále, takže na nákup více kusů to vyjde zase levněji.
A co bude ESP dělat? LocoNet pakety co půjdou z centrály, tak je nejdříve zpracuje ESP v externím modulu (taky proto, že z centrály půjdou přes RS485). Externí modul má za úkol je pak správně odeslat na LocoNet sběrnici. Tedy řešit detekci chyb a znovu odeslání. Dále také přijímat z LocoNet a poslat to zase zpět centrále. Ano složité, ale nevyžaduje změnu HW v centrále.
Dále externí modul musí zesílit DCC, které jde jen v úrovni 5V z centrály a udělat z něj ten správný signál pro RailCom.

A teď tedy to, co psal Zdeno, že je několik LocoNet připojení - já doufal, že všechny jsou stejné a že budu moct použít jedno připojení jak na ovladače, tak boostery. Dobře, modul musí mít minimálně dva konektory pro LocoNet. Takže LocoNet T je pro ovladače a LocoNet B je pro boostery? V čem je rozdíl? Jen v RailSync? Do boosteru se pustí plné DCC a do ovladačů musí být proudově omezeno?

Poslední věc, generování DCC je nezávislé na všem, to dělá centrála podle přijatých informací z různých protokolů (TCS, Z21, XpressNet, Loconet...). Kolik paketů se vejde a za jak dlouho, to už je věc toho, jestli je zapnutý RailCom a pak už je to na HW, který si to bere z bufferu nezávisle na SW. Pokud tedy v tom bufferu něco má, jinak posílá IDLE nebo data pro RailCom (broadcast pro zjištění adresy lokomotivy).

Ještě jednou moc děkuji.
H0-DCC
Centrála TCS: http://www.zavavov.cz/tcs-2
Ovladač TCS-RC: http://www.zavavov.cz/tcs-rc
zavovi

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi