Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Tempotaxi » ned 14 bře, 2021 6:44 pm

Dnes jsem se pustil do stanice PH.
Problém byl, jak takovou stanici postavit. Spíš se mně jednalo o historii takového objektu.
V Kralupech nad Vltavou podle plánu byla taková Dynalkolová stanice postavena. Opravdu se jedná o začátky motorového provozu.
Obrázek
Na našem území lze první zmínky o využití biopaliv v dopravě najít již v období první
Československé republiky. Z této doby byly zdokumentovány první úspěšné pokusy výroby
bioetanolu z přebytku zemědělské produkce. Jelikož nárůst automobilů počátkem dvacátých
let dvacátého století v Československu, nebyl doprovázen dostatkem kvalitních pohonných
hmot, resp. vůbec dostatkem čerpacích stanic pohonných hmot, bylo nutné vytvářet různé
alternativy palivových zdrojů. V tomto období se započalo s výrobou a využitím tzv.
„dynalkolového“ paliva, což byla jednoduchá směs 50 % kvasného lihu, 30 % benzenu
a pouze 20 % benzínu. Používání tohoto druhu paliva zaniklo až počátkem padesátých let,
kdy vznikla řada vyhlášek a norem upravujících kvalitu pohonných hmot a zejména pak
upravujících výrobu a oběh lihu (Hromádko, 2012: 130)
.
autor: Mgr. Matúš Holubkovič (diplomová práce).

Když byla taková stanice postavena, tak jak se čerpala a podle plánku, tam byla postavena i nějaká budova.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 14 bře, 2021 6:56 pm

Moje představa byla postavit starší budovu, která bude předělána na modernější čerpání PH.
Na uložení PH budou kotlové vozy, které budou propojeny přes čerpací stanici horním potrubím.
Spodní potrubí od kotlového vozu bude zase vedeno přes čerpadlo do výdejového stojanu.
Zajímalo by mne, jak takový stojan vypadal na začátku motorového provozu.
Stojan mohl vypadat, jak v silničním provedení v 50 let.
Zásobovací vozy se přidají na stejnou kolej a pomocí hadice a dalšího vedení přes čerpadlo se uskladní v kotlových vozech.
Stejný postup byl v depu Kladno.

Na modelu je zatím čerpací stanice a příruční sklad. Výdejní stojan je pod střechou.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 14 bře, 2021 7:18 pm

Bohužel mám až novější fotky stojanu.
Depo Zdice.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Dva stojany, napravo a nalevo. Je zde aspoň vidět co tam vše je v přístavku.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 14 bře, 2021 7:21 pm

Skladování PH. Depa Zdice, Žatec a Kladno.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 14 bře, 2021 7:31 pm

A zde je skladování PH v Kralupech nad Vltavou v roce 1961.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 15 bře, 2021 7:01 pm

Ještě připomenu, že na stavbu čerpací stanice a skladu mne posloužila stavebnice malého železničního depa. Přístřešek pro malou lokomotivu mně posloužil, jako sklad a vlastní čerpací stanice jsou zbytkové stavební díly s výtopny.
Obrázek
Pak jsem ušetřil další díly a ty pak přijdou k budoucí budově olejárny.
Obrázek
Obrázek
Pod stříškou je pak výdejový stojan, lavička, umyvadlo, bezpečnostní předpisy, bedna s nářadím, hasicí přístroje, hlavní vypínač a židle.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 15 bře, 2021 7:09 pm

Konečně mně přišel aplikátor na statickou trávu. Tak jsem určitá místa zatravnil statickou trávu.
Pak jsem doplnil svačící pracovníky a pracovníky v uhelném dvoře a u popelové jámy.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 15 bře, 2021 7:22 pm

Čerpačka je hotova, tak se musí udělat sklad PH.
Chtěl jsem potrubí trochu zjednodušit a zviditelnit podle svých představ. Tak to jsem hned zamítl.
Podle vozů je potrubí viditelné. Já usadím potrubí na betonové podstavce. Rozvod potrubí udělám přesně, jak je na fotce. Jedna roura je přívod a druhá je čerpání do stojanu. Pak je tam ještě třetí roura, která je ukončená hadicí a slouží k odčerpání ze zásobovacího vozu.
Na druhé straně vozů, žádné potrubí není vidět. Je zajímavé, že se nepoužil výpustní uzávěr kotlového vozu. Od vozů je svedeno potrubí do země.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Sniper » úte 16 bře, 2021 7:38 am

Tvoje práce a smysl pro detail mne nepřestává udivovat.
Krásná práce, veliká inspirace.
se štítem, nebo na něm.
Sniper

Příspěvekod Tempotaxi » úte 16 bře, 2021 10:04 am

Takže vyřízla se kanálová díra a ohraničila betonovým rámečkem. Pak se vyřízla prohlížecí šachta a zadolovala se plechem. Na potrubí se udělala betonová podezdívka. Pak se provedla ještě výsadba trávy. Usadilo se potrubí. Na voze se změnilo uspořádání potrubí a vůz se pak napojil potrubí přes kohouty.
Snad se dá sehnat podobný čtyřnápravový vůz a tím pádem bude skladiště PH hotové.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod mastanec » úte 16 bře, 2021 11:59 am

Příspěvekod Tempotaxi » stř 03 úno, 2021 9:02 pm

Projekt stanice bude zapadat do stavu 1. Republiky a stanice mohla takhle vypadat ještě v 50 letech a začátkem 60 let před celkovou rekonstrukcí. Takže parní provoz a začátek motorového provozu.
Stanice má dvě výpravny, Nová Ves, Stará Ves a jsou spojeny lávkou pro pěší. Pak je ještě malé depo.
ČSD EP 3-4, H0, Digi, blog: http://goo.gl/KMybUF
mastanec

Příspěvekod Tempotaxi » úte 16 bře, 2021 3:12 pm

mastanec píše:
Příspěvekod Tempotaxi » stř 03 úno, 2021 9:02 pm

Projekt stanice bude zapadat do stavu 1. Republiky a stanice mohla takhle vypadat ještě v 50 letech a začátkem 60 let před celkovou rekonstrukcí. Takže parní provoz a začátek motorového provozu.
Stanice má dvě výpravny, Nová Ves, Stará Ves a jsou spojeny lávkou pro pěší. Pak je ještě malé depo.

Pane kolego, vím, na co narážíte, ale problém je sehnat podklady, pak něco nakoupit, postavit, realizovat.
Ono je hezké, že výrobce u modelů lokomotiv a vozů někdy uvádějí epochu provozu, ale neuvádí rok a ani přibližná léta takto vzniklého modelu. A tohle samé je u domečků a dalšího příslušenství.
Jak mám zjistit, zda vyrobená stavba odpovídá danému roku vzniku, nebo odpovídá nějaké epoše. Tohle žádný výrobce neuvádí. A tohle můžu říci o všem, třeba i o ručním leptaném nářadí. Do kterého roku patří zhotovená lopata.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 16 bře, 2021 3:21 pm

Tak konečně jsem se dočkat vytisknutých 3D tiskem námezníků a plechových popelnic.
Předešlé stavebnice mně zbyl přístavek olejového hospodářství. Tak jsem ho sestavil a provozně patinoval. Tohle se bude hodit právě k olejárně a pískárně. Základem takové stavby bude stavebnice drážních záchodků.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 16 bře, 2021 10:37 pm

Tak jsem drážní záchodky předělal. A takto to dopadlo.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 16 bře, 2021 10:43 pm

Takhle vypadala olejárna a pískárna v Kralupech nad Vltavou v roce 1961. Bohužel jiné fotky nemám.
Obrázek
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště