Plan kolajiska XIV/Pel-mel

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Pel-mel

Příspěvekod milan ferdián » ned 09 kvě, 2021 6:39 pm

Mešník Dětské N/1:160 2000 x 1750 MINITRIX/15° zdroj: místnost začátečník Michal/druhá varianta/

„Mamí, pozor, jede Regiojet“, zvolala Klárka. „Vidím, vidím broučku, já mám teď špičku ve stanici“, pak ji rychle došlo, že špička je slovo, které si každý vysvětluje po svém. Jen skalního železničního modeláře, hned napadne, že se jedná o provozní špičku a né vínovou. Proti Regiojetu projíždí peenko a Klárka s ovladačem se běží podívat napravo na zadní bok kolejiště, kde je průhledný kryt do skryťáku. I když Klárka si může postavení výhybek může zkontrolovat na panelu a videokamerou, ráda se dívá, jak vlak plynule vjede do tunelu, vjíždí na zvolenou volnou kolej a ona může pomalu brzdit. Je bystrá a vy až moc dobře, kde vlak má zastavit. U Regiojetu a dalších vlaků je to opačně. Tam musí využít videokameru, aby soupravy zastavily přesně tam kde je třeba.
Dvojkolejná elektrifikovaná trať tvoří samostatný provozní celek jako falešná dvojkolejka. Klárka si libovolně volí, kterou vlakovou soupravu, chce pustit na trať. A maminka? Ta má svůj okruh, kde námětem je vedlejší trať s klasickým odbočením na lokálku. Kolejiště stanice Mešník známé od panů Šupíka a Vlčka. Přidala se jedna dopravní kolej navíc. Předlohou pro koncovou stanici Na Úhoru se stala zrušená stanice Verneřice s doplněním železniční vlečky pro nakládku písku. Skryťák pro maminku má kapacitu dvou nákladních a dvou motorových osobních vlaků, samozřejmě je i kolej pro spěšný vlak.
Maminka s Klárkou se baví nezávisle na sebe. Okruhy nejsou mezi sebou propojeny. Zatímco Klárka se nerušeně kochá jak se soupravy míjejí a jezdí jedna za druhou, maminka v potu tváře řeší nákladní listy, aby vozy byly správně roztřízeny a daří se ji to, protože nevím kdo to z chlapů tvrdí, ale ženy jsou v manipulaci dokonalejší než my. Mají větší akceleraci a představivost. 8)
A tatínek? Ten v potu tváře vydělává další penízky pro své holky, protože někde na nejmenovaném eshopu, je ke koupi RailJet. No nekup to ? :D
-m-
Přílohy
Mešník skrytá kolejivo DF.jpg
Mešník DF.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » úte 11 kvě, 2021 5:50 am

Milanův příběh s matkou a dcerou je hezká pohádka, bohužel takových osob ženského pohlaví je podle toho co jsem dosud viděl méně než minimum. V lepším případě pomohou s krajinou, v tom mohou být i lepší, většinou jsme ale vděční za toleranci.
Naposledy upravil HonzaM dne úte 11 kvě, 2021 10:07 pm, celkově upraveno 2
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod hopeter » úte 11 kvě, 2021 6:18 am

Honzo nemůžeš hodnotit jen podle sebe , jsou i zdatnější začátečníci. Kolejiště podle návrhů od Milana postavilo spousta modelářů nebo je použili jako inspiraci. :!:
Co se týká ženských tak modelářek znám několik a šikovných. Navíc na naší místní trati Trutnov - Jaroměř , dále na Hradec Králové a Prahu kočíruje mladá holčina i Brejláka. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod HonzaM » úte 11 kvě, 2021 6:26 am

hopeter píše:Honzo nemůžeš hodnotit jen podle sebe , jsou i zdatnější začátečníci. Kolejiště podle návrhů od Milana postavilo spousta modelářů nebo je použili jako inspiraci. :!:
Co se týká ženských tak modelářek znám několik a šikovných. Navíc na naší místní trati Trutnov - Jaroměř , dále na Hradec Králové a Prahu kočíruje mladá holčina i Brejláka. :wink:

Vyslovil jsem jen svůj názor, nikomu ho nevnucuji a budu rád, když se modelařina rozšíří i na osoby ženského pohlaví. Že ženy řídí tramvaje i vlaky není nic neobvyklého, nevím ale kolik z nich ještě po návratu z práce modelaří. Že jsou škovné už jsem napsal, ostatně i má snacha dělá krásnou krajinu. Ale neviděl jsem, že by si sedla ke kolejišti a zajezdila si.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod look23 » úte 11 kvě, 2021 7:34 am

hopeter píše:Co se týká ženských tak modelářek znám několik a šikovných. Navíc na naší místní trati Trutnov - Jaroměř , dále na Hradec Králové a Prahu kočíruje mladá holčina i Brejláka. :wink:

Dokonce je o ní reportáž na youtube
https://www.youtube.com/watch?v=texPzqhh0fg
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Pavel-HP » úte 11 kvě, 2021 8:26 am

HonzaM píše:
hopeter píše:Honzo nemůžeš hodnotit jen podle sebe , jsou i zdatnější začátečníci. Kolejiště podle návrhů od Milana postavilo spousta modelářů nebo je použili jako inspiraci. :!:

Vyslovil jsem jen svůj názor, nikomu ho nevnucuji a budu rád, když se modelařina rozšíří i na osoby ženského pohlaví. Že ženy řídí tramvaje i vlaky není nic neobvyklého, nevím ale kolik z nich ještě po návratu z práce modelaří. Že jsou škovné už jsem napsal, ostatně i má snacha dělá krásnou krajinu. Ale neviděl jsem, že by si sedla ke kolejišti a zajezdila si.

A ty co jsou v klubu jsi jaksi pozapomenul, a že jich není zrovna málo
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Jirkátor » úte 11 kvě, 2021 10:39 am

Že mezi železničními (a i jinými) modeláři existují i ženy, je mi jasné, i když to tak, při pohledu na čtenáře tohoto fóra, moc nevypadá.
Co se týká kolejiště samotného, tak se mi ten nápad opravdu moc líbí, jen si také nejsem zrovna jistý, zda je to námět vhodný pro začátečníka a už vůbec ne pro dítě. Začátečník tohle těžko zapojí a dítě se v těch skrytých nádražích rychle ztratí. Ale jak říkám, nápad je to opravdu dobrý a provozní možnosti jsou úžasné, u toho by se dalo sedět celý den. Dvojkolejku na automat přes PC a zbytek sám, nebo i ve dvou lidech.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Stanin » úte 11 kvě, 2021 10:44 am

Nikde nevidím napsané, že je kolejiště pro začátečníka. Je tam jen inspirace Michalovým prostorem.
Stanin

Příspěvekod prcek » úte 11 kvě, 2021 10:48 am

Jirkátor píše:jen si také nejsem zrovna jistý, zda je to námět vhodný pro začátečníka a už vůbec ne pro dítě. Začátečník tohle těžko zapojí a dítě se v těch skrytých nádražích rychle ztratí.

Já měl vždy za to, že místní modelářský Andersen pojmem dětské označuje něco ve smyslu "neodpovídá realitě, ale je tam hodně kolejí a dá se tam kroužit". Něco, co dědeček/tatík postaví "pro mladé" (samozřejmě příjemným vedlejším efektem je se na tom sám vyblbnout, ale to zde netřeba pitvat).
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Jirkátor » úte 11 kvě, 2021 11:10 am

Stanin píše:Nikde nevidím napsané, že je kolejiště pro začátečníka. Je tam jen inspirace Michalovým prostorem.

Je.

[quote="milan ferdián"]Mešník Dětské N/1:160 2000 x 1750 MINITRIX/15° zdroj: místnost začátečník Michal/druhá varianta/
Jirkátor

Příspěvekod Stanin » úte 11 kvě, 2021 11:55 am

Je tam jen uvedena místnost jako zdroj. "Začátečník Michal" je jen nick.
Stanin

Příspěvekod Jirkátor » úte 11 kvě, 2021 12:50 pm

Tak to ano. Moje chyba.
Jirkátor

Příspěvekod jafobe » úte 11 kvě, 2021 4:09 pm

Jak bych to viděl já, i s ohledem na Milanovu tvorbu...

Na ten pojem "dětské" bych se díval z jiného pohledu, ne z pohledu kdo to bude stavět, ani kdo ho bude celé ovládat, ale komu je kolejiště primárně "určené"... na dětském kolejišti se ani nemusí tolik řešit reálnost krajiny, poloměrů kolejí, délky stanic ani souvislosti s tím vším spojené, takže to může být z pohledu náročnějších modelářů klidně vlakodrom s nesmyslně tvořenou krajinou i zástavbou...

Ano někdo může namítat že i pro dítě to může být náročnější i na obsluhu...
Z určitého pohledu ano, ale záleží na celkovém zařízení ovládání... něco se dá automatizovat, pro menší dítě provoz třeba ve SN zablokovat jen na možnost průjezdu neobsazenou kolejí, třeba i možnost ovládat jen jeden vlak v jednom okamžiku... kdy bude mít ve viditelném nádraží možnost jedním vlakem zastavit a jiným odjet... V případě Měšníku může být dvoukolejný okruh automatizovaný a dítě bude mít radost že toho jezdí víc... a časem se propracuje i v obsluze, i v tom jak kontrolovat víc vlaků najednou... a nebo s obsluhou může pomáhat tatínek, který dost často spíš doma prosadí kolejiště pro dítě než pro sebe...

Stavět to taky nemusí majitel, je přeci možnost aby mu to postavil někdo kdo to umí, alespoň v hrubé provozní podobě, s tím že třeba krajinu si už bude dotyčný tvořit sám. Ano je to sice dražší varianta ale je to možnost.

I tak málo může dítěti stačit k radosti...
kolejiste.jpg

Jaromír
jafobe

Příspěvekod workous » úte 11 kvě, 2021 6:40 pm

Chlapi, pojďme nereagovat na neustalé ataky na Milanovi plánky, které mají sloužit jako podklad pro případnou stavbu nebo jako inspiraci pro váhajícího modeláře novátora :) . Kdo to myslí vážně a prohlédne si témata na foru, tak ví, že dle Milanových plánků je postaveno spousta kolejišť a funkčních. Myslím, že to musí být pro Milana demotivující a je fajn, že nad fórem ještě nezlomil hůl a stále chrlí moc pěkná pokušení.
Zdeněk...
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 11 kvě, 2021 7:13 pm

workous píše:Chlapi, pojďme nereagovat na neustalé ataky na Milanovi plánky. Zdeněk...

Pod tohle bych se podepsal. :wink: Už slavný Morgan Freeman řekl, že rasismus zmizí pouze tehdy, přestaneme-li se o něm bavit. A tuhle poučku bych aplikoval i na některé zdejší pisatele. :)
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť