Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Sandy » stř 26 led, 2022 3:39 pm

jipol57 píše:
Sandy píše:Dokáže zdůvodnit všechno. I sjezdovku na Sahaře.

https://www.idnes.cz/bydleni/architektu ... ektura_web
A zase by měl pravdu. Někdy jsou jeho návrhy přitažené za vlasy, ale až je vidět výsledek, tak vše odpuštěno. Jeho tvoření se mně nakonec líbí. Ať se mu daří.

Čekal jsem, že to někdo vytáhne... :roll:
Sandy

Příspěvekod Tempotaxi » stř 26 led, 2022 4:59 pm

Dále se pokračovalo na rybníku. Postavil jsem stavidlo, přidala se vegetace, která se bude muset trochu dobarvit, až zaschne lepidlo.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 26 led, 2022 5:54 pm

Podle zdejších přispěvatelů mám změnit tunelové portály.
Místo dvou jednokolejných dát jeden dvojkolejný.
Tunelové profily podle normy NEM 105 uvádějí nejmenší rozměry, které se mají používat.
Nikde není čárka o rozměrech větších, které se dají pro tento případ použít.
Tak zde je tedy jeden dvojkolejný tunelový portál podle přání.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod milan ferdián » stř 26 led, 2022 6:16 pm

Vladimíre, mám pocit, že ty žiješ jen na Kladensku a hranice okresu nepřekračuješ. Nech ty portály jak jsou, maximálně proveď estetické úpravy. Tady máš foto souběžných bratislavských tunelů. Traťová kolej=samostatná tunelová roura x 2 = dvě tunelové roury. :lol:
-m-
Přílohy
Bratislava FB 2.jpg
18671108_1406157949454886_5514809449299610565_n.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tempotaxi » stř 26 led, 2022 6:55 pm

Milánku, děkuji za fotky.
Já nic prostě měnit nebudu, jen jsem chtěl ukázat, jaká by to byla blbost.
Jinak technicky se to zvládnout dá zvládnout a udělat tunelový portál tak jak je ve Švýcarsku tunel Ceneri po rekonstrukci. Ale těmto betonovým monstrem moc neholduju. Bez betonu se tak velká díra nedá překlenout.
Obrázek
Dále nechci dělat Švýcarskou krajinu, ale jen Českou.
Za okres Kladno, také zavítám a nafotím si zajímavé železniční technické památky.
A že dva tunely vedle sebe není žádná novinka. Poslední projekty, které jsou na stole, jsou dostačujícím důkazem.
Třeba projekt Nelahozeveských tunelů – severní portál.
Obrázek
Další oprášený projekt je nová trať z Berouna do Prahy, která má být svedena do dlouhého tunelu.
Obrázek
Takže nic nového pod sluncem.
Tempotaxi

Příspěvekod jipol57 » stř 26 led, 2022 7:52 pm

No a to je ono. Snad ani tak moc nevadí, že jsou blízko u sebe. Ale když už to nemá být dvojkolejka a každá trať vznikala v jiné době, tak by ty portály neměly být stejné. Tak jak je to na obrázku.
Obrázek
jipol57

Příspěvekod Tempotaxi » stř 26 led, 2022 9:28 pm

Lepidlo v rákosí zatvrdlo, tak jsem mohl tmavší až černý rákos přetřít světlejší zelenou barvou. Ale po uschnutí na fotce to vypadá, jako modrá. Přidával jsem ještě rákos, aby to bylo více hustý porost rákosu. Až zase lepidlo zatvrdne, tak se pokusím tu zelenou barvu, ještě jednou aplikovat.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 26 led, 2022 10:10 pm

greenery píše:... ještě jsme nezabrousili do botaniky - modře kvetoucí keře kromě jednoho druhu zahradní hortenzie v našich končinách nejsou :twisted:

Trnka obecná.https://www.puvodnikere.cz/kategorie/puvodni-kere/trnka-obecna-prunus-spinosa/#gallery-1
Jak poznáš v modelu, zda je to květ nebo plod ??? :?: :?:
Tempotaxi

Příspěvekod greenery » stř 26 led, 2022 10:42 pm

:shock: Je to marný, je to marný……. konec, howg. Skončil jsem.

neznám žádný blankytně modrý plod, bez jediného zeleného lístku na keři.
V době, kdy zrají tmavě modré trnky, žádné keře růžově nekvetou.
Co ty zářivě zelené keře v době zrání plodů……. atd, atd.

…… už jen čekám, odkud přijede černokněžník Zababa.
greenery

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 27 led, 2022 7:40 am

greenery píše::shock: Je to marný, je to marný……. konec, howg. Skončil jsem.

neznám žádný blankytně modrý plod, bez jediného zeleného lístku na keři.
V době, kdy zrají tmavě modré trnky, žádné keře růžově nekvetou.
Co ty zářivě zelené keře v době zrání plodů……. atd, atd.

…… už jen čekám, odkud přijede černokněžník Zababa.

Nejsem botanik a nerozumím tomu, tak tomuhle se přiznám.

Ale něco nakousnout a pak utéci, jako ….., já nikdy nedělám.

Tak ukaž, jak upravit tovární výrobky keřů, stromů atd.
Jen připomenu, že chci mít na kolejišti jarní přírodu. To znamená, jaké použít barvy, odstíny a v jakých podmínkách co roste.
Tempotaxi

Příspěvekod hank » čtv 27 led, 2022 7:49 am

Tempotaxi píše:Jen připomenu, že chci mít na kolejišti jarní přírodu. To znamená, jaké použít barvy, odstíny a v jakých podmínkách co roste.

Lidi, od kterých jsem se v 60. - 80. letech učil, znázorňovat jarní přírodu na kolejišti zásadně nedoporučovali. To je tvrdý oříšek i pro školeného výtvarníka.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Dusan » čtv 27 led, 2022 8:19 am

Tvůj problém není ani tak to, že v něčem nejseš odborník, to nejsme nikdo a žádný učený z nebe nespadl. Problém je v Tvé osobě. Nejsi schopný se ani zamyslet nad návrhy ostatních, jen stále opakuješ tu svoji pravdu. Na rovinu v tom rohu kolejiště co máš, to je snůška demagogií, samozřejmě třeba podle hesla, že "Vždy najde nějakej bl*ec, který neví, že to nejde a udělá to ..." se dá pak odůvodnit asi pak leccos. Třeba modré keře fotkou švestek. To jsi mne pobavil :mrgreen: K věci, když pominu ostatní:
- znázorněné rákosí, jakou máš délku těch trsů, počítám 4-5cm, tak osmimetrové rákosí jsem ještě neviděl, určitě ne v nějaké kaluži v zabordelené části města,
- proč jeho rezavá barva? když staré uschne, většinou je to barva jako třeba suchého sena, kdyby jsi vzal obyčejnou starou světlu štětku a nastříhal, tak to bez barvení bude lepší a odeschlé bývá dole a z něj raší čerstvé zelené,
- takováhle nádrž když už, bude spíše s vodou špatné kvality, tvoje připomíná dobře udržované zámecké jezírko,
- jaro, budiž, dej si do googlu něco jako "jarní příroda" a uvidíš...., hlavně se nesnaž nacpat do jednoho vše co uvidíš, stačí zkombinovat dva tři odstíny světlejších zelených, nepřehánět.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 27 led, 2022 8:26 am

hank píše:
Tempotaxi píše:Jen připomenu, že chci mít na kolejišti jarní přírodu. To znamená, jaké použít barvy, odstíny a v jakých podmínkách co roste.

Lidi, od kterých jsem se v 60. - 80. letech učil, znázorňovat jarní přírodu na kolejišti zásadně nedoporučovali. To je tvrdý oříšek i pro školeného výtvarníka.

Ano, což je problém.
Většina pidi lidí na kolejišti má klobouky, kabáty, což jsou doplňky jarní nebo podzimní.
Nechci mít na kolejišti polonahé pidi lidi v různých akcích, jak si každý dnes dává na kolejiště.

Jarní příroda je právě pěkná, ale je opravdu problémová, je zde celá paleta barev.
Letní příroda je zase plno odstínu zelené, což je jednoduché na ztvárnění, ale na mně to dělá dojem, že jsem v tunelu.
Podzimní příroda je také pěkná, ale je zde zase plno odstínů od hnědé až po červenou, což je problém namíchat ten správný odstín.
Zásadní problém je, že stejný keř, strom nebo i tráva má v různých podmínkách trochu jinou barvu, tedy odstín.

Mám dvě možnosti, buď si vegetaci vyrobit sám, nebo si ji koupit. Dříve jsem to vyráběl sám a výsledek nic moc. Dnes je toho plno ke koupi a to v různém provedení.
Stačí jen vzít, takový smrk. Výrobců a malovýrobců je pomalu ke dvaceti a každý ten smrk vyrábí jinak a přitom každý je velice pěkný. Ale ta cena je až někdy dost zavádějící.

Děda maloval obrazy, tak jsem se o barvách něco naučil, ale pořád vím, že nic nevím.
Už slyším jeho kázání.
Když maluješ blondýnu, vlasy, jakou dáš barvu?
Já bych dal odstíny od bílé až po tmavě žluté.
Ale děda by tam dal ještě barvu modrou, zelenou, červenou, protože on ty barvy tam vidí a pak je to namalované dokonale.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 27 led, 2022 9:10 am

Dusan píše:- znázorněné rákosí, jakou máš délku těch trsů, počítám 4-5cm, tak osmimetrové rákosí jsem ještě neviděl, určitě ne v nějaké kaluži v zabordelené části města,

Já jsem koupil rákosí od firmy Noch. Výrobce má rákos v délce skoro 5 cm. Což v přepočtu do měřítka HO odpovídá rákosu, který má výšku 4 m, což je jeho nejvyšší výška.
A to jsem tam pak přilepil a ukázal.
Také jsem napsal, že se mně ta barva moc nezdá, že se to bude upravovat.
Takže opravdu nevím kde je těch 8 metrů.
Tempotaxi

Příspěvekod Dusan » čtv 27 led, 2022 9:17 am

No já teď aktuálně počítám v eNku, takže moje chyba vůči HO. Ale i tak to je do očí bijící výška, možná někde ve Vietnamu nebo v tropech .... 8)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště