od jirkan » čtv 17 srp, 2017 6:21 pm
Ten vůz na obrázku je jen přemalovánka toho prastarého rychlíkáče Zeuke z konce 50. let. Ale to, co Zeuke dělal, nejsou klasické Schuerzenwageny (tuším vozy vzor 39), ale vozy poválečné, tedy pouze epocha 3, které byly v NDR vyrobeny jen v několika kusech a zřejmě padly za oběť ypsilonům. Proti Schuerzenwagenům jsou delší, rozměrově asi nejblíž Mitteleinsteigwagenům, které v H0 dělá Piko. Nevím, jak k nim budou pasovat současné podvozky Tillig, ale určitě bude třeba něco udělat s čelem vozu ve spodní části, nárazníky a schůdky, které u vozů Zeuke byly součástí podvozku, což je dobře vidět i z té omalovánky.
Při přestavbě na něco ČSD je rozměrově nejbližší jídelňák nebo lůžko od Schuerzenwagenů (i když tady nevím, zda u nás nějaké bylo, to ať prosím řeknou znalci historie), které byly o něco delší než osobáky, ale nebudou určitě sedět rozteče oken. Osobáky zde také nějaké zůstaly, a Tillig je také nabízel, ze srovnání ale je vidět, že délkový rozdíl bude několik cm a taky nebudou sedět okna. Ale pokud ten rozdíl skousneš, tak je klidně na ČSD přeznač, myslím že z toho vypadnou hezký vozy. Já jsem je kdysi jako kluk měl a moc se mi líbily, navíc na svou dobu i dobře jezdily, takže se na výsledek budu už z nostalgie těšit.