Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek
Ruda72 píše:sidlo píše:+ připojím na AUX
f1 a f2 vedu přes odpor na LED a potom na -
V jedné poloze svítí LED připojená k f1, v druhé poloze svítí LED připojená k f2.
Díky moc za radu. Už jsem vyzkoušel a funguje. Neschopností výrobce jsem prosr... skoro 2 hodiny zkoušení. Nechápu, proč tahleta "banalita" není v návodu. Asi předpokládají, že má zákazník kříšťálovou kouli. Ještě jednou díky Sidlo a D
Ruda72 píše:To D: díky moc za námahu a snahu. Cením si toho.
To Brejla: my asi mluvíme každý trochu o něčem jiném. Abych to přiblížil. Vrátil jsem se po 30 letech asi před 3 lety k modelařině. Za tu dobu jsem se hodně naučil, postavil několik diorámat, napatinoval víc jak 100 vagonů (snad alespoň trochu slušně), seznámil s digitálem, osvětlil cca 20 vagonů a mnoho dalších věcí. Teď si představte situaci, že poprvé v životě koupím přestavník, výhybku a přepínač s tím, že si ty věci vyzkouším, jak to vlastně funguje. Elektrotechnika je mým oborem do té míry, že přečtu schéma, znám základní funkce součástek a vím jak je zapojit. S letováním a osvětlováním diorámat mám také zkušenosti. Tj. nejsem odborník, ale také ne úplný laik. Můžete mi říct, z čeho mám poznat, pokud to výrobce neuvádí v návodu, k čemu všemu slouží výstup AUX 1? Sami jste mi zde napsali, že má nejrůznější použití. Proč tuto informaci, s nějakými základními informacemi výrobce neuvádí? To napsat pár dalších řádků pro zákazníky je takový problém? Aby alespoň věděli, že to zapojení je různorodé? To schéma zapojení uvedené přímo na přestavníku je k ničemu. Mě třeba svádělo k tomu, že je to druhý konec výstupů f1 a f2. Pokud s těmito věcmi pracujete mnoho let, tak plně chápu, že vám přijdou samozřejmé. Výrobce má ovšem udělat takový návod, kdy základní zapojení pochopí ten, co si výrobek koupil poprvé v životě. Ale díky za názor. Chápu, že železniční modelář se musí hodně učit, ale přicházet o čas zcela zbytečně šlendriánstvím výrobců je prostě škoda.
Trixt píše:Setkal, ale u mně počet případu, kdy se mi MP1 zasekla hodně omezil použitém slabší struny, což podle toho co píšeš tobě nepomohlo. Je ale pravda, že i teď se mně dva přestavníky z 34 občas tímto způsobem zaseknou i po výměně struny, ale je to jen zřídkakdy.
Trixt píše:Setkal, ale u mně počet případu, kdy se mi MP1 zasekla hodně omezil použitém slabší struny, což podle toho co píšeš tobě nepomohlo. Je ale pravda, že i teď se mně dva přestavníky z 34 občas tímto způsobem zaseknou i po výměně struny, ale je to jen zřídkakdy.
HonzaM píše:Trixt píše:Setkal, ale u mně počet případu, kdy se mi MP1 zasekla hodně omezil použitém slabší struny, což podle toho co píšeš tobě nepomohlo. Je ale pravda, že i teď se mně dva přestavníky z 34 občas tímto způsobem zaseknou i po výměně struny, ale je to jen zřídkakdy.
Kdysi jsem tady psal že jsem tento problém s MP1 měl u stanice Čachnov. V modulu který nyní stavím jsem použil serva a zatím jsem velmi spokojen. Není problém nastavit samostatně přitlak na každou stranu, mohu nastavit i rychlost přestavení. Dekodér je stejně drahý, navíc má relé pro napájení srdcovky. A servo s držákem je za polovinu ceny MP1.
karhu píše:HonzaM píše:Trixt píše:Setkal, ale u mně počet případu, kdy se mi MP1 zasekla hodně omezil použitém slabší struny, což podle toho co píšeš tobě nepomohlo. Je ale pravda, že i teď se mně dva přestavníky z 34 občas tímto způsobem zaseknou i po výměně struny, ale je to jen zřídkakdy.
Kdysi jsem tady psal že jsem tento problém s MP1 měl u stanice Čachnov. V modulu který nyní stavím jsem použil serva a zatím jsem velmi spokojen. Není problém nastavit samostatně přitlak na každou stranu, mohu nastavit i rychlost přestavení. Dekodér je stejně drahý, navíc má relé pro napájení srdcovky. A servo s držákem je za polovinu ceny MP1.
Pro novou stavbu je asi lépe uvažovat o jiném přestavníku,ale pokud je již instalace hotová je výměna za serva poměrně složitá.
Zpět na Elektrika a elektronika
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků