Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod pavel_tt » čtv 11 led, 2018 10:44 pm

Tak se mi zadařilo a propojení realizované přes USB funguje.
Jako "První kontakt v rozsahu zpětného hlášení" v nastavení extS88 je třeba zadat (64*8)+1=513. Adresy v digikeijsu prvního dekodéru pak začínají od 514. V TC je třeba u indikátoru zvolit Digitální systém "LocoNet - Plain number ...." a zadat adresu 514 atd.

Zatím mi to, ale neřeší problém, kdy chci centrálu spojit s počítačem prostřednictvím GenLI Bluetooth, tzn. digitální systém Lenz 101F.
pavel_tt
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob 28 led, 2017 1:52 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » pát 12 led, 2018 7:40 am

Pokud je v manuálu https://www.digikeijs.com/files/index/download/id/1470045605/ na straně 30 napsáno, že TC se připojuje přes systém LocoNet, tak s GenLI-BT to fungovat zřejmě nebude.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1641
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod pavel_tt » pát 12 led, 2018 11:05 pm

Zatím neházím flintu do žita. U propojení PC a DR5000 prostřednictvím GenLI Bluetooth mi zatím funguje ovládání lokomotiv a výhybek, jen ty detektory ne.
pavel_tt
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob 28 led, 2017 1:52 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Bedlisch » sob 13 led, 2018 8:57 am

sidlo píše:Pokud je v manuálu https://www.digikeijs.com/files/index/download/id/1470045605/ na straně 30 napsáno, že TC se připojuje přes systém LocoNet, tak s GenLI-BT to fungovat zřejmě nebude.

Já mám DR5000 připojeno k TC přes USB a jako Xpresnet a funguje to bez problémů.
Bedlisch
 
Příspěvky: 208
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » sob 13 led, 2018 9:41 am

Bedlisch píše:
sidlo píše:Pokud je v manuálu https://www.digikeijs.com/files/index/download/id/1470045605/ na straně 30 napsáno, že TC se připojuje přes systém LocoNet, tak s GenLI-BT to fungovat zřejmě nebude.

Já mám DR5000 připojeno k TC přes USB a jako Xpresnet a funguje to bez problémů.

Přes USB je možné připojit LocoNet i XpressNet současně, s komponentami LocoNet (Digitrax, Digikeijs) se využívá COM pro LocoNet, pro komponenty Lenz COM pro XpressNet.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1609
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod pavel_tt » sob 13 led, 2018 12:01 pm

Já se pokouším propojit DR5000 s PC úplně bez kabelu. Wifi DR5000 využít nechci, ochudil bych se o možnost ovládání mobilem. V současnosti používám centrálu NanoX S88 propojenou s PC pomocí GenLI Bluetoot a vše funguje bez problémů (ovládání lokomotiv, dekodéry výhybek, detektory obsazení, TrainController). Pokud zaměním NanoX S88 za DR5000, funguje ovládání lokomotiv, dekodéry výhybek a TrainController, detektory obsazení ne. Budu dál bádat a jsem vděčný za jakýkoliv podnět.
pavel_tt
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob 28 led, 2017 1:52 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod j-novis » sob 13 led, 2018 1:19 pm

Vyzkoušel jsem všechny rady a stále mi to s JMRI nekomunikuje. V TC a TP už vše v pořádku.
Můžete mi prosím někdo napsat, co přesně mám zadat za připojení do nastavení.
Připojení přes USB.
Digitál , 1:120
Uživatelský avatar
j-novis
 
Příspěvky: 89
Registrován: pát 22 led, 2010 10:56 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Jirka_US » sob 13 led, 2018 3:05 pm

j-novis píše:Vyzkoušel jsem všechny rady a stále mi to s JMRI nekomunikuje. V TC a TP už vše v pořádku.
Můžete mi prosím někdo napsat, co přesně mám zadat za připojení do nastavení.
Připojení přes USB.

Je mozne alespon odpovedet na drive uvedeny dotaz, abychom vedeli, jake mate soucasne nastaveni JMRI ?
j-novis píše:
sidlo píše:JMRI - DecoderPro - stavový řádek
| Servisní režim | Provozní režim |
Jsou oba nápisy zelené?

Jojo, oba nápisy jsou zelené.

A co je dal za tim napisem "Servisni rezim" ? Pokud ma JMRI fungovat pres LocoNet, tak by tam melo byt zelene jeste "Loconet". Pokud tam neni je treba nastavit Lconet v nabidce "Defaults". Pokud clovek strida nastaveni systemu, tak se lehce muze stat, ze nektera z tech voleb (napr. Command Station, Service Programmer) je nastavena na "internal".
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod brejsak » sob 13 led, 2018 5:18 pm

Vznikl mě stejný problém, po stažení nějakých aktualizací(nevím jakých a kdy) mi přestalo komunikovat JMRI s DR5000,Na dolním okraji zelený nápis že to spolu komunikuje, ale programovat nelze, nahoře tlačítko také zelené barvy, ale vypínat s ním centrála nejde a když chci cokoliv načíst, píše error 309.
Pokud někdo víte, poraďte.

Děkuji Karel
brejsak
 
Příspěvky: 68
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod j-novis » sob 13 led, 2018 5:37 pm

Jirka_US píše:
j-novis píše:Vyzkoušel jsem všechny rady a stále mi to s JMRI nekomunikuje. V TC a TP už vše v pořádku.
Můžete mi prosím někdo napsat, co přesně mám zadat za připojení do nastavení.
Připojení přes USB.

Je mozne alespon odpovedet na drive uvedeny dotaz, abychom vedeli, jake mate soucasne nastaveni JMRI ?
j-novis píše:
sidlo píše:JMRI - DecoderPro - stavový řádek
| Servisní režim | Provozní režim |
Jsou oba nápisy zelené?

Jojo, oba nápisy jsou zelené.

A co je dal za tim napisem "Servisni rezim" ? Pokud ma JMRI fungovat pres LocoNet, tak by tam melo byt zelene jeste "Loconet". Pokud tam neni je treba nastavit Lconet v nabidce "Defaults". Pokud clovek strida nastaveni systemu, tak se lehce muze stat, ze nektera z tech voleb (napr. Command Station, Service Programmer) je nastavena na "internal".

Všechno je zelené (včetně loconet) , vše nastaveno na loconet a když chci programovat nebo číst dekoder tak nic, mašina ani neblikne.
Digitál , 1:120
Uživatelský avatar
j-novis
 
Příspěvky: 89
Registrován: pát 22 led, 2010 10:56 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » sob 13 led, 2018 5:43 pm

A mašinka jezdí?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1641
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Jirka_US » sob 13 led, 2018 7:14 pm

- http://jmri.sourceforge.net/help/en/htm ... ndex.shtml
- mozna by nebylo od veci dat sem "printscreen" z okna "defaults", kde je presne videt cela konfigurace.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » sob 13 led, 2018 7:50 pm

pavel_tt píše:Díky za tip. Program jsem spustil při propojení přes GenLI Bluetooth, nastavil port COM4, na kterém se GenLI Bluetooth připojuje a propojení je funkční. Lokomotiva reaguje, výhybky také, zpětné hlášení "přebarvuje políčka na černo nebo bílo". Potřeboval bych poradit s interpretací zobrazení. V TC mám zadanou adresu výhybky ve tvaru: Address 65 Input 1 a v zobrazení Vašeho testovacího programu se "barví" políčko o souřadnicích 129 - 2, u adresy výhybky ve tvaru Address 65 Input 8 se v zobrazení Vašeho testovacího programu "barví" políčko o souřadnicích 130 - 1. Pokud je jedna adresa 129*2=258, druhá 130*1=130, jak je zadat do TC, když ten vyžaduje při systému Lenz zadání adresy ve tvaru Address X Input Y.


Tohle může být užitečné i ostatním co laborují se zpětným ohlasem.
Nejjednodušší je poslat kopii toho, co píše TestApp (na konci stránky).
Stačí postavit lokomotivu do úseku, který mne zajímá a trochu do ní drcnout z boku, aby se "odpojila" a zase "připojila", pak se v tom textovém okénku dole zobrazí informace o tom, který úsek se změnil. To samé pokud si to člověk vypozoruje podle barvících se čtverečků. V programech typu TC se zadává to co jsou "souřadnice", takže pokud se barví políčko na souřadnicích 130 - 1, potom to TC uvidí jako Address 130 input 1.
U některých programů je posun o +-1, podle toho, jestli mají na začátku nulu a nebo nemají.
Programy jako rocrail, které používají jen jedno číslo, tak to je "sloupec * 8 + řádek". Tekže 130 * 8 + 1 = 1041
Jaký je vztah mezi číslováním u NanoX a u DR5000 nikdo neví, ale v Holandsku není marihuana ilegální.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4155
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod pavel_tt » sob 13 led, 2018 8:17 pm

Mám to!!! Díky geniálnímu programu od Fuldy.
Takže: u TC pokud se používá pro připojení systém Lenz 101F, lze u indikátoru nastavit Address v rozsahu 1-128 a Input c rozsahu 1-8. Z tohoto důvodu doporučuji (DR5000 připojena přes USB) u DR5000 v nastavení extS88 nastavit hodnotu "První kontakt v rozsahu zpětného hlášení" na hodnotu 65 (mě potom DR5000 hlásí, že první pozice prvního detektoru má adresu 73 input 2 - nevím proč, ale neřeším to). A nyní odpojit USB, připojit přes GenLI a použít program od Fuldy - TestApp. Program přečte obsazenou kolej a "obsazení" zobrazí do tabulky, kde přímo odečtete hodnotu Address a Input, kterou je třeba zadat k indikátoru v TC.
Snažím se napsat návod k centrále tam to rozepíšu podrobněji.
pavel_tt
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob 28 led, 2017 1:52 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod pavel_tt » sob 13 led, 2018 10:21 pm

Ještě upřesnění. Mám 3 ks osmi vstupových detektorů od dccdoma.cz. Při pokusu zadat v nastavení extS88N 3 ks 8vst. detektorů si "vyrobí" DR5000 1 ks 16vst. + 1 ks 8vst (ničemu to zřejmě nevadí). Dále si sama spočítá počet kontaktů (u mě 24). Hodnotu "První kontakt v rozsahu zpětného hlášení" nastavit na hodnotu "0". Adresy indikátorů v TC pak zůstanou 65 1, 65 2 atd. Není tedy nic v TC potřeba přečíslovávat.
Moje nastavení extS88N:
Počet modulů s 16 vstupy: 1
Počet modulů s 8 vstupy:1
Počet kontaktů: 24 (dopočítá se sám)
První kontakt v rozsahu zpětného hlášení:0
Hlášení stavu kontaktů po zapnutí: zatrženo (zatím nevím zda je to nutné)
Prodleva po zapnutí: 500

S výše uvedeným nastavením funguje propojení TC a PC prostřednictvím GenLI Blouetooth stejně, jako při použití centrály NanoXS88.
pavel_tt
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob 28 led, 2017 1:52 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků