SwitchPilot Servo dekodér V1.0

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

SwitchPilot Servo dekodér V1.0

Příspěvekod Baterfly » čtv 09 říj, 2008 8:52 pm

Zdar zaujal mě tento dekoder serv http://www.modely.biz/p1444-switchpilot ... oder-v1-0/ a chci se zeptat na jestůi umí zaroveň stavet vyhybky jak pomocí digitílu tak pomocí tlačítek když na ně má vstupy. Ajestli se misto tlačítek dají připojit i jazýčkové kontakty, případně obojí paralelně zapojené. Jde mi o to abych mohl zatím řídit vyhybky tlačítky a taky aby se stavěli vlakem po hrotech když nebudou postaveny správně a nedošlo ke zkratu na srdcovce.
Baterfly

Re: SwitchPilot Servo dekodér V1.0

Příspěvekod michal_n_cz » pát 10 říj, 2008 10:32 pm

Baterfly píše:Zdar zaujal mě tento dekoder serv http://www.modely.biz/p1444-switchpilot ... oder-v1-0/ a chci se zeptat na jestůi umí zaroveň stavet vyhybky jak pomocí digitílu tak pomocí tlačítek když na ně má vstupy. Ajestli se misto tlačítek dají připojit i jazýčkové kontakty, případně obojí paralelně zapojené. Jde mi o to abych mohl zatím řídit vyhybky tlačítky a taky aby se stavěli vlakem po hrotech když nebudou postaveny správně a nedošlo ke zkratu na srdcovce.

Pořídil jsem tento ESU produkt, právě kvůli těmto zajímavým vlastnostem, ale zatím nebyl čas to testnout. Můžu naskenovat manuál - ale ten asi i na webu esu. To co požaduješ by mělo fungovat, tedy jazýčkovým kontaktem to sepnout půjde, ale asi chceš aby jeden kontakt sepnul více vyhýbek najednou v cestě - snad by šla použít diodová matice? Polarita srdcovek by se v některých případech vůbec nemusela řešit. Pokud používáš vozidla která mají více sbírajících náprav, tak stačí mít srdcovku odizolovanou a vyhýbky nadrzo "řezat" ,ale moc modelové to není...

Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod Baterfly » pon 13 říj, 2008 11:41 am

Manuál mám v němčině ale i tak tomu moc nerozumím. V zásadě by to mělo umět stavět vyhybky buď tlačítky nebo přes DCC. Jazýčkové kontakty chci kvůli tomu aby se nemusely řezat vyhybky koly a na doladění vlakové cesty při manuálním stavění vyhybek. Budu si je letovat sám a nebudou mít jištění v krajních polohách a stavět bych je chtěl servy. Napájení srdcovek zajistí mikrospínače ovládaná servy. Kolejiště bude z modulů a každý modul bude mít vlastní odpojitelný pult s tlačítky. V plánu jsou docela dost složitá zhlaví a křížení tratí. Časem chci pořídit nějakou lepší DCC centrálu IBX II nebo ESU. Takže tohle dekodéry pokud by fungovaly podle těchto předpokladů by byly asi optimální řešení pro mé šílené nápady.
Jarda.
Baterfly

ESU SwitchPilot Servo

Příspěvekod michal_n_cz » pon 13 říj, 2008 5:43 pm

Baterfly píše:V zásadě by to mělo umět stavět vyhybky buď tlačítky nebo přes DCC. Jazýčkové kontakty chci kvůli tomu aby se nemusely řezat vyhybky koly a na doladění vlakové cesty při manuálním stavění vyhybek. Budu si je letovat sám a nebudou mít jištění v krajních polohách a stavět bych je chtěl servy. Napájení srdcovek zajistí mikrospínače ovládaná servy. Kolejiště bude z modulů a každý modul bude mít vlastní odpojitelný pult s tlačítky. Jarda.

Myslím že tyhle dekodéry jsou zajímavá volba. Serva mě zaujaĺy když tady na fóru někdo zmínil podobný dekodér od Uhlenbrocka, už už jsem ho chtěl objednat, ale našel jsem tenhle v podtatě za stejnou cenu a s více funkcemi.
Právě jsem to vyzkoušel a fungují paralerně, jak tlačítka tak ovládání z DCC. Tj. pomocí DCC rozjedu servo směrem A a pokud stisknu v době pohybu příslušné tlačítko tak se okamžitě směr změní na B. Co se týká toho řezání, já jsem mezitím četl tvůj příspěvek ohledně stavby vyhýbek - tady je samozřejmě řezání vlakem nevhodné ne-li nemožné. Hlavně ta srdcovka bez proudu je u tak malého úhlu moc dlouhá. Co se týká těch jazýčkových kontaktů samozřejmě to půjde, ale bude chtít to optimalizovat - v praxi musí být ten kontakt v dostatečné vzdálenosti před vyhýbkou, aby se výměna vůbec stihla před vlakem přestavit, než na ní ten vlak bude - přecejenom servo nějaký čas jede. Pokud pojedeš tak rychle jak na tom videu, tak bude možná 1/2 metru málo :-) . Zároveň asi budeš chtít, aby jeden kontakt jedné konkrétní koleje ovládal v daném směru více vyhýbek. To bude trochu složitější, jelikož v manuálu se píše, že obvod tlačítel musí být galvanicky oddělen od všeho ostatního, to jestli se může spojit alespoň společný vodič pro tlačítka více dekodérů o tom zde nepíší. Zkoušel jsem místo spínače dát spínač a diodu (simuluji optočlen :-) ) a funguje to - společný vodič je +. Dekodér mám zatím jeden tak jsem ani nemohl vyzkoušet zdali ten interní + dekodéru lze spojit dalšími + dalších dekoudérů. Ale určitě by šlo ty jednotlivé vstupy odděli každý jedním optočlenem a vstupy optočlenu už můžeš bez problému přes diodovou matici ovládat hromadně. No aby to bylo elegantní s málo dráty tak by doporučil udělat ten pult jako součást toho modulu - odpadne část drátování, konetory k pultu atd. Já to v podstatě mám taky na modul co mám rozestavěný (už mooooc dlooooho) a vizi mám takovou, že tam bude málé centrální stavědýlko pro obsluhu stanice a na bocích modulu u zhlaví z každé strany tlačítak pro lokální stavění výměn pro posun - fíra si to bude házet sám.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod Baterfly » stř 26 lis, 2008 4:33 pm

Tak dekodér a dvě serva už mám doma. Už jsem se naučil jak nastavit serva ale nejde mi změnit adresa dekodéru multimausem. Jde to nebo musím měnit adresu přes Esu programátor či ustřednu? Napájení dekodéru mám propojeno společně s kolejí na konektoru napájení. Myš při změně Cv1 napíše prog a pak err1 a dekodéru blikají všechny diody a po restartu dekoderu je adresa pořád původní.
Jinak serva se mi zdají dost slabý,na to že by měli mít 1kg tak mají problémy s přestavením výhybky. Daly by se použít silnější, třeba standard? Zkoušel někdo jiná serva než ty co prodává Esu?96+
Baterfly

ESU SwitchPilot Servo

Příspěvekod michal_n_cz » stř 26 lis, 2008 5:46 pm

Baterfly píše:Tak dekodér a dvě serva už mám doma. Už jsem se naučil jak nastavit serva ale nejde mi změnit adresa dekodéru multimausem. Jde to nebo musím měnit adresu přes Esu programátor či ustřednu? Napájení dekodéru mám propojeno společně s kolejí na konektoru napájení. Myš při změně Cv1 napíše prog a pak err1 a dekodéru blikají všechny diody a po restartu dekoderu je adresa pořád původní.
Jinak serva se mi zdají dost slabý,na to že by měli mít 1kg tak mají problémy s přestavením výhybky. Daly by se použít silnější, třeba standard? Zkoušel někdo jiná serva než ty co prodává Esu?96+

Adresa se nemusí programovat přes CV. Programuje se standartně v kolejišti zapojený dekodér pomocí prvního krajního tlačítka - to podržíš na cca 2-3 sec. a rozbliká se první LEDka. pak na ovladači zvolíš adresu jakou chceš do dekodéru nahrát a provedeš jakoby přestavení výměny - dekodér se tímto přeprogramuje na příslušnou čtveřici adres. Např. požaduji, aby adresy výstupu dekodéru reagovaly na adresy 13, 14, 15, 16 - podržím tlačítko - rozbliká se LEDka - navolím na ovladači jednu z těchto adres a jakoby pohnu vyhýbkou. Vše funguje po těch skupinách 1-4, 2-8, 9-12. Jestli to udělat aby měl adresu 1, 11, 19, 55 - to nevím, spíš ne.
Ja jsem zaznamenal jiný problém, chtěl jsem to předvést kolegovi co má jen multimaus, pripojil jsem to na koleje a zkrat a nic víc - černá roco krabička se rozblikala. Pak asi na počtvrté už nebyl zkrat, ale na adresy to nereagovalo - fungovaly jen ty externí tlačítka, nebyl čas zkoumat proč atd. Jinak já používám LVZ100 s různými ovladači vč, MM který funguje jako ovladač a fuguje mi to bez problémů.

Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod Baterfly » stř 26 lis, 2008 6:05 pm

Díky večer to zkusím přeprogramovat. Jinak teprve začínám a ke zkratu jsem ještě nedošel. Koukal jsi do vnitř jestli tam není něco opálený? A co to vyresetovat na tovární hodnoty a pak to znovu nastavit. Co jsem takhle koukal na serva tak buď to má moc velký odběr nebo výrobce ani nepíše co to žere. Zatím jsem vytipoval jen Hitec HS-81.
Baterfly

Příspěvekod michal_n_cz » stř 26 lis, 2008 6:32 pm

Baterfly píše:Díky večer to zkusím přeprogramovat. Jinak teprve začínám a ke zkratu jsem ještě nedošel. Koukal jsi do vnitř jestli tam není něco opálený? A co to vyresetovat na tovární hodnoty a pak to znovu nastavit. Co jsem takhle koukal na serva tak buď to má moc velký odběr nebo výrobce ani nepíše co to žere. Zatím jsem vytipoval jen Hitec HS-81.

Ne nic se neodpálilo, vše zůstalo jak má, doma mi to normálně funguje. Ani by se nemělo nic odpálit - ta strukrura zapojení je taková, že by to prostě mělo částečně jet na cokoliv mezi cca 10-20 V střidavý nebo stejnosměrny nebo DCC.
U těch serv hodně záleží na délce páky tedy jak hluboko pod vyhýblou je namontuješ.

Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod dan » stř 26 lis, 2008 7:47 pm

Stavím i rc modely letadel doporučuji použít standartní serva hitec hs 422 jsou sice trošku větší než mikro hs 81 ale maj velkou sílu a proudový odběr ve špičce max 1A ale v letadle kde opravdu musí vykonat nějakou práci z výhybkou si poradí jako nic takže pošítám max 500 Ma ve špičce.
Mám dotaz ohledně dekodéru funguje na tlačítka zcela analogově? Tedy mám namysli, že bych připojil k dekodéru pouze trafo a serva a mohl přehazovat pomocí dvou tlačítek? Konektor pro digitál by zůstal neobsazený.
N TT H0 www.skoda100nacestach.cz
dan

Příspěvekod Baterfly » stř 26 lis, 2008 8:32 pm

Má dvoji napajení, tedy dvě svorky na kolej a dvě na napajení jako takové a buď se to propojí a celé to bere napětí a digi z koleje a nebo jen digi z koleje a samostatný zdroj. Tlačítka fungují i bez digitálu. Je mu jedno jestli stavís tlačítky nebo myší zároveň.
Jarda.
Baterfly

Příspěvekod michal_n_cz » stř 26 lis, 2008 8:35 pm

dan píše:Stavím i rc modely letadel doporučuji použít standartní serva hitec hs 422 jsou sice trošku větší než mikro hs 81 ale maj velkou sílu a proudový odběr ve špičce max 1A ale v letadle kde opravdu musí vykonat nějakou práci z výhybkou si poradí jako nic takže pošítám max 500 Ma ve špičce.
Mám dotaz ohledně dekodéru funguje na tlačítka zcela analogově? Tedy mám namysli, že bych připojil k dekodéru pouze trafo a serva a mohl přehazovat pomocí dvou tlačítek? Konektor pro digitál by zůstal neobsazený.

Přesně jak jsi napsal, fachci to i bez digitálu. Tak cca od 10-12 V jakehokoliv napajeni i stejnosmerneho to funguje. Bral byh jako minimum tech 12V, na 10 je to trochu slabsi. Na 16V s rezervou v pohode.
No urcite by to chtelo vyzkouset i jina serva, ja mam taky to originál, ale uz jsem zkousel u nekoho i mikro servo 1/2 velikosti, prej to prodava Conrad za nejakych 5-6 Euro/ks - to ale bude asi slabsi. No a silnejsi, treba podivam se dovnitr, a podle pouzite soucastky na vystupu by se dal urcit max. mozny odber. Urcite by to slo i napjet i nejakym externim dalsim napajenim.

Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod dan » stř 26 lis, 2008 9:03 pm

tak to je super chci to použít na modulovku na setkání ovládat analogově a doma na digital. Mimochodem origo servo je mikroservo které vyrábí číňani a v leteckomodelářské prodejně se prodábá pod značkou crson za 190 kč. Doporučuji si zajít do takové prodejny jako dobrá se jeví i 16 g serva eco 16 za cca 200 mají sílu 3 kg a minimální odběr http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... search.y=7 na této stránce naleznete plný sortiment hitec atd.
N TT H0 www.skoda100nacestach.cz
dan

Příspěvekod Baterfly » sob 29 lis, 2008 8:10 pm

Tak jsem včera nakoupil Hitec serva HS-81 a HS-311 a nějaký drobnosti a dneska provedl pár pokusů. Servo jsem dal bokem od výhybky a propojil táhlem a vyměnil páku na servu za krátkou a našrouboval na ni otočný čep a teď je to to pravé ořechové. Původní servo zvládá i ty moje dost tvrdé angličany a v koncových polohách už ani nezavrčí. Hitec serva jsem jenom projížděl sem a tam a dekodér se ani nezahřál, takže budou asi vyhovovat. Každopádně proti originál servu nejsou vůbec slyšet takže jsou pro mě jasná volba místo originálních serv. Serva dám někam na kraj panelů nebo do nějakých domků a propojím bovdeny.

Obrázek Obrázek Obrázek
Baterfly

Příspěvekod cZip » ned 30 lis, 2008 9:44 am

to Baterfly:
ahojky, hele kde jsi koupil to lože (uchyceni) pro serva?

Ja pouzivam tenhle dekoder: http://www.dcckoleje.kx.cz/servo.html
funguje naprosto skvele, jenom jeste nemam uchyceni toho serva, proto se ptam.
--=[ N, III-IV (ČSD), DIGITAL, ve stadiu pokusů :) ]=--
cZip

Příspěvekod Baterfly » ned 30 lis, 2008 12:26 pm

Uchycení serva je součástí dodávky serva od Esu http://www.modely.biz/p1445-miniaturni-servomotor/ http://www.esu.eu/index.php?id=328 . Myslím že by se daly použít po upravě i držáky serv do křídel modelů letadel http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... torage=123 a nebo http://www.rcshop.eu/serva-loze-a-drzak ... 5_956.html . Nebo přímo toto http://www.rcshop.eu/stranove-loze-serv ... 11502.html .
Baterfly

Další

Zpět na DCC v praxi