hank píše:JanoH0e: Já za to nemůžu... Takhle to v těch učebnicích pro lesnické fakulty stojí psáno, černé na bílém. Binder sám navíc jako mladý inženýr ve 20. letech vedl na ČHŽ stavbu odbočky do Kamenisté doliny, takže to jistě nebyl žádný papírový teoretik.
Tak mě tato diskuse vyprovokovala, abych znovu prošel všechny projekty LŽ, které mám po ruce. Ve všech případech jde o LŽ na Slovensku a Podkarpatské Rusi stavěné ve 20.-30. letech, tedy pod dohledem Ministerstva železnic. A tady je výsledek:
Ŕozteče kolejí nikdy nejsou kotované v plánech (alespoň já jsem na žádný kotovaný výkres dosud nenarazil). Rozteče kolejí ve velké většině nejsou uvedené ani v textu projektu, tedy podle tehdejší závazné struktury projektu v "Technické zprávě". Většinou jsou uvedeny až v Protokolu z pochůzky jako součást technických podmínek jimiž MŽ podmiňuje vydání stavebního povolení. A požadavky MŽ zdaleka nebyly jednotné. Tak např.:
3.50 m bylo vyžadováno na tratích Bělín - Silný potok, prodloužení dráhy v Terešvě, na dráze Medzilaborce - Repejov a malužinské odbočce PLŽ.
3.40 m ve Spišské Nové Vsi,
3.30 m bylo vyžadováno na několika krátkých tratích v severním okolí Užhorodu.
3.20 m na dráze Lednické Rovne - Zubák,
3.00 m na nákladištích mezi Hroncem a Sihlou.
Jsem si jistý, že jsem v některém projektu viděl i 2.80m, ale teď se mi to nepodařilo zpětně dohledat.
A několikrát byla podmínka šalamounsky definována takto: při setkání nejširších na dráze používaných vozidel musí mezi vozidly zůstat nejméně 1 m volného prostoru. Tak tomu bylo např. na prodloužení LŽ ze Solivaru, v Kolčinu či na dráze Bánovce - Zay Uhrovce.
Takže zde podobně jako v mnoha jiných případech - skutečnost byla pestřejší než si myslíme.