Zmenšené měřítko vozů a Lokomotiv firmy MTB

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Zmenšené měřítko vozů a Lokomotiv firmy MTB

Příspěvekod hummus » stř 22 bře, 2017 8:37 pm

No to bych mohl psát 100x dokola. Ta krátkodobá zatížitelnost S2 znamená, že motorek lze přetěžovat 3 minuty, pak dojde k max. dovolenému oteplení motorku a je nutné jej nechat ochladit na provozní teplotu. V běžném provozu na kolejišti (S1) může motorek běžet "neomezeně" dlouho.

Uznávám, že je to nasáno diletantsky a pro běžného spotřebitele nesrozumitelně, ale co se dá dělat. Úplně stejně diletantská je poznámka o tom, že záruka se nevztahuje na LED osvětlení. To je dokonce v rozporu s Občanským zákoníkem a tím pádem neplatné.
Nicméně v tom návodu není ani slovo o tom, že motor může běžet max. 3 minuty.
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod vvitty » stř 22 bře, 2017 10:45 pm

viky píše:..
Je pravda že dosti lidí provádí remotorizaci modelů MTB ale u roca jsem se stím nesetkal.

.. hlavne proto ze "na foru psali ze je lepsi motor vymenit". A tak ho radeji vymeni a napisou na forum ze ho menili. A kruh se uzavrel ...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod ČouĎák » pát 24 bře, 2017 7:29 pm

a ještě k tomu si připlatit prodlouženou záruku na 5 let.... :mrgreen:
DF porušuje práva svobodného projevu. Příspěvky se přesouvají nebo cenzurují jako za komunistů. ;)
ČouĎák

Příspěvekod radeksindy » pát 24 bře, 2017 7:49 pm

hlavne proto ze "na foru psali ze je lepsi motor vymenit". A tak ho radeji vymeni a napisou na forum ze ho menili. A kruh se uzavrel ...

Nikoli, ale protože stojí za prd. Měl jsem v ruce 3 bardotky se zvukovým dekodérem, všechny měly stejný problém. Pravdou je, že u prvního kusu V.Báňa bez problémů dodal nový motor. Když se to objevilo u dalších dvou, už jsme neriskovali a remotorizovali.
radeksindy

Příspěvekod Colonel32 » sob 25 bře, 2017 2:51 am

Můj odhad je že je to otázka tak 5ti let, kdy kasteláni (odlévači kastlí) zaniknou, protože je 3D tiskárny úplně nahradí.
Horší je to s domácími roboty, ať už programovatelnými nebo "prodlouženýma rukama" (zvětšení, odstranění tiků...) pro osazování detailů, tam bych to viděl tak za 20 let.
Colonel32

Příspěvekod halik » sob 25 bře, 2017 4:35 am

Vzhledem k tomu, že jsem úplný amatér oblasti 3D tisku, tak bych rád věděl, jaké nejmenší detaily je schopná 3D tiskárna vytisknout. Např: lamely žaluzií, mřížku chladiče atd. Popřípadě zábradlí a další detaily a jaké nabízí 3D tisk mechanické vlastnosti, kvalitu povrchu a pod. Jestli mi to může někdo objasnit. Děkuji VH.
halik

Příspěvekod mac » sob 25 bře, 2017 7:05 am

Tak to také přesně nevím, ale co jsem viděl připravovaný model z 3D tiskárny, tak určité
titěrné detaily např.mřížky tam byly dodělávané z leptaných doplňků. Madla ne, ty se
dodělávaly až na finální model.
mac

Příspěvekod radeksindy » sob 25 bře, 2017 8:13 am

Můj odhad je že je to otázka tak 5ti let, kdy kasteláni (odlévači kastlí) zaniknou, protože je 3D tiskárny úplně nahradí.

Poprvé jsem 3D tiskárny viděl v roce 1999 a slyšel to samý :lol: Zatím ne, k tomu je ještě dlouhá cesta.
radeksindy

Příspěvekod novk2007 » sob 25 bře, 2017 8:15 am

Lidi počkejte si tak 5 až 6 let a pak uvidíme .Ty 3D tiskárny jsou dobrý nápad a za tu dobu co se ohlásily se udělal pokrok a tu už jsou cca 4 až 5 roků nazpět co jsem to viděl v televizi . Takže si myslím že si opravdu pak doma zdatnější modeláři budou moct tissknout nejen lokomotivy doma. Je otázka jak se s tím popasují modelářské firmy. Co se týče MTB to řeknu takhle kdo chce koupí kdo ne , nekoupí Na o Zkuste ukecat Roconebo Piko. At vám udělá Laminátku , Bobinu popřípadě 6ti koláka .Když nejsou schopni udělat u Roco Štokra . 6 to koláka jsem viděl a musím přiznat že model pěkný . Kdyby tu MTB nebylo tak na kolejišti hodně modelářů tahá vlaky s lokomotivami z odlitků
Naposledy upravil novk2007 dne sob 25 bře, 2017 8:29 am, celkově upraveno 3
novk2007

Příspěvekod j1r1 » sob 25 bře, 2017 8:24 am

3D tiskem se (amatérsky) zabývám cca 5 let. Je to velmi široké téma, takže těžko popsat v jednom příspěvku. Snad pro začátek je třeba vysvětlit, že nejrozšířenější amatérské tiskárny používají technologii FDM (Fused Deposition Modeling), kde výrobek vzniká pokládáním vrstev roztaveného plastu. Nejmenší rozumný průměr trysky je tak 0,35mm a výška vrstvy tisku 0,2mm (představte si to jako "housenku" vytlačenou z pasty na zuby, trochu zploštěnou tlakem mezi tryskou a podložkou). To určuje velikost detailů a kvalitu povrchu.
Pro měřítka menší než G je pravděpodobně perspektivnější technologie tisku SL (Stereolitography), při které je světlem vytvrzována pryskyřice. Amatérské konstrukce těchto tiskáren se už nějakou dobu také objevují, zejména s využítím DLP (Digital Light Processing) světelných zdrojů z digitálních projektorů. Ale to je zatím pro domácí použití dost drahá záležitost.
j1r1

Příspěvekod mac » sob 25 bře, 2017 8:47 am

Do budoucnosti těžko nahlížet. Pokrok je v každém oboru individuální.
Např. v polygrafii v oblasti profi digitálního tisku za posledních osm let
jsem nějak nezaznamenal vzestup kvality tisku a snížení pořizovací ceny
stroje ( např. 4,5 mil.Kč).
Ale zpět k 3D tisku. Dobře tedy, dejme tomu že budete mít doma pořízenou 3D tiskárnu.
A co data? Aby model za něco stál, musíte tomu věnovat spoustu času práce
a potřebujete vybavení které také něco stojí ne ? Aby se pak jeden nedivil
na kolik ho ten model vyšel, jak dlouho to dělal a jestli je to vlastně tak jak by to mělo být.
mac

Příspěvekod sidlo » sob 25 bře, 2017 8:53 am

to mac
- vzestup kvality tisku - na Hunkeler 2017 oproti Drupa 2016 byl pokrok v inkoustovém produkčním tisku hodně veliký
- a co data? - to je to, na co jedna skupina opakovaně poukazuje a druhá skupina to systematicky ignoruje
sidlo

Příspěvekod Brejla » sob 25 bře, 2017 9:02 am

novk2007 píše:Lidi počkejte si tak 5 až 6 let a pak uvidíme .Ty 3D tiskárny jsou dobrý nápad a za tu dobu co se ohlásily se udělal pokrok a tu už jsou cca 4 až 5 roků nazpět co jsem to viděl v televizi . Takže si myslím že si opravdu pak doma zdatnější modeláři budou moct tissknout nejen lokomotivy doma. Je otázka jak se s tím popasují modelářské firmy. Co se týče MTB to řeknu takhle kdo chce koupí kdo ne , nekoupí Na o Zkuste ukecat Roconebo Piko. At vám udělá Laminátku , Bobinu popřípadě 6ti koláka .Když nejsou schopni udělat u Roco Štokra . 6 to koláka jsem viděl a musím přiznat že model pěkný . Kdyby tu MTB nebylo tak na kolejišti hodně modelářů tahá vlaky s lokomotivami z odlitků

To, že Roco nebo Fleischmann nejsou schopni udělat Štokra je hodně odvážné tvrzení :!: Mnohem slušnější by bylo napsat, že se jim to zřejmě komerčně nevyplatí. Šestikoláky jsem měl čtyři a tři jsem pro neskutečně odfláknuté pojezdy vrátil a jen jeden jsem si nechal na vzpomínku dozadu do vitriny. Nechat ho projet už odvahu nemám a za nějaké detailní pohledy taky nestojí. Od MTB mám jen Kocoury a Hektora, všechny remotorizované a nechávám si je jen na dojetí. Nový kvalitní Kocouři a možná i Hektoři už snad brzy budou. Informace, co mám, vypadají velice nadějně. :mrgreen: A tvrzení, že nebýt MTB, tak nemáme v české verzi s čím jezdit, je hodně velký nesmysl. Já jezdím s konkurencí v pohodě.
Brejla

Příspěvekod Jacek » sob 25 bře, 2017 11:14 am

mikinko píše:A samotné 3D modely. Je kopec výborných modelov v MTS, Trainz ... Vidíte snáď nejaký problém v tom, že to niekto perfektne nakreslí a potom to bude predávať. Za 20-30 € si kúpim 3D model a hotovo .... Doma si ho vytlačím, a môžem stavať .... :-). Alebo to niekto bude tlačiť a na burze si budete môcť kúpiť perfektné kasne, masky podvozkov ....

Možná bude za x let tato technologie na vysoké úrovni, ale má to jednu trhlinu. Kde se vezmou ty kvalitní 3D modely a tvarově dokonalejší než ono MTB? Představa modelů MSTS nebo dokonce Trainz je velice naivní :D . Je třeba si uvědomit jak takový 3D model vůbec vypadá:

Obrázek

Je to jen zevnějšek, který se obalí texturami. Nejsou vůbec vymodelované okna, dveře, žádné detaily, protože ty jsou na textuře. A zejména není vymodelovaný vnitřek, takže byste si vytiskli ingot. Kvůli omezení simulátoru je při modelování šetřeno polygony, aby to vůbec PC rozjel. Např. madla a různé trubky nejsou kulaté, jsou to osmihrany, apod. Zato je na kastli plno "bižuterie", která by se nemohla tisknout, antény, hadice, stupačky, spodek vozu s podvozky.
Model MSTS nemůže mít více než 40 000 polygonů, aby se s tím dalo v simuláturu jezdit, má jich mnohem méně, tato hydra 16179. Pro 3D tisk skutečného modelu by to ovšem muselo mít tak 200 000 polys minimálně...
Žádný autor Vám taky neprodá za pár drobných zdrojový soubor a upravovat model do tiskové podoby to už vůbec dělat nebude.
Je to asi totéž jako dnes po mě někteří chtějí poslat zdrojový zvukový projekt, protože mají centrálu Z21, která to umí do dekodéru nahrát. No jistěěě :D
Krom toho tvary velké části MSTS modelů jsou zrovna tak na úrovni MTB, on žádný autor tvořící model do hry nebude s metrem lozit po střeše mašiny, ve hře se nějaké milimetry vůbec nepoznají...

Takže dejme tomu, že se vyskytne nějaký 3D modelář tvořící čistě kasle HO nebo TT a bude tvořit kastle a prodávat. A budete přesně tam, kde dnes, kupujete tvarově nedokonalé epoxidové odlitky a nadáváte na MTB

pojezdy_eu: Trefa do černého. Neznám osobně nikoho kdo ten motor měnil. Moje kusy jezdí u od počátků MTB a ono nic... Je třeba se ptát uživatelů a prodejců a ne diskutérů, kteří ten model nevlastní. Dnes je všude jen samý kafral a kritik čehokoliv.
Reklamace u MTB nepochybně taky jsou, ale nevybočují oproti počtům u jiných výrobců. Kdyby ty motory vydržely 2 minuty jízdy, pak by asi MTB nedělalo nic jiného než řešilo reklamace. A přesto sype jeden model za druhým, uvažujte taky někdy hlavou...
A zrovna výměny motorů, u čmeláků Piko šílené cukání a ozubená kola "tloušťky papíru" nevadí? Cukání a náhlé změny rychlostí u brejlovců Roco TT jsou asi taky v pořádku a tak by se dalo pokračovat.
Jacek

Příspěvekod Brejla » sob 25 bře, 2017 12:23 pm

Jacek píše:Je to asi totéž jako dnes po mě někteří chtějí poslat zdrojový zvukový projekt, protože mají centrálu Z21, která to umí do dekodéru nahrát. No jistěěě :D

Stáhnout z dekoderu Zimo zvukový projekt a nakopírovat ho do jiného Zima se dá. V tomto směru jsou někteří autoři softwaru hodně naivní. TÍMTO NIKOHO NENAVÁDÍM, ABY TO DĚLAL :!: Taky nejsem rád, když někdo krade naše myšlenky a ani patentová ochrana mu nevadí.
Brejla

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)