sidlo píše:Může se v aplikacích pro Arduino stát, že Vout ≥ 7 V? Co se v tu chvíli stane s ATmega328? Má cenu řešit ochranu 7805 když se dřív odpálí µC?
Toto není řečnická otázka do ujeté diskuze. Skutečně mě zajímá, zdali mám dávat na stabilizátor napětí ochrannou diodu.
Jak píše Bohouš, pokud s tím nebudeš dělat nějaká extra velká kouzla, tak se to nestane. Ačkoli teoreticky je takový stav existuje a dá se řízeně vyvolat. (spočívá právě v definici drop out voltage)
Ale právě krása Arduina spočívá v tom, že pokud si nekoupíš originál Arduino "Made in Italy", tak je skoro jisté, že v něm bude jiný stabilizátor. A pokud si koupíš to originál čínské, tak tam skoro určitě bude padělek
LM1117 a ten má drop out voltage 1.2V, takže teoreticky pokud budeš hodně šikovnej a pořídíš si opravdu přesnej zdroj a součástky budou v horní hranici tolerance, tak se ti podaří docílit na výstupu něco kolem 6,25V a to je ještě pro ATmega v dlouhodobé toleranci.
Pro mladé objevitele teplé vody bych upozornil na to, že ani slovutný Italský inženýr není polobůh a že pracuje s nějakou funkční realitou (sakra, zase se opakuji, už jsem to psal třeba
tady). Pokud by se někdo obtěžoval procházet podrobně například komunitní fóra a seznamy chyb, tak by mohl zjistit, že tato chyba je reportovaná, ale neřešená, protože pro primární určení není problematická.
Dokonce ani ve světě modelové železnice se nebude jednat o příliš velký problém, ale bohužel se stává, že si někdo postaví místo domácího kolejiště například nějaké klubové a nebo modulové a pak si třeba bude na nějaké výstavě a nebo setkání chtít jezdit třeba celý víkend a nebo dokonce prodloužený víkend a to by mohl být problém.
A navíc, někdo by tu mohl být moralista a mohlo by mu vadit, že si dává do kolejiště něco, o čem se předem ví, že je to špatně.