eNko pro vnoučata - poradíte?

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: eNko pro vnoučata - poradíte?

Příspěvekod hank » pát 01 lis, 2019 1:10 pm

V eNku máš velkou výhodu v bohatém dostupném sortimentu modelů průmyslových budov všeho druhu. A je dobré nakouknout do německých a US e-shopů i na eBay, takový Walthers nebo Artitec třeba... Akorát si to nenech posílat přes louži, protože doprava z USA bývá nehorázně drahá.

A taky jsem konečně našel tu vápenku, nabízí ji Modellbau Luft:
http://www.modellbauluft.de/Produkte/N/ ... ng-4-.html
Můžeš si k tomu přidat i vápencový lom včetně polní drážky:
http://www.modellbauluft.de/Produkte/N/ ... hnset.html

Ale za prozkoumání stojí celý jejich sortiment.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Ove » pát 01 lis, 2019 2:35 pm

hank píše: .. taky jsem konečně našel tu vápenku, nabízí ji Modellbau Luft ...

Kuňa to ale vypadá dobře..... (a syn jezdí velmi často do Německa, čili dovézt odtama není vůbec problém... jdu to studovat)
Ove

Příspěvekod hank » pát 01 lis, 2019 7:23 pm

Našel jsem ještě jeden příklad ze života: Stanici Oslavany v dobách její největší slávy v 60. - 70. letech, kdy ještě fungovala elektrárna.

oslavany.jpg
oslavany.jpg (27.83 KiB) Zobrazeno 5049 krát

Čárkovaně jsou vyznačeny vlečkové koleje. Osazení návěstidly: V 60. - 70. letech vojenské přivolávačky, v 80. letech světelná návěstidla AŽD, t. č. dopravna D3.

Po ukončení těžby na šachtách přímo v Oslavanech se v l. 1972 - 75 do elektrárny naváželo uhlí ze Zastávky dvěma páry ucelených vlaků denně - vozy Wa/Wap, lok. 556.0 dvojmo. (Pak postavili lanovku a tím předposlední gardový výkon brněnských párařů skončil. Ten úplně poslední byly ucelenky sypáků do Náměště nad Oslavou při výstavbě Dalešické přehrady. Nakonec už se jenom paběrkovalo se čtyřkoláky na Mn-vlacích přes starý ivančický viadukt a to skončilo s otevřením nového mostu v r. 1978.)
hank

Příspěvekod Ove » pát 01 lis, 2019 7:51 pm

hank píše:Našel jsem ještě jeden příklad ze života: Stanici Oslavany v dobách její největší slávy....

děkuji...
Koukám, že taky bez šturcu, čili asi zůstanu u té “vidlice”. Vracet k původní “tříkolejce” se nebudu, ale ty dvě samostatné “dvoukolejné stanice” se mi líbí. Čili stanice bude dvoukolejná “objízdná” a vlečka bude mít samostatný provoz přes dvě koleje...
Dnes dorazily výhybky, čili zítra to definitivně “nasimuluju” a v neděli položím z flexikolejí...
Ove

Příspěvekod hank » pát 01 lis, 2019 7:59 pm

A ještě jsem něco našel: Situaci stanice Židlochovice s přilehlou cukrovarskou vlečkou.

Rok 1929:
zidloch1929.jpg
zidloch1929.jpg (21.42 KiB) Zobrazeno 5042 krát

Rok 1937:
zidloch1937.jpg
zidloch1937.jpg (13.31 KiB) Zobrazeno 5042 krát

Stav, kdy vlečka na konci cukrovarské dráhy byla rozsáhlejší a členitější než vlastní koncová stanice, býval v těch dobách úplně běžný.
hank

Příspěvekod Ove » pát 01 lis, 2019 8:13 pm

hank píše:A ještě jsem něco našel: Situaci stanice Židlochovice s přilehlou cukrovarskou vlečkou....

Když to zrcadlově otočím doprava a přehodím vlečku dolů od stanice, tak jsem na svém plánu...
Díky
Ove

Příspěvekod vojtas » sob 02 lis, 2019 10:27 am

Tak pak máš vlastně Kouřim :D Kolejové uspořádání stanic je stejné, včetně odvratu z kopce, jen vlečka do cukrovaru odbočuje ve stanici z hlavní koleje, z tohohle pohledu pod stanici. :)
TT
vojtas

Příspěvekod Ove » sob 02 lis, 2019 12:08 pm

vojtas píše:Tak pak máš vlastně Kouřim

Koukám na to, taky pro mne možné řešení, akorát ta “obracecí kolej” /netuším správný název/ mi připadá krátká, aby se tam vlezla lokomotiva...
Přílohy
2DAA72C7-F9AE-47CB-9C43-BD635016E86B.jpeg
Ove

Příspěvekod hank » sob 02 lis, 2019 1:36 pm

V Kouřimi to bylo trochu složitější, do cukrovaru pokračovala ze stanice jako vlečka i hlavní staniční kolej.
hank

Příspěvekod Ove » sob 02 lis, 2019 4:07 pm

hank píše:V Kouřimi to bylo trochu složitější, do cukrovaru pokračovala ze stanice jako vlečka i hlavní staniční kolej.

aha... si říkám, podle toho měřítka vpravo nahoře, že to vychází tak na 12 metrů, což ne např. na Hektora málo....
Ove

Příspěvekod Ove » sob 02 lis, 2019 4:47 pm

naprosto mne uchvátil tenhle obrázek:
http://www.modellbauluft.de/Produkte/N/ ... 57_D_1.jpg
takže jsem dospěl do finále a abych uvolnil prostor pro "kamenolom", tak jsem částečně použil vzor "Vápenný Podol", akorát vlečku vytáhnul až za zadním zhlavím, kde bude brána a vjezd do areálu štěrkovny. To červené je vymezený prostor pro kamenolom, délka manipulační koleje je na 7 Talbotů a má to i šturc, kdyby se Talboty rozhodly odjet bez mašíny...
Akorát nádražní budovu přesunu jižně, tj. k nejdelší koleji...
Přílohy
F1.JPG
F3.JPG
F2.JPG
Ove

Příspěvekod hank » sob 02 lis, 2019 5:40 pm

Tak to už můžeš rovnou zkusit Mochov:

mochov.jpg
mochov.jpg (17.53 KiB) Zobrazeno 4787 krát

Na konci koleje 1a jsou vrata, za nimi bývalá vlečka do mrazíren, ještě předtím tam býval cukrovar. Uspořádání kolejí na vlečce mi není známo, ale zababovští moduláři tam mají modul s cukrovarem, kde je za vraty symetrická výhybka s jednoduchým rozvidlením koleje do dvou šturců. Jinak je to tam samá výjimka a samý extrabuřt: "Do rovného" je manipulační kolej č. 3, zatímco na dopravní kolej č. 1 se vjíždí odbočkou. 2. kolej má jenom 15 m a je na ní kapesní remíza, kde kdysi zřejmě bývala ustájená cukrovarská mašina. Perón na koleji 1a mezi hrotem výhybky č. 2 a mostkem přes potok má jenom 16 m, takže dnes se tam nevejde nic jiného než šukafón (t. č. tam s nimi jezdí nejlepší ze všech nostalgiků, kteří na to dostávají dotace pro ZDO od pražského magistrátu a Středočeského kraje, jinak už tam veškerá doprava byla dávno zastavená, osobní v r. 2005, nákladní po krachu mrazíren na přelomu tisíciletí). Koleje 1 a 3 jsou dlouhé 139 m, kolej 1a od hrotu výhybky č. 2 až po vrata na vlečku 99 m. No a z dopravního hlediska jde o nákladiště se zastávkou a jezdí se tam podle předpisu D1 SŽDC (dříve D2 ČD) bez uvolnění traťové koleje, takže nz není ničím kryto a na trati smí být jenom jedny vlakové náležitosti. Osobní doprava byla na trati zavedena až r. 1939, předtím sloužila jenom nákladní dopravě do cukrovaru.
hank

Příspěvekod Ove » sob 02 lis, 2019 6:35 pm

hank píše:Tak to už můžeš rovnou zkusit Mochov....

Vypadá to zajímavě, ale zůstanu u svého posledního návrhu, protože “reálný” provoz na jednokolejce bude:
1. motorák z Hlavního nádraží přes Pilu do Štěrkovny /zatím stále pracovní názvy/
2. občasný historický vlak - pára s dvoupatráky ??
3. nákladní vlak z HN na pilu (s kulatinou nebo řezivem)
4. nákladní vlak z HN do štěrkovny (plné Talboty; prázdné budou stát pod násypkou)
Čili i tak poměrně hustý provoz vzhledem k tomu, že jsou tři stanice a dva “mezistaniční úseky”.
No a na DVOUKOLEJCE si budou jezdit prozatím v každém směru dvě různé soupravy, a to stejnou rychlostí, aby se “nedojely”. Až bude fungovat “automatické řízení provozu”, tak i víc a budou se i předjízdět, ale to je další “level”
Ove

Příspěvekod Jarda H. » sob 02 lis, 2019 7:21 pm

Ove píše: ...
4. nákladní vlak z HN do štěrkovny (plné Talboty; prázdné budou stát pod násypkou)....

Vlastně praktický dotaz - máš představu kde budou ("přesně") umístěny násypky, jak se budou přistavovat Talboty k plnění, kde či spíše v kterých místech vlastně tenhle vláček bude stát při plnění vozů .... Když budou násypky v zadní části koleje, nenasypeš nic do prvních vozů, když bude vepředu, tedy co nejblíž výhybce, tak vlak při plnění bude zasahovat do stanice ?! Nebo máš horší představivost a vidím problémy tam, kde nejsou :D ?!
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Ove » sob 02 lis, 2019 8:15 pm

Jarda H. píše:
Ove píše: ... Vlastně praktický dotaz - máš představu kde budou ("přesně") umístěny násypky...

Psal jsem již dole, že budou dva vlaky, jeden prázdný a jeden nasypaný, oba se čtyřmi Talboty. A tudíž délka koleje bude taková, aby se pod násypku dostal jak první tak poslední vagon (čili na kolej se musí kromě lokomotivy vejít 7 Talbotů; tudíž násypka bude v místě prostředního vagonu).
Přílohy
D1030455-067D-419C-B864-63288E2EF098.jpeg
Ove

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště