od hank » ned 08 pro, 2019 8:44 am
Kdykoli se tady nebo na Káčku ozvu kvůli bídné a stále se zhoršující úrovni češtiny některých diskutujících, tak zakejhá nejmíň jedna potrefená husa, která mi nadává, že jsem grammar nazi nebo něco podobného. Jenže nikdo z těch progresivních mlaďochů, pro které jsou pravopis, tvarosloví, větná skladba, slovník a nakonec zřejmě i prostá logika jen zbytečnou buzerací, nechce pochopit, že se tím zhoršuje i plnění toho nejzákladnějšího účelu, který jazyk plnit má - možnosti a schopnosti dorozumění.
Takže když si přečtu takovýto inzerát v Modelbazaru:
"Prodám motorový vůz 810 CD s dvěma přípojnými vozy,starší vitrinove model,nejezděte."
tak první, co mě napadne, je toto: Nezkoušejte s tím modelem jezdit, protože stejně jezdit nebude. A pak si ještě řeknu, že když tam ten inzerát visí už půl dne, tak ten inzerent je navíc neskutečně líný, když si to na netu po sobě není schopen ani přečíst.
Jeden diskutující na Káčku mi na podobný postesk odpověděl, že se mi asi nechce přemýšlet o smyslu takových sdělení... Zatím mi to díkybohu myslí ještě dost dobře, ale ani Einsteinův mozek není nikomu nic platný, když místo všeobecně platných, známých a dodržovaných pravidel vládne v jazyce bezbřehá cochcárna a když i v rodném jazyce člověk musí dlouze uvažovat, co mu to dotyčný vlastně chce sdělit. On pámbu velice dobře věděl, že a proč zmatení jazyků při stavbě babylónské věže bude pro lidstvo jedním z nejhorších trestů. Jestli to takhle půjde dál, tak za 100 let se potomci nejspíš budou dorozumívat obrázky, posunky a tancem. (A Číňané v tom mají náskok - ti se domlouvají obrázky už 4000 let... Takže budoucnost patří Číňanům?)
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.