Zatím nikdo nereaguje na černobílý snímek výše. Chvilku jsem ho zkoumal, netvrdím, že přímo fotogrammetricky, ale vychází mi, že obě krajní pole jsou zhruba o šíři rohových uhelníků užší.
Aby pole byla všechna stejná, pak ta krajní by měla dosahovat k bílým čarám zakreslených na obou stranách vagonu. Čímž se tedy vagon odlišuje od typových výkresů (předpokládám, že na fotce je vagon, o kterém je řeč).
Vysvětlovalo by to i kratší rozměry rámu modelu oproti typovému výkresu. Chyba 2,4 mm znamená při přepočtu cca 208 mm, což děleno dvěma je zhruba 10 cm - a to právě šířka, která by mohla odpovídat šířce profilu rohových sloupků, o které mi krajní pole připadají kratší.
Znamená to tedy, že z tohoto hlediska není DKmodel a tím pádem Tillig tak úplně mimo mísu? Typový výkres asi nemusí znamenat, že všechny vozy vyjížděly z fabrik po dlouhé roky podle dochovaných výkresů?
Co je ale zaručeně blbě, je pak poměr k celkové délce modelu včetně nárazníků, která změřená šuplerou 102,3 mm přesně odpovídá typovému výkresu.
Celkovou délku až na hodnotu typového výkresu ale výrazně navyšují nárazníky, které jsou dlouhé jak Lovosice a plech plochého talíře si po přepočtu nezadá s pancířem. Ale to už je drobnost.
Na tenhle vagon jsem se dost těšil. Když jsem viděl, co z toho bude, postupně jsem ztrácel zájem. Protože ale přece jen, je to mocnářství a pak zlaté časy ČSD, tu dobu mám rád, nakonec jsem koupil.
Navzdory všem nedostatkům, jak píše cer.t, přece jen, je to něco jiného, než pruské a německé vzory. V soupravě se mu pod sukně moc nekoukám. Ale do vitriny na čestné místo to opravdu není.
Alespoň mě to donutí dodělat lepty DK, a s vlastním podvozkem. Krajní užší pole, která jsem považoval za velkou chybu, zdá se mi, možná mají reálný základ? Nebo mě u té fotky jen šálí zrak?