Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » pát 28 srp, 2020 12:59 pm

Já posílám dispatch z JMRI DecoderPro. DR5000 to normálně přepošle dál.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2682
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pát 28 srp, 2020 1:16 pm

sidlo píše:Já posílám dispatch z JMRI DecoderPro. DR5000 to normálně přepošle dál.

tak ja to nemam ani v JMRI a ani v DR5000.
To bude nejaka zrada !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zaplef » pát 28 srp, 2020 1:56 pm

zdeno píše:jak se dosadi nova adresa do ovladace Loconet, teda funkce Dispatch pro DR5000 ??

Já k tomu používám tvůj ovladač Evka. Nějak jsem byl zatím líný připojit centrálu k PC.
Uživatelský avatar
zaplef
 
Příspěvky: 107
Registrován: úte 26 dub, 2016 1:55 pm
Bydliště: Plzeň

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pát 28 srp, 2020 2:10 pm

zaplef píše:Já k tomu používám tvůj ovladač Evka. Nějak jsem byl zatím líný připojit centrálu k PC.

pobavilo, ale to neni cilem meho dotazu, kdy potrebujem navolit adresu u zakaznika a ten neumi ani JMRI a nema Evku.
---
To jako vazne DR5000 neumi funkci Dispatch ??
Tak to je hodne velky prusvih !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zaplef » pát 28 srp, 2020 4:21 pm

Neměl jsem v úmyslu někoho pobavit.
Nicméně po asi 1 minutě intenzivního hledání vím, že DR5000 dispatch umí. Viz kokec 9. strany: https://www.google.com/url?sa=t&source= ... _9RB80z6Qi
Někdy návod napoví i poučí.
Uživatelský avatar
zaplef
 
Příspěvky: 107
Registrován: úte 26 dub, 2016 1:55 pm
Bydliště: Plzeň

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pát 28 srp, 2020 5:09 pm

zaplef píše:Někdy návod napoví i poučí.

ja tam mam napis "poslat" misto Dispatch, coz mi jaksi nic nehovorilo. :( :( :(
Taky vyhledavani slova Dispatch mne poslalo do haje zeleneho.
---
Super, funguje to, zas mam jeden problem z krku.
Diky moc, jeden nemuze vedet vsechno.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zaplef » sob 29 srp, 2020 9:48 am

zdeno píše:ja tam mam napis "poslat" misto Dispatch, coz mi jaksi nic nehovorilo. :( :( :(
Taky vyhledavani slova Dispatch mne poslalo do haje zeleneho.
---
Super, funguje to, zas mam jeden problem z krku.
Diky moc, jeden nemuze vedet vsechno.

Není za co. Prostě zbytečný překlad, který až škodí.
Uživatelský avatar
zaplef
 
Příspěvky: 107
Registrován: úte 26 dub, 2016 1:55 pm
Bydliště: Plzeň

TO - překlad

Příspěvekod sidlo » sob 29 srp, 2020 10:49 am

zaplef píše:Není za co. Prostě zbytečný překlad, který až škodí.

Dovolím si nesouhlasit. Poměrně často se tu diskutuje na téma odborné překlady. A ještě častěji je možno vidět, že překladatel který nerozumí významu slova v cizím jazyce, daná slova nepřekládá. Přitom náš lokální uživatel často lokalizaci požaduje, protože návod v cizím jazyce je mu zcela nesrozumitelný.

Velmi často se setkávám se zbytečným nepřekladem např. signál má aspekt, což je totální blbost matoucí uživatele. Podle výkladového slovníku by to znamenalo smluvené znamení má stanovisko při posuzování něčeno. Správný překlad ovšem zní na návěstidle je návěst, čemuž rozumí všichni.

Co se týká slova Dispatch. Když se zeptáte překladatele zbytečných nepřekladů, co to vlastně dispatch znamená, tak pokrčí rameny. Pokud ovšem víte, že dispatch znamená odeslání slotu v centrále od jednoho ovladače k jinému ovladači, tak potom dává překlad Poslat smysl i neznalému.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2682
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: TO - překlad

Příspěvekod zdeno » sob 29 srp, 2020 11:37 am

sidlo píše: tak potom dává překlad Poslat smysl i neznalému.

je to prilis vseobecne a nevime, co posila. Lepsi by bylo, "Oživ slot".
---
Navic jsou jeste vyrazy neprelozitelne a tam je asi vhodnejsi pouzit puvodni syntax, (to je taky jeden z vyrazu, pro ktere se tezko hleda vyraz v cestine).
Navic by se melo asi pouzivat oboje, protoze potom se to da najit a to pokladam za nejvetsi problem !!
Teda jak najit v pomerne neprehlednem menu konkretni vec.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » sob 29 srp, 2020 11:42 am

Při překladu do návodu a do programovací aplikace někdy používám pro “signal aspect” překlad “návěstní znak”, dost lidí totiž mezi výrazy “návěst” a “návěstidlo” nerozlišuje.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 29 srp, 2020 12:07 pm, celkově upraveno 1
N, převážně epocha V, VI.
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2505
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: TO - překl

Příspěvekod HonzaM » sob 29 srp, 2020 12:01 pm

zdeno píše:je to prilis vseobecne a nevime, co posila . Lepsi by bylo, "Oživ slot". .

Kolik uživatelů třeba FREDů ví co znamená “slot”? On posílá adresu. S překlady je to často těžké, jsou nepřeložitelné nebo těžko přeložitelné výrazy, pro neodborného uživatele který nezná smysl původního výrazu je lepší se pokusit zvolit české slovo s významem blízkým, nebo použít opis, třeba víceslovný. V textu návodu je to jednodušší, v aplikaci je to těžší, je tam často nutné se vejít do určitého počtu písmen. Dalším problémem je případ, kdy jeden prvek má více výrazů v angličtině (třeba “výhybka” může být switch, point nebo turnout), a aby to nebylo tak jednoduché, v tomtéž původním textu návodu může switch znamenat někdy výhybku, jindy vypínač nebo přepínač a musí se poznat o co jde z kontextu.
N, převážně epocha V, VI.
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2505
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: TO - překl

Příspěvekod zdeno » sob 29 srp, 2020 4:00 pm

HonzaM píše:Kolik uživatelů třeba FREDů ví co znamená “slot”?

zas nedelej z lidi blbce,
ale kdyz nevi, co je to slot, tak zcela urcite netusi, co je to "poslat".
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JenikPluto » ned 30 srp, 2020 8:06 am

Honzo, nic ve zlem, ale preklad tohohle manualu (stejne jako vetsina prekladu manualu do cestiny, ktere jsem zatim videl), je cestinarske peklo... :wink: Fakticky je sice spravne, ale neda se to cist, napoprve se clovek casto nechyti... Navic, pokud je k dispozici ceska verze programu, tak by v tom manualu mely byt obrazky z ceske verze (a ne napr. "Kliknete na Yes" a obrazek je holandsky).

K Dispatch - vzhledem k povaze funkce Dispatch v LN bych ja osobne volil preklad "Predat adresu" nebo pro tlacitko jen "Predat" (a nebal bych se v manualu rozvest, co to tlacitko dela...).

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 261
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Kajinek11 » čtv 17 zář, 2020 11:30 am

belgarat píše:a zkousel jsi proste 'pingnout' IP adresu centraly z nejakeho pocitace ? Pokud ji nepingnes, nemusis hledat chybu v mobilu ani nadavat na Android :)


Promiň, že jsem tak dlouho nereagoval. Pingnutí je v pohodě. I centrála (jako router) vidí ty mobily a tablety připojené. Ale ty aplikace se prostě nepřipojí a nepřipojí.. Sakrblee
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 571
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » čtv 17 zář, 2020 2:46 pm

Kajinek11 píše:Pingnutí je v pohodě. I centrála (jako router) vidí ty mobily a tablety připojené. Ale ty aplikace se prostě nepřipojí a nepřipojí.

Jelikož jsi již dlouho nepsal, jen zopakuji jak to mám já:

Centrálu mám připojenu k lokální síti a IP adresa do lokální sítě je 192.168.0.100
Protokol je nastaven na Z21/WLANmouse
DR5000 je nastavena jako Gateway
V konfiguraci Wifi mám zadáno, že IP je 192.168.16.254 (je to vlastně defaultní nastavení DR5000)
Mobilem se připojí k Wifi síti, kterou generuje DR5000
V aplikaci Z21 mám v nastavení Z21 uvedenu IP adresu 192.168.16.254

Máš to stejně a přesto ti aplikace Z21 (tmavě šedá ikona s bílým Z21) nefunguje? Nedáváš do aplikace Z21 IP adresu přes níž je DR5000 připojena do lokální sítě?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 1141
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků