Elektrická lokomotiva 16x/36x od MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2016

Příspěvekod viky » stř 10 úno, 2016 5:29 pm

362.001 píše:A aby som bez podloženia netáral do vetra, v maturitnom ročníku sme so spolužiakmi postavili tablo, na ktorom bola kabína 362 v mierke 1:10. Ale keď poviem, že to bolo 1:10, tak to bolo fakt 1:10. Na proporciach kasne som si dal nesmierne záležať, každý kúsok, každý záhyb som pred stvárnením do modelovej mierky precízne premeral na skutočnom stroji a 10x zmenšil. Je pravda, že maketa postrádala niektoré detaily, niektoré boli zjednodušené (pre krátkosť času na výrobu predovšetkým), ale samotná skriňa ako taká, je maximálne tvarovo aj rozmerovo verná.
Tu prikladám zopár ilustračných foto vďaka vlastného (bohužiaľ nedokončeného výkresu) podľa ktorého som to čelo staval.
Keby tomu venovala firma MTB aspoň toľko pozorností, tak nič a nič.
Ja som mal vtedy 17-18 rokov, kopec iných školských povinností a nerobil som to pre komečné účely. Preto to, čo vypustilo MTB s diametrálne odlišným postavením a možnosťami, je neodpistiteľné darebáctvo.

Smekám klobouk, před tímto modelem :)
Moc pěkný model :) I když je to model 1.10 tak se jeví jako skutečná mašina.
Já mám rozdělaný model 1.18 jen bohužel není čas na dokončení modelu.

Co se týče modelu 163/363 od MTB.
Za mne vyhrává čs-train.
Sice kastle je širší ale celkový dojem (proporce) modelu jsou bezkonkurenční.
Naposledy upravil viky dne stř 10 úno, 2016 5:41 pm, celkově upraveno 1
viky

Re: Elektrická lokomotiva 16x/36x od MTB

Příspěvekod halik » stř 10 úno, 2016 5:29 pm

DĚKUJI
362.001 za poskytnuté rozměry a doufám, že tady někdo zveřejní rozměry modelu. Potom si udělá úsudek každý sám.
halik

Příspěvekod JamesBond007 » stř 10 úno, 2016 6:37 pm

je to buřt...šířka karoserie 36,20 mm.
JamesBond007

Příspěvekod Mafry » stř 10 úno, 2016 8:09 pm

362.001 píše:Výkresy s presnými údajmi mám síce doma, okná som pomeral teraz na 162.003 počas prestoja.

Omlouvám se za offtopic. Jen mi ta představa fíry, jak někde na obratu vyleze z mašiny a s metrem chodí kolem mašiny, připadá zábavná. Zvlášť někdo nezúčastněný (pokud byl) musel mít zajímavý pohled (a hlavně by chtělo vědět, co si myslel :D ). Není to myšleno ve zlém, právě naopak.
http://kzm.lokomotivy.net (DDM Havířov, H0)
Mafry

Příspěvekod Colonel32 » stř 10 úno, 2016 9:59 pm

Musím říct, že firmě MTB jsem z počátku velmi fandil, ale s každým dalším modelem mé nadšení opadalo. Ze začátku jsem byl hrdý na to, že i u nás může být firma, schopná vyrábět železniční modely na profesionální úrovni. Objevilo se i několik zajímavých nápadů, např. dodávání leptaných doplňků spolu s modelem nebo stavebnice lokomotiv albínů. Bohužel určitá nedoladěnost a nedozrálost vozidla jako celku se ukázala nikoli dětskou nemocí, nýbrž přirozenou vlasností všech modelů. Ve finále nás tak nereprezentuje kvalita a pečlivost, ale ta správná česká vychcanost, jak model co nejvíce ojebat, aby to lidi (dostatečná většina) stále ještě koupili. Lidi co nesledují tohle fórum nebo recenze prostě koupí, a pak postupně objevují další a další vady, ze kterých sice budou nešťastní, ale už kvůli tomu nepůjdou model vracet/reklamovat. Právně správně je věc jedna, emoce lidí jsou věc druhá.
Colonel32

Příspěvekod JamesBond007 » stř 10 úno, 2016 11:06 pm

362.001 píše:Halik, žiaden problém, veď od začiatku sa snažím písať iba fakty, nie dojmy...
Výkresy s presnými údajmi mám síce doma, okná som pomeral teraz na 162.003 počas prestoja. Medzi jednotlivými mašinami som síce našiel rozdiely +/- 1cm, ale tak pre informáciu a hlavne pre prepočet do mierky 1:87 je presnosť merania myslím, že úplne postačujúca.
Takže na prvej fotke máš vonkajšie rozmery rámov čelných okien vrátane šírky rámov a vzdialenosti rámov, na druhej bočné lichobežníkové okno na stanovišti (rozmery sú brané vždy od stredu tesniacej gumy) a na tretej spúšťacie okno na dverách plus vzdialenosť vonkajšieho úkosu dverného otvoru od hrany rámu žalúzií, nakoľko pri pohľade na model dám krk na to, že ani tento rozmer nebol dodržaný...

je to od tebe velmi záslužný čin ale to by maestrstück od MTB musel chtít a to on NECHCE.
Maestrstück ví,že tyto hračky si koupí kdejaký exot! a ta menšina fajnšmekrů ho nezajímá!
JamesBond007

Příspěvekod freekey » stř 10 úno, 2016 11:24 pm

Nechápu, že se tomu věnujete až když je to v prodeji. Nechtěl by někdo pomoci s modely, které se právě vyvíjejí? Není to lepší? Těžko bude někdo předělávat to, co už se prodává.

A ještě něco k zamyšlení. Proč jsou na webu MTB u H0 modely které budou jen do února, kdežto v TT jsou novinky až do poloviny roku?
https://t.me/pump_upp
freekey

Příspěvekod Colonel32 » stř 10 úno, 2016 11:57 pm

freekey píše:Nechápu, že se tomu věnujete až když je to v prodeji. Nechtěl by někdo pomoci s modely, které se právě vyvíjejí?

protože dokud není model na pultech, tak musí být vlákno zamčené :D
Colonel32

Příspěvekod George V. » čtv 11 úno, 2016 5:51 am

No já myslím, že bylo pozdě už v okamžiku, kdy byl model ohlášen....

Jinak ještě k těm čelním oknům - proporcionálně mi přijdou správně - dolní hrana zhruba v úrovní dolní hrany bočních, horní hrana malinko nad úrovní zlomu bočnice do střechy. Tak jestli to jen není jen optický klam - třeba jestli není jen nízká střecha, čož je typická chyba MTB....
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod radula63 » čtv 11 úno, 2016 8:38 am

362.001 píše:Dĺžka trojice rukovätí (pod čelnými sklami a medzi nimi) je 450 mm, Vzdialenosť horného konca zvislej medziokennej rukoväte od spodnej hrany obruby čela je 390 mm. Na modeli sa táto rukoväť javí byť dlhšia a nižšie umiestnená.
Dĺžka rukoväte pre posunovača je 740 mm.
Vzdialenosť spodku obruče návestného svetla od vrchnej hrany spodku čelnej obruby je 60 mm, na modeli je nalepená v podstate úplne na spodku, dotyká sa pochôdzkovej lávky..
Výška plechu pluhu je 400 mm, na modeli je v prepočte určite vyšší.
Model od MTB v rukách nemám ani po tom netúžim, kto máte, merajte. Predpokladám, že väčšina z týchto mier bude mimo...

Přeji hezký den
Nemíním nikoho hanit ani vychvalovat.
Reaguji na Vámi udávané rozměry...
Měřeno digitální posuvkou přiloženou k modelu.
Rozměry na modelu (rozměr v přepočtu)
madla pod okny a mezi okny : 5mm (450/87=5,17)
vzdálenost horního konce madla od obruby střechy : 3,98mm (390/87=4,48)
madlo posunovače : 9mm (740/87=8,50)
madlo u dveří : 22mm
čení okno : 9,74x14,20 (850x1215/87=9,77x13,96)
okno ve dveřích : 5,52x7,50 (490x665/87=5,56x7,64)
vzdálenost dveří od žaluzií : 7,5 (575/87=6,61)
okno kabiny : 3,60x7,78x5,50 (360x690x490/87=4,13x7,93x5,93)

šíře kabiny : 33,5 mm je asi mírně větší (měřena šířka kabiny pro fíru v místě čelních oken), nejsem si jist přesně o kolik, ale je to uváděno z důvodu průjezdu menšími oblouky.
Takže záleží zda hůře měřím já, nebo oměření panem strojvedoucím, či jsou skutečně rozdíly oproti přesnému přepočtu. Myslím si, že rozměry nejsou tak šílené, jak se tady uvádí.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod 362.001 » čtv 11 úno, 2016 9:15 am

Ja netvrdím, že je to úplne mimo, áno, chyby sú do určitej miery prijateľné. Sám som napísal, že úplne prvý dojem z mašine nie je najhorší a viac sa táto škatuľa podobá na peršing ako tá "rakaňa" na rakaňu.
Na druhú stranu si ale treba uvedomiť, že hoc aj je rozmer o pol milimetra uletený a javí sa to ako bezvýznamný rozdiel, u nejakého komponentu, ktorého rozmer sú povedzme 4 milimetre, predstavuje aj pol milimetra veľkú nepresnosť, percentuálna chyba je 12,5%.
Keď sám modelárčim a čosi mi utečie o pol milimetra, holt, je to tiež prosto vidno. Aspoň ja to vidím. Iným to možno nevadí, beriem, ale pozorné oko to vidí.
Ale chcem sa dostať ešte k inému.
Dnešné technológie umožňujú vyrábať modely so samozrejmou presnosťou desatín milimetrov (v určitých prípadoch si trúfnem povedať, že až stotín).
Ak firme MTB uleteli viaceré miery v rozmedzí pol až jeden milimeter, to svedčí jedine o tom, že pri príprave formy karosérie jednoducho podcenil, opomenul meranie skutočnej mašiny a robil to autor iba od oka. Lebo spomenutá odchýlka 12,5% je už čisto len o odhade od oka, nie o technolgických kompromisoch, zmrštení či nepresností pri výrobe.
Zhrniem, v modelárstve 21. storočia pri súčasných technológiach sú aj tieto odchýlky neakceptovateľné. Pol milimetra až milimeter na modeli pozorné oko vidí tak ako na skutočnej mašine vidieť úlet 10 cm. A odchýlka 10 cm proporčne zmenšená do modelu nemohla vzniknúť ani pri meraní ani pri výrobe. Je len o tom, že sa čosi vrámci zjednodušenia robilo od oka.
362.001

Re: Novinky H0 2016

Příspěvekod viky » čtv 11 úno, 2016 9:16 am

mastanec píše:
Kulsud píše:Netvrdím, že to tak není. Chtěl jsem trochu chvály no. Trošku toho teplého slova :-) Chápu, že to někoho mrzí. Asi ty negativní ohlasy nejsou tak silné, jak by se slušelo, aby na ně výrobce zareagoval.

Jo, ja jim pochvalil Bardotku, i ten hektor by se mi libil pokud by byl s dobrym nastrikem. Pak jsem ale zminil co mi na onech modelech vadi, a hned na me nekdo zacal, ze mam budto nekupovat a nebo si postavit sam, takze asi tak.
A to jsem byl ze zacatku MTB tak nadsen...
Kdyz se tu uz resi 363, dostalo se mi informace, ze 363 od Cize je zuzena CS train, nekdo to z toho postavil? Bylo by obrazek do PM prosim?

Tady jsou obrázky modelů postavených ze širokých karoserií čs-trainu.
Modely nejsou ještě uplně dokončené. Je tam i pár fotografií z burzy.

http://kowallski.rajce.idnes.cz/363#
viky

Příspěvekod 362.001 » čtv 11 úno, 2016 9:25 am

freekey píše:Nechápu, že se tomu věnujete až když je to v prodeji. Nechtěl by někdo pomoci s modely, které se právě vyvíjejí? Není to lepší? Těžko bude někdo předělávat to, co už se prodává.

A ještě něco k zamyšlení. Proč jsou na webu MTB u H0 modely které budou jen do února, kdežto v TT jsou novinky až do poloviny roku?

Páno kolega, možno ste prehliadli, ale debata sa v našich predošlých príspevkoch z roviny oplakávania toho, čo MTB vypľulo na pulty, presunula do roviny skúsiť to do budúcna inak a lepšie s výrobcom iným. A teda veľmi konkrétne.. vrabce čvirikali čosi o úmysle prípravy modelu x6x firmou ACME. Tak ak je dačo na tom pravdy a dakto má na nich kontakt, resp. spolupracuje s nimi, treba všetku našu energiu sústrediť tam. Skrátka nech pre náročnejšieho modelára trebárs tá ACME vyrobí konečne peršing taký ako má byť. Teraz ide o to, či im dakto dokáže posunúť našu spätnú väzbu a či by o ňu v ACME stáli. Ja sám som rukavicu do ringu hodil, ale prepojenie na firmu nemám, takže som ohľadom akejkoľvek prospešnej iniciatívy bezmocný.
362.001

Příspěvekod 362.001 » čtv 11 úno, 2016 9:36 am

Ešte k tej dôležitosti desatín milimetrov pri príprave formy kasne...
Nech len o toho pol milimetra až milimeter ušlo výrobcovi ACME čelo (spodná hrana horného úkosu) na 350-ke. U českej 151 ani blonskej verzie 350 sme to nejak nepostrehli, tlieskali sme. Tragédia prišla až keď tú kasňu strekli do výrobnej polomáčanky.
Korekcia tejto drobnej nepresnosti prehnaným zošikmením deliacej priamky náteru na stanovištiach vypálila ako päsť na oko a teraz nám ostáva len zbožne dúfať, že výrobca tento proporčný prehrešok na kasni bude mať záujem viac alebo menej úspešne zakamuflovať vydvihnutím modrej farby k 7. prelisu. Ak vôbec...
362.001

Příspěvekod Zx1974 » čtv 11 úno, 2016 9:59 am

362.001 píše:.............Zhrniem, v modelárstve 21. storočia pri súčasných technológiach sú aj tieto odchýlky neakceptovateľné. ..............

Obávám se, že se plastům ještě nedoneslo, že máme 21. století a ty mrchy se chovají stejně blbě jak se chovaly ve 20.století
362.001 píše:.................Dnešné technológie umožňujú vyrábať modely so samozrejmou presnosťou desatín milimetrov (v určitých prípadoch si trúfnem povedať, že až stotín)...............

Otolerovat díl této velikosti v setinách tak mě s ním dodavatel pošle do.. háje, že to není vyrobitelný a nebo na něm nasadí takovou cenu, aby mu to pokrylo náklady na třídění a vyzmetkování dílů.

Pánové nezlobte se (a ani nechci nějak MTB omlouvat), ale návrh formy aby z ní vypadl díl ve správných rozměrech, nezkoucený, bez propadlin a otřepů není zas tak úplně jednoduchý a ještě jsem ve své praxi nezažil, že by na dílu z nové formy odpovídalo 100% rozměrů výkresové dokumentaci.
Zx1974

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)