DCC centrála Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod radeksindy » sob 28 úno, 2015 9:57 pm

Pak je to jasné. L-Bus nemá na krajních vodičích DCC signál, ale jen +12V. Není tedy možné tedy přímo z L-Bus napájet zesilovače, je potřeba mít jiný zdroj DCC signálu.
radeksindy

Příspěvekod jirka13 » pon 02 bře, 2015 8:00 pm

Jirka_US píše:1) Predpokladam spustene JMRI - WiThrottle.
2) Spustit WiiThrottleLite na iOS, predpoklad je stejna sit WiFi ! Tato poznamka se muze zdat zbytecna, ale muze se stat, ze pan domu "jezdi" na sve domaci WiFi a hosty nechava pripojit na sit "pro hosty", popr. pro masinky ma jen svou sit.
3) Pokud se iPod/iPhone/iPad sam neprihlasi k PC (server), na kterem bezi JMRI je treba v settings nastavit IP adresu + cislo portu. Opsat udaje z okna "JMRI WiThrottle".
4) Zda se mne to jednodussi nez pro Android.
5) Nastavit adresu loko a posuvnikem rozjet "masinu".

Dobry vecer,
Mas to takhle zkutecne odzkouseny? Myslim tim kombinaci Z21 a JMRI?
Podle toho co jsem zkousel a cetl na JMRI foru tak JMRI nekomunikuje s Z21 pres jeji LAN port zcela spravne.
Diky za info ohledne zkusenosti z provozu JMRI na Z21.
Jirka
jirka13

Příspěvekod Jirka_US » úte 03 bře, 2015 4:22 am

Je potreba rozlisovat 2 veci:
1) samotne pripojeni Z1 k JMRI a jeho nastaveni a funkcnost.
2) spusteni mobilni aplikace pro JMRI. Ja jsem popisoval pouze tuto cast nikoliv 1. (viz puvodni dotaz).
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod JanoW » úte 03 bře, 2015 6:46 am

Jirka_US píše:Je potreba rozlisovat 2 veci:
1) samotne pripojeni Z1 k JMRI a jeho nastaveni a funkcnost.
2) spusteni mobilni aplikace pro JMRI. Ja jsem popisoval pouze tuto cast nikoliv 1. (viz puvodni dotaz).

Je potrebné rozlišovať dve veci:
1.) Jalovo teoreticky kecať do vetra;
2.) Na základe takejto rady aj niečo dokázať urobiť.

Jirko, opäť si nesklamal moju nedôveru :( .
JanoW

Příspěvekod fulda » úte 03 bře, 2015 8:54 am

Hola,

má prosím někdo v mojem okolí Z21 a ví, jak se na ní používá detekce obsazení 10787???
Já bych se pokusil udělat převodník S88 --> R-Bus a chtěl bych si to vyzkoušet na Z21
(na Rocomotion to mám vyzkoušené)
A pokud je tu někdo s multi Zentrale Pro, tak to klidně vyzkoušíme i na ní.

Jo a moje okolí je Praha/Uhříněves, nebo Praha/Stodůlky a nebo Smíchov.

Díky
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » úte 03 bře, 2015 11:59 am

Jeste snad jednou:
1) Pripojeni centraly mam provedeno pres LocoBuffer, dotaz byl na pripojeni pres ethernet coz jsem nezkousel, proto jsem se k tomu nevyjadroval.
2) Mobilni aplikace pro JMRI je nezavisla na tom, jakym zpusobem je pripojena DCC centrala k pocitaci, vyzkouseno jak iOS tak Android.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod peterm » čtv 05 bře, 2015 4:54 pm

Áno, centrála sa dá použiť aj bez dodaného routera. Je to klasické DHCP zariadenie, čiže si IP adresu vypýta. Potom to chce nejaký IP scanner, ktorým treba adresu zistiť. Sieťová karta sa hlási ako Dell. Nepamätám si či je možné adresu manuálne nastaviť.
peterm

Příspěvekod D » čtv 05 bře, 2015 5:00 pm

pcipov:
U centrály znáš MAC adresu, můžeš tedy natvrdo nastavit konkrétní IP adresu v routeru. On ten přiložený router stejně není žádný zázrak, na ježdění přes Wi-Fi ve více než deseti lidech stejně potřebuješ lepší.
D

Příspěvekod jirka13 » čtv 05 bře, 2015 6:00 pm

Ahoj,
není to zase až tak složité. Nainstaluješ si Z21 Maintenance Tool na PC (nikoliv telefon), jde stáhnout ze stránek Roca.
Připojíš se k centrále na původní adrese 192.168.0.111, přejdeš na záložku IP settings a dole nastavíš novou IP adresu (POZOR na kolizi IP adres v síti), masku a bránu. Vypneš router i centrálu, po připojení centrály na tvůj domácí router se k ní přihlásíš na nové IP adrese.

screen.jpg

PS. Hlavně zapomeň na DHCP, MAC adresu a IP scaner. Software pro nastavení centrály DHCP nepodporuje a centrála pravděpodobně také ne. Pokud máš všechny adresy v domácí síti přidělované dynamicky tak musím adresu centrály vyjmout z použitelného rozsahu. Půvpdní router jsem moc nezkoušel, ale nezdá se mi jako vyložený šunt.

Jirka
jirka13

Příspěvekod peterm » čtv 05 bře, 2015 6:27 pm

mne na DHCP uplne v pohode zafungovala centrala hned na prvy sup, nic som nenastavoval
peterm

Příspěvekod JendaTT » pát 06 bře, 2015 11:14 pm

Přesně tak, i u z21 lze přes Maitenance utilitu změnit její statickou IP adresu. Také jsem si jí nastavil do "své" wifi sítě a připojil ke svému wifi routeru a teď nyní používám všechna bezdrátová zařízení (mobil, tablet, notebook a PC) k ovládání mašinek. Děcka jsou z toho jako v ráji - bez jakýchkoliv drátů si mohou sednout u kolejiště kde jim vyhovuje, a jezdit si jak potřebují s libovolnou loko. Ještě jim nastavím dekodéry k výhybkám a budou to mít skoro dokonalé.

U Maitenance utility se mi líbí, že s ní lze číst a zapisovat CV do dekodérů v několika režimech, že s ní lze ovládat libovolnou lokomotivu a poslední věc - když jsem z21 připojil k PC, okamžitě mi nabídla aktualizaci jak samotné centrály z21, tak i červené multiMouse.

Ještě kdyby se fuldovi povedlo zprovoznit náhradu za roco zpětný ohlas, tak by bylo možné z PC nebo notebooku ovládat kolejiště zcela bezdrátově...
JendaTT

Příspěvekod JendaTT » ned 08 bře, 2015 6:58 pm

Jasně - bohužel se to musí řešit jiným SW, aplikace od ROCO to zatím neumí. Ale třeba se časem někam pohnou... ;)
JendaTT

Příspěvekod fulda » ned 08 bře, 2015 7:18 pm

Vlastně - někde jsem četl, že Roco u poslední verze softu přešlo na XpressNet 3.6, nevíte jak je na tom s klasickým ohlasem v rámci ovladačového XpressNetu?

To je tedy spíš taková akademická otázka.
fulda

Příspěvekod JendaTT » ned 08 bře, 2015 11:16 pm

fulda:
z21 mi Maitenance Utility v 1.09 hned po připojení updatovaly na FW 1.26.

A pokud kouknu do německého manuálu k MU v1.09, tak na stránce 30 je, pokud mi na to moje němčina stačí, poznámka o tom, že už od FW 1.25 umí Z21 (a teoreticky i z21) XpressNet v3.6.

Jestli je to plně implementováno i do ohlasů netuším, asi by se to muselo vyzkoušet. Ale pokud tam je XpressNet v3.6, tak by to snad mohlo být plnohodnotné.
JendaTT

Příspěvekod fulda » pon 09 bře, 2015 8:29 am

Bezva, dokonce je to druhá instance, takže mohu používat dalších 31 ovladačů.
Jenom je to přepínané s R-Bus, takže pokud používám ohlas, tak nelze použít XpressNet, ale to asi neva.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi