Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod HonzaM » pon 10 srp, 2015 8:52 am

Pro ovládání domácího kolejiště používám TrainController už dávno (a jsem s ním velmi spokojen). Když jsem stavěl svou první modulovou stanici, rozhodl jsem se pro její ovládací panel využít rovněž TrainController. Poskytuje totiž možnosti, které lze klasickými způsoby s vypínači, přepínači a tlačítky realizovat jen těžko, nebo je nelze realizovat vůbec. TrainController 8 Gold umožňuje tvorbu vlastních symbolů, takže je možné vytvořit panel, který vzhledově připomíná ovládací panely skutečných stanic. Vzhledem k období epoch III a IV, modelovaného v našem klubu, jsme se kolegou rozhodli realizovat reléové zabezpečovací zařízení (RZZ). Výhodou elektronického ovládání je možnost realizování funkcí, které skutečné RZZ má. Lze tedy následným stiskem dvou "tlačítek" volit cesty, například pro vjezd na určitou staniční kolej stačí stisknout zelené tlačítko na traťové koleji a bílé tlačítko na staniční koleji. Tím se nastaví do potrebně polohy všechny výhybky kterými vlak musí projet a nastaví se návěstní znaky na vjezdovém návěstidle a předvěsti. Zároveň se zablokuje možnost přehození veškerých výhybek na této cestě a cesta se zobrazí zeleně. Na panelu se na návěstidlech zobrazují jen určité znaky (například na odjezdových návěstidlech se zobrazuje jen zelená nebo bílá), na kolejišti se samozřejmě zobrazují kompletní návěstní znaky podle soustavy ČSD (to se realizuje pomocí návěstních dekoděrů ND4, TrainController pouze vyšle odpovídající kód). Obsazená kolej je zvýrazněna červeně. Program automaticky zamezuje nastavení vjezdové cesty na obsazenou kolej. K vjezdu na obsazenou kolej je nutné použít posunovou cestu. Ta se volí bílým tlačítkem na trati a bílým tlačítkem na staniční koleji a na kolejovém plánu se zobrazí bíle. Obdobně se volí odjezdové cesty, zeleným tlačítkem na staniční koleji a bílým tlačítkem na trati. Výhybky i výkolejky je možné volit i manuálně, k tomu slouží "páčky", klepnutím na páčku se přestaví výhybka (nebo souvisící dvě výhybky nebo výhybka a výkolejka) a rozsvícením zeleného nebo žlutého indikátoru je indikována poloha výhybky, "páčka" se vrátí stejně jako v reálu do střední polohy. Přivolávací návěsti lze volit přepínacím tlačítkem. Ke zrušení nastavených cest a nastavení všech návěstí na "stůj" slouží tlačítka "Reset". Samozřejmostí je rušení cest po jejich projetí a stavění pŕíslušných návěstidel na "stůj" (využitím detekce obsazení). Naprogramováním závislostí se cesta ruší až po jejím úplném projetí. Detekce obsazení zajišťuje, že nelze manuálně přihodit výhybku, na níž se nachází vlak.
sklene3.jpg

Na domácím kolejišti používám jednodušší způsob, i zde se ale volí cesty volbou začátku a konce cesty "odkud - kam" (zde pouze bílým tlačítkem), je blokováno přehození výhybky obsažené ve zvolené cestě i výhybky obsazené vlakem, blokováno je i vjetí na obsazenou kolej. Žlutá tlačítka na začátku a konce tratí slouží k nastavení návěstí na trati. Skryté nádraží na svém kolejišti nemám, pro ty kdo skryté nádraží používají je přínosem indikace obsazení, blokování nastavení vjezdu na obsazenou kolej a blokování přehození výhybky na níž se nachází vlak.
mojekolejiste3.jpg

Více informací o mém domácím kolejišti je na http://www.1ku160.webnode.cz.
Výhodou využití TrainControlleru je možnost provoz téhož kolejiště naprogramovat různě, pro domácí kolejiště mám naprogramovánu také versi pro automatický provoz, to když si chci hrát sám nebo kolejiště předvádět návštěvám, tak aby jezdilo hodně vlaků a různě se rozjížděly, zastavovaly, střídaly. Hardware kolejiště je samozřejmě tentýž.
Naposledy upravil HonzaM dne stř 12 srp, 2015 8:04 am, celkově upraveno 2
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod fulda » pon 10 srp, 2015 9:27 am

Takže tvůj systém neumožňuje aby se provoz rozdělil pro několik lidí?
Setkal jsi se například se systémem, který používá klub ve Velkém Meziříčí? Ti mají k softwaru ještě hardwarovou realizaci celého pultu a používají stejnou logiku ale s opravdickým pultem a opravdickými tlačítky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod HonzaM » pon 10 srp, 2015 10:24 am

fulda píše:Takže tvůj systém neumožňuje aby se provoz rozdělil pro několik lidí?
Setkal jsi se například se systémem, který používá klub ve Velkém Meziříčí? Ti mají k softwaru ještě hardwarovou realizaci celého pultu a používají stejnou logiku ale s opravdickým pultem a opravdickými tlačítky.

U dvou stanic velikosti které jsem realizoval nemá ovládání více osobami smysl, nicméně lze použít více dotykových obrazovek. Řešení které uvádíš je nepochybně zajímavé a předpokládám, že ho v tomto diskusním fóru popíšeš podrobněji než tou jednou větou. Tedy konkrétně například jak je řešena komunikace mezi hardwarovým pultem a softwarem, jak je realizováno zobrazení obsazení, zobrazení cest (vícebarevné LED?), atd. Rád se poučím a určitě to bude zajímat řadu modelářů.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod sidlo » pon 10 srp, 2015 11:18 am

Nevíte někdo o publikaci, kde by bylo srozumitelně popsáno řízení stanice pomocí reléovky, případně elektromechaniky. To napodobení skutečného systému řízení (viz toto vlákno a odkazy) se mi moc líbí.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1589
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod HonzaM » sob 15 srp, 2015 11:41 am

Ještě bych zmínil nezanebatelnou výhodu řešení ovládání stanice tímto způsobem. Je to podstatné zjednodušení propojení mezi ovládacím panelem a kolejištěm - stačí zde pouze čtyři vodiče - DCC a 12 V k napájení dekodérů pro ovládání výhybek a dekodérů zpětného hlášení, a k tomu kabel Lokonetu - plochý kablík s konektory RJ12.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 15 srp, 2015 11:53 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod HonzaM » sob 15 srp, 2015 11:51 am

fulda píše:Setkal jsi se například se systémem, který používá klub ve Velkém Meziříčí? Ti mají k softwaru ještě hardwarovou realizaci celého pultu a používají stejnou logiku ale s opravdickým pultem a opravdickými tlačítky.

Očekávám (a určitě nejsem sám) podrobnější popis Tebou zmíněného řešení. Konkrétně jaký software je použit, jak vypadá propojení mezi moduly stanice a ovládací centrálou a jak je realizována komunikace mezi počítačem a hardwarovým ovládacím panelem. Výhodou měho řešení je jeho jednoduchost a fakt že pro stavbu stačí komerčně dostupné komponenty i software.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod fulda » sob 15 srp, 2015 1:05 pm

HonzaM píše:
fulda píše:Setkal jsi se například se systémem, který používá klub ve Velkém Meziříčí? Ti mají k softwaru ještě hardwarovou realizaci celého pultu a používají stejnou logiku ale s opravdickým pultem a opravdickými tlačítky.

Očekávám (a určitě nejsem sám) podrobnější popis Tebou zmíněného řešení. Konkrétně jaký software je použit, jak vypadá propojení mezi moduly stanice a ovládací centrálou a jak je realizována komunikace mezi počítačem a hardwarovým ovládacím panelem. Výhodou měho řešení je jeho jednoduchost a fakt že pro stavbu stačí komerčně dostupné komponenty i software.

Ode mne doufám ten popis nečekáš, není to moje řešení, takže tě odkážu na Stránky klubu a nebo na osobní návštěvu.

Z toho co mohu říci s jistotou, tak vím, že soft používají RailCo, tlačítka v pultech jsou řešená pomocí zpětné vazby S88, komunikace ovladačů je XpressNet, centrála je NanoX, přesavníky jsou na serva.

Obrázek jednoho pultu: (zdroj)
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod HonzaM » sob 15 srp, 2015 9:46 pm

fulda píše:Ode mne doufám ten popis nečekáš, není to moje řešení, takže tě odkážu na Stránky klubu a nebo na osobní návštěvu.

Z toho co mohu říci s jistotou, tak vím, že soft používají RailCo, tlačítka v pultech jsou řešená pomocí zpětné vazby S88, komunikace ovladačů je XpressNet, centrála je NanoX, přesavníky jsou na serva.

Obrázek jednoho pultu: (zdroj)
Obrázek

Na základě Tvého příspěvku jsem předpokládal že o tom něco víš, nemyslím že bys měl podrobně popisovat konstrukční řešení, ale alespoň způsob ovládání, abys mohl posoudit, zda to splňuje tytéž požadavky. Díky za kontakt, využiju ho. Také už jsem viděl rúzná řešení ovládacích panel, ale když nejsem schopen o nich něco zasvěceně napsat, nepovažuji za vhodné se o nich zmiňovat.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod MiG » sob 15 srp, 2015 11:15 pm

fulda píše:Takže tvůj systém neumožňuje aby se provoz rozdělil pro několik lidí?
Setkal jsi se například se systémem, který používá klub ve Velkém Meziříčí? Ti mají k softwaru ještě hardwarovou realizaci celého pultu a používají stejnou logiku ale s opravdickým pultem a opravdickými tlačítky.

Podobný systém, ale s jinými prostředky používá spolužák ze střední školy.
Používá MTB-BUS prvky jako kžm Brno. Má dvě (nebo tři) větší stanice, jednu menší, skryťák a několik skrytých vyčkávacích míst.
Výpravčí ovládají své stanice přes PC, ale pro lokální posun si přebírají loko na Freda.
V "plné" síle je obsluha pomocí čtyřech výpravčích. Dá se zredukovat na tři.

Když tuto upoutávku uvidí, třeba se pochlubí (opraví má zkreslení) víc.
MiG
 
Příspěvky: 645
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod fulda » ned 16 srp, 2015 12:08 pm

HonzaM píše:Na základě Tvého příspěvku jsem předpokládal že o tom něco víš, nemyslím že bys měl podrobně popisovat konstrukční řešení, ale alespoň způsob ovládání, abys mohl posoudit, zda to splňuje tytéž požadavky. Díky za kontakt, využiju ho. Také už jsem viděl rúzná řešení ovládacích panel, ale když nejsem schopen o nich něco zasvěceně napsat, nepovažuji za vhodné se o nich zmiňovat.

Já vím právě jen to "něco", ale rozhodně né všechno.
Jelikož sám nepoužívám pro jízdu počítač, tak nemám úplně jasnej přehled o tom, jak je udělaná vazba mezi panelem a softem. Odhaduju že je k tomu použito takové to "mikro programování", ale to jsem u RailCo nikdy nepoužil.
Mohu celkem detailně popsat hardware, ten je mi naprosto jasnej. Je to velké množství detektorů S88, na kterých jsou navěšené všechna tlačítka a spínače. Ledky jsou na běžných dekodérech které odpovídají digi-cz 005, takže mají normální adresy příslušenství.
Pak je v panelech několik simple mausů a nad nima ty displaye jsou od rail comu, takže když mašina vjíždí a nebo vyjíždí, tak se na nich mimo jiné zobrazí adresa mašiny, pokud by náhodou obsluhující nevěděl.

Já sám používám panel mnohem jednodušší, ale to už tu bylo snad 100x.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod Jirka_US » ned 16 srp, 2015 2:11 pm

U dekoderu od Digitraxu lze napr. vyhybky ovladat jak pomoci prikazu z pocitace, tak pomoci tlacitek z pultu. Podobne dekodery obsazeni, krome zpetne vazby do pocitace maji moznost indikovat stav obsazeni pomoci LED na pultu. Ovladani z pultu lze zakazat pomoci CV a ponechat jen ovladani z pocitace, ale jinak neni treba zadne dalsi programovani, prikaz z pocitace nebo tlacitka jsou rovnocene.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1164
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Ovládací panel simulující RZZ pomocí TrainControlleru

Příspěvekod HonzaM » pon 17 srp, 2015 8:26 am

Z některých příspěvků v tomto vláknu je zřejmé, že někteří přispěvatelé nepochopili hlavní smysl a účel mého řešení, Nejde mi jen o ovládací panel, který využívá k jeho spojení s kolejištěm TrainController (mimochodem, ten software se dnes nejmenuje RailCo, pouze jej navrhla firma Railroad & Co.). Abych měl jistotu, že systém používaný KŽM Velké meziřící je zcela odlišný a nelze jej s tím mnou prezentovaným srovnat). Spojil jsem se s jejich technikem a přesvědčil jsem se, že je od mého řešení naprosto rozdílný a nemá potřebné funkce, zjednodušující obsluhu. S RZZ, což bylo pro mne zadání, nemá vůbec nic společného a žádné funkce RZZ neposkytuje. Výhybky se musí stavět každá zvlášť, takže jsou-li v cestě třeba tři, znamená to tři kroky. Následně musí obsluha manuálně nastavit návěstidlo. Jízda vlaků mezi stanicemi je řízena automaticky, obsluha jedné stanice vlak odešle a vjezd do následující stanice ovládá návěstidlem její výpravčí. Jindra se ptal, zda můj systém umožňuje obsluhu více osobami. I zde jde o nepochopení, i v KŽM VM řídí každou stanici vždy jedna osoba, pouze prvky celého kolejiště ovládá jeden společný počítač.
Múj ovládací panel má podstatně odlišné určení. Jde o ovládání jedné stanice zařazené v layoutu, který může být pro každé setkání jiný a stejně jako v reálu podle modelované epochy III - IV je v něm každá stanice ovládána samostatně a často odlišnými způsoby. V jedné může být RZZ, v jiné elektromechanika, atd. Jízdu vlaků na modelovém kolejišti stejně jako v reálu řídí strojvedoucí jednotlivých vlaků, kteří musí dbát návěstidel, žádná automatika vlak před návěstí stůj nezastaví. V modelovaných epochách neexistovalo centrální řízení, které se terpve dnes zavádí - jako třeba Centrální dispečerské pracoviště v Přerově řídí velkou část Moravy. Na našich layoutech najdete stanice ovládané zcela manuálně, výhybky se přestavují táhly, bez jakékoli elektrické funkce, jiné mají manuální ovládání motorických přestavníků (dnes se v klubu používají výhradně "želvy", elektromagnetické přestavníky nebo serva nepřicházejí pro menší spolehlivost v úvahu). Další stanice se ovládají systémem ModelJOP, což je obdoba systému JOP používaného v současné době na některých stanicích reálné železnice v ČR.. To sice modelované epoše neodpovídá, nicméně systém je to kvalitní a jeho použití není považováno za porušení modelované epochy. A pak je zde systém, o němž bylo založeno toto vlákno, simulující RZZ. Teoreticky by jistě šlo vytvořit k němu hardwarový pult, bylo by to však poněkud komplikované a zbytečné - zkušenosti z několika setkání potvrdíly, že ovládáni dotykovou obrazovkou plně vyhovuje.
Činnost už jsem popsal v prvním příspěvku, jen pro připomenutí, jestliže vypravčí potřebuje třeba vlak z traťové koleje S poslat na 3. kolej ve stanici, stačí že stiskne zelené tlačítko na traťové koleji a bílé tlačítko na 3. koleji. Tím se automaticky postaví do potřebné polohy výhybky 11, 12 a 16, na vjezdovém návěstidle se nastaví odpovídající znak v závislosti na stavu odjezdového návěstidla - jestliže bude odjezdové návěstidlo na stůj, nastaví na vjezdovém návěstidle znak "40 km/h, potom stůj" (horní a dolní žlutá), jestliže bude na volno, nastaví se "40 km/h a potom 40 km/h" (blikající horní žlutá a svítící dolní žlutá). Pokud by výpravčí nejprve nastavil vjezd se zastavením a následně ještě před příjezdem vlaku postavil odjezdové návěstidlo na volno, změní se automaticky návěst na vjezdovém návěstidle. Pro větší přehlednost se celá nastavená cesta zvýrazní zeleně. Obsluha je tedy jednoduchá a výpravčímu usnadní službu.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 17 srp, 2015 11:52 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod HonzaM » pon 17 srp, 2015 8:32 am

Jirka_US píše:U dekoderu od Digitraxu lze napr. vyhybky ovladat jak pomoci prikazu z pocitace, tak pomoci tlacitek z pultu. Podobne dekodery obsazeni, krome zpetne vazby do pocitace maji moznost indikovat stav obsazeni pomoci LED na pultu. Ovladani z pultu lze zakazat pomoci CV a ponechat jen ovladani z pocitace, ale jinak neni treba zadne dalsi programovani, prikaz z pocitace nebo tlacitka jsou rovnocene.

To samozřejmě vím, dekodéry Digitrax používám jak na modulech, tak na domácím kolejišti, u mnou postavené menší stanice mám možnost místo ovládání počítačem připojit ke zhlavím panýlky s tlačítky - to se hodí při zařazení této stanice do části layoutu řízeného podle předpisu D3.
Naposledy upravil HonzaM dne úte 18 srp, 2015 8:22 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod HonzaM » pon 17 srp, 2015 8:41 am

fulda píše:Pak je v panelech několik simple mausů a nad nima ty displaye jsou od rail comu, takže když mašina vjíždí a nebo vyjíždí, tak se na nich mimo jiné zobrazí adresa mašiny, pokud by náhodou obsluhující nevěděl.

Tohle by bylo v klubovém provozu k ničemu, obsluhjícího výpravčího nezajímá adresa lokomotivy, ale číslo vlaku (pro jeho přenos mezi stanicemi slouží jiný software), stejný vlak totiž může pokaždé táhnout jiná lokomotiva.
fulda píše: Já sám používám panel mnohem jednodušší, ale to už tu bylo snad 100x.

Samozřejmě je možné pro jednoduché kolejiště postavit panel mnohem jednodušší, cílem ale bylo postavit ovládací panel co nejvíce se svými funkcemi blížící reálu a usnadňující výpravčímu obsluhu.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládací panel s využitím TrainControlleru

Příspěvekod Houmr » pon 17 srp, 2015 12:51 pm

HonzaM píše:Pro ovládání domácího kolejiště používám TrainController už dávno (a jsem s ním velmi spokojen). Když jsem stavěl svou první modulovou stanici, rozhodl jsem se pro její ovládací panel využít rovněž TrainController. Poskytuje totiž možnosti, které lze klasickými způsoby s vypínači, přepínači a tlačítky realizovat jen těžko, nebo je nelze realizovat vůbec. TrainController 8 Gold umožňuje tvorbu vlastních symbolů, takže je možné vytvořit panel, který vzhledově připomíná ovládací panely skutečných stanic.

Bylo by možné poskytnout ke stažení soubor se stanicí?
"HO" - DCC - III - IV
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Další

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků