Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » ned 08 lis, 2015 9:01 pm

Před pár hodinami skončilo modulové setkání Hluk 2015 v sportovní hale v Hluku. Fotek bude určitě hodně, setkání se povedlo, jezdilo se od čtvrtečního večera do nedělního oběda.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » stř 11 lis, 2015 7:33 pm

Na stránkách OstraMo zatím stručná reportáž z Hluku 2015 se stovkou fotek http://ostramo.parostroj.net/oa/2015_Hluk/Hluk_2015.html

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Michal Dalecký » čtv 12 lis, 2015 7:41 am

Tak to je jedna velká paráda. Super....
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Radek » čtv 12 lis, 2015 8:16 pm

Popisky fotek stojí jistě spoustu času, ale spolu s plánem moduliště umožňují nám, slintalům, perfektní přehled a zvyšují požitek z prohlížení.

Moc děkuju. Radek
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod Barbucha » čtv 12 lis, 2015 8:22 pm

Radek píše:Popisky fotek stojí jistě spoustu času, ale spolu s plánem moduliště umožňují nám, slintalům, perfektní přehled a zvyšují požitek z prohlížení.

Moc děkuju. Radek

Tomu nerozumím. Je to pochvala za to, že je plán přiložen v odkazu?
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Radek » čtv 12 lis, 2015 11:18 pm

Ano, pochvala.
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod Mcx » pát 13 lis, 2015 6:17 am

Radek píše:Popisky fotek stojí jistě spoustu času, ale spolu s plánem moduliště umožňují nám, slintalům, perfektní přehled a zvyšují požitek z prohlížení.

Já se stále držím toho, že bez popisu fotky je to poloviční informace, pokud si to čtenář zkombinuje s plánem moduliště, může to dát i neúčastnícímu se představu, jak moduliště celkově vypadalo. Jsem rád, že je to ceněno.
Mcx

Příspěvekod Barbucha » pát 13 lis, 2015 7:04 am

Radek píše:Ano, pochvala.

Vyznělo to tak neurčitě. Kdyby místo "ale" bylo "a", tak je to mnohem jasnější :-).
Jojo, taky mě to nadchlo, že je každá fotka popsaná, byť jsem tam byl a věděl jsem, kde to bylo focené. I tak jsem musel vylézt trochu výš, abych i na místě bez plánku pochopil, odkud kam se jezdí. Popsat takovou hromadu fotek není práce na pár minut. Navíc hezký fotky. Bez stativu nemělo moc smysl fotit, přece jen chybělo světlo.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Mcx » stř 18 lis, 2015 6:51 pm

Po delší vozidlové nečinnosti se pomalu vracím i k rozpracovaným vozidlům... , ale že jich je :roll:
Jeden z x-krát diskutovaných vozů - Zaz/Has/Taes od MTB. Model "poškozuje" několik chyb. No, ale když už doma je, něco jsem s nim udělal. Jak jsem před časem psal, hodně vzhledově skříni vozu pomůže okap nad dveřmi, který modelu chybí, instalace žebříků správné velikosti na čela a výměna podvozků MTB za Bramos.
K diskuzi samozřejmě je zda tolik práce stojí za to, ale jak jsem psal vozy mám a něco je s nimi nutné udělat nebo .... rozšlapat :lol:
Takže původní vzhled vozu bez dolepených detailů:

Obrázek

Upravený model - dolepené okapy, vyměněny žebříky, dolepeny detaily - barevně upraveny tak jak mají být (nikdo asi žluté stupačky na voze neviděl), doplněna viditelná část brzdy pod vozem - jímka s rozvaděčem a brzdový válec, chybí zatření rohových značek brzdy - vůz je ve stavu let 80., původní popisy ponechány - odpovídají období, na voze zahájena mírná patinace. Šachta spřáhla je pro modulový provoz zkrácena o cca 1,5 mm, kinematika ponechána, dosazena dvojkolí s profilem kola NEM 311.1 alias RP25.
Nebudu polemizovat s číslem vozu, které je špatně, toto číslo vozu nemohlo mít čelní sloupky provedeny jak na modelu, takto mělo čelo pouze cca prvních pár set vozů.

Obrázek

A pro představu jaký je rozdíl mezi podvozky různých výrobců - zleva ČSTrain, Bramos, MTB - to je parodie na podvozek 26-2.7 nebo 8, vůz na něm vypadá jak vosa na bonboně.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 21 lis, 2015 5:39 pm

Tak jsem se dnes díky Radkovy pomoci stal majitelem koster šesti "domácích modulů" o poloměru R 700 mm, 60st. s klasickými čely Fremo - je tam mix rozhraní E a B a můžu pokračovat ve výstavbě domácích modulů, které lze kombinovat s klasikou Fremo.
Naposledy upravil Mcx dne ned 22 lis, 2015 8:25 am, celkově upraveno 2
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 21 lis, 2015 9:09 pm

Oblouky jsou doma, pro domácí provoz ještě potřebuji stanici, zatím sice počítám se zapůjčením klubových Horních Heřmanic - tedy rovina 2400 mm na koncích B-E rozhraní (ale je to jen zastávka s nákladištěm).
Tož jsem si navrhl stanici na motivy stanice Světlá Hora, vzhledem k tomu, že kolejiště stanice je pouze z jedné strany přímé koleje č. 1 a je na klasické šířce modulů 50 cm, provedl jsem její posunutí použitím krajních dílů délky 90 cm ve tvaru kosodélníku, zkosení o 9 cm. Tak jsem získal prostor pro staniční budovu a skladiště. Vnitřní dva obdélníkové díly jsou délky 60 cm, díl se skladištěm nebude v domácí verzi použit, ten je určen pro modulový provoz Fremo. Pro doma bude délka modulů stanice 240 cm, s délkou staniční koleje č. 1 cca 170 cm. V klubové verzi pro setkání bude délka modulů 300 cm a délka dopravní koleje č.1 230 cm. Celkem 6 výhybek, 1x dělená mezi dva díly, ovládání elektricky z pultu.

Obrázek

A co je na modulové stanici jinak než na skutečné - vzhledem k čelu E, je vlečka Pramet odkloněna a značně zkrácena - chybí tam zaústění do továrny, začíná výhybkou levou ne pravou pro potřebu odklonit osu koleje, skutečná stanice je částečně v krátkém oblouku R 400 m, modulová je v přímce. To ostatní nebylo nutné upravovat a odpovídá skutečnosti, staniční koleje jsou o cca 15 cm delší než přepočet ze skutečnosti.
Mcx

Příspěvekod Mcx » pon 23 lis, 2015 8:43 pm

Tak jsem po domácí diskuzi přece jen upravil kolejové schéma blíže ke skutečné stanici - výhybky jsou ve shodném postavení jak ve skutečnosti, vlečka Pramet zůstala krátká - nemá kam pokračovat, další díly nebudou. Byla o 28 cm zkrácená dopravní kolej č. 1 a 2 což provozně nevadí.
Bylo zvětšeno zkosení dílů A a D , osa dopravní koleje je tak 12 cm od okraje modulu, takže není nutno dělat zábrany proti pádu modelů na zem.

Obrázek

A na plánku z roku 1998 stejně jak před 100 lety :-)
Obrázek
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » úte 24 lis, 2015 6:01 pm

Hmm,první vlaštovka :wink: .Bude zajímavé sledovat tvé dění. :P
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » úte 24 lis, 2015 6:51 pm

Milane, už nic zvlášť zajímavého se dít nebude, začíná rutina stavby modulů, která je vyzkoušena v desítkách kusů. Konstrukce modulů je standardní odpovídá všem modulům OstraMo. Stanice Světlá Hora bude rovněž řešena standardně, "zkracovací díl" je použit v Lipové, Jeseníku, Kadaní, Nevidovu, takže opět jen aplikace několikrát vyzkoušeného.
No a protože pak budeme mít s Radkem několik stanic v zkrácených verzích, oblouky R 700 mm, celkem 12 kousků tak v nedaleké budoucnosti modulové provozní domácí setkání je možné :D

A první vlaštovka to není, Radek je se svými domácími moduly - základní sestava, skoro hotov.
Naposledy upravil Mcx dne úte 24 lis, 2015 8:15 pm, celkově upraveno 1
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 24 lis, 2015 8:13 pm

Jak už jsem v představování podkladů, kterých jsem se držel při návrhu modulu stanice, tak ještě plánek stanice z roku 1911. Samozřejmě zde pod názvem Engelsberg - Lichtwerden, český ekvivalent názvu Andělská Hora-Lichtward. Na plánku má ještě vlečka dvě větve, dnes již existuje poze jedna, samozřejmě mrtvá jako celá trať.
Dnes již není po skladišti ani stopy, je tam velká vypanelovaná plocha, na modulu nebude, bude tam skladiště.

Obrázek

Fotografie od kamaráda Pepy z roku 2011, staniční budova již v brizolitu, na modulu bude ještě v původní podobě
Obrázek

Pohled směrem k vlečce a továrně "Pramet"
Obrázek

A ještě o trochu blíže k vlečce, ale v roce 2014 od stejného autora.
Obrázek
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly