Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » stř 04 úno, 2015 7:26 am

Já to dělám i pro sebe, taky někdy zpětně zkoumám jak jsem co dělal :D.

Když jsem psal, že má smysl renovovat starší moduly, které jsou krajinářsky - tvarem krajiny solidní, měl jsem na mysli pěkný reliéf krajiny. Za hlavní nedostatek mnohé modelářské tvorby považuji nepochopení, že železnice - její spodní stavba je umělé dílo člověka a krajina ta je dílem přírody - modelováním vodou, větrem... a toto skloubit dohromady. Když plánuji modul tak si nejprve musím "naplánovat" tvar krajiny - přírody a do této krajiny jak stavitelé skutečných tratí musím proložit niveletu trati a k ní příslušné umělé stavby - náspy, zářezy, opěrné zdi, mosty......
Jestliže mám modul, který má své okraje naprosto rovné, tak se musí jednat o dílo člověka, příroda to až na vyjímky neumí. Takže to bude např. u pláně stanice a podobně. Mnohdy k té absolutní rovině svádí čela modulů "F96" rovina, ale i ve většině údolních niv řek není krajina zcela plochá a navíc tam spodní stavba ve většině případů vede trochu zvednuta nad úroveň záplav.

Můj názor je lépe se vyhýbat exotickým spojením tvaru krajiny + železnice, na modulu musí být jasně vidět co je dílo přírody - měkce tvarovaná krajina a co člověka - násep, zářez.....
Je dle mého neštěstí pěkný námět posazený na absolutně rovný modul jen přerušený příkopkem okolo trati, v tom rozměru modulu, který v krajině znázorňuje, jsou vždy nějaké tvarové a výškové rozdíly a pak se hned na to lépe dívá.
Mcx

Příspěvekod Dašek » stř 04 úno, 2015 2:22 pm

Pěkně jsi to sepsal,souhlasím s tebou :D .
Dašek

Příspěvekod Mcx » čtv 05 úno, 2015 9:23 am

Já si myslím, že moduláři někdy nevyužívají té volnosti tvorby tvaru terénu, který proti kompaktním kolejištím mají. Prostě ta možnost udělat řez terénem a tam proložit trať se všemi umělými stavbami... to je co na kompaktním kolejišti zcela nejde.
Pak se na setkání potkáš s modely třeba stanic, které jsou v celém rozsahu postaveny v +- 0 mm, ale nikdy naši předci nesrovnávali pláň stanic mimo rozsah kolejiště či manipulačních ploch, budov, přednádražní komunikace.. takže nechat placku až na okraj modulu všude - to jsou pobité desky kolejemi. Vždyť i v té rovině musí mít spodní stavba odvodnění, musí být nad hladinou 50-leté vody..... tedy budou malé svahy, příkopy.....

Je třeba si vybrat místa na studium a tak za měsíc až sleze sníh vyrazit fotit - vegetace bude polehlá, nová žádná a bude krásně vystupovat tvar terénu, v létě už terén nenafotíte :D
Mcx

Příspěvekod mlha » čtv 05 úno, 2015 9:50 am

Máš pravdu Milane,plánovanou novou stanici už budeme stavět podle tvaru terénu,Vizovice byla naše první stanice,dnes už bych ji tak nestavěl
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » čtv 05 úno, 2015 9:54 am

mlha píše:Máš pravdu Milane,plánovanou novou stanici už budeme stavět podle tvaru terénu,Vizovice byla naše první stanice,dnes už bych ji tak nestavěl

A to bude... :?: :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » čtv 05 úno, 2015 9:56 am

dvoukolejná z regionu....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod milan ferdián » čtv 05 úno, 2015 10:00 am

mlha píše:dvoukolejná z regionu....

Takže Veselí nad Moravou,Moravský Písek,Hodonín. :D
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » čtv 05 úno, 2015 10:26 am

samá voda.... :lol:
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod milan ferdián » čtv 05 úno, 2015 10:29 am

mlha píše:samá voda.... :lol:

Tak to jsi asi překlepl,když jsi psal o stanici,určitě si myslel zastávku na dvojkolejce :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » čtv 05 úno, 2015 10:35 am

je to plnohodnotná stanice na dvoukolejce,mysli kolejový guru :lol: :lol: :lol:
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod milan ferdián » čtv 05 úno, 2015 10:50 am

mlha píše:je to plnohodnotná stanice na dvoukolejce,mysli kolejový guru :lol: :lol: :lol:

To je relativní pojem.Elektrifikovanou trať,to u vás nehrozí.Tam by se něco našlo.Jedině v epoše kdy dráty končily v Přerově,potom by přišly v úvahu mezilehlé stanice Říkovice,Tlumačov,Napajedla,Hustěňovice,Nedakonice,Bzenec-přívoz,Lužice,Moravská Nová Ves a Hrušky.Pochybuji,že by jste šli cestou z Bzence na Brno.Jenže to je sci-fi jak u mne.To Ferda s Daškem jsou mnohem,mnohem dál. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » čtv 05 úno, 2015 11:56 am

milan ferdián píše:je to plnohodnotná stanice na dvoukolejce

Vy chcete kamaráda k Řáholci a traťové moduly budou? My s dvojkolejnými Hanušovicemi moc nepospícháme :lol:
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » čtv 05 úno, 2015 12:03 pm

Mcx píše:
mlha píše:je to plnohodnotná stanice na dvoukolejce

Vy chcete kamaráda k Řáholci a traťové moduly budou? My s dvojkolejnými Hanušovicemi moc nepospícháme :lol:

To je to nevyslovené písmeno "B" ze strany Milana (mlha). :P Na Vratimov by teoreticky od Ostravy by měly být též dvojkolejné úseky.Otázkou je zda Ferda a Dašek s tím do budoucna počítají a mlha s tím tajně nekalkuloval :?: :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » čtv 05 úno, 2015 12:12 pm

milan ferdián píše:
Mcx píše:
mlha píše:je to plnohodnotná stanice na dvoukolejce

To je to nevyslovené písmeno "B" ze strany Milana (mlha). :P Na Vratimov by teoreticky od Ostravy by měly být též dvojkolejné úseky.Otázkou je zda Ferda a Dašek s tím do budoucna počítají a mlha s tím tajně nekalkuloval :?: :mrgreen:

Dvoukolejných modulů máme cca 12 metrů,ano,bude to kamoš s Řáholcem a s Jardovým nádražím,nikde jsem Milane nenapsal,že stanice bude elektrifikovaná.
Zatím je ale stanička ve stádiu plánu,bude pasovat do III.-IV.epochy,to u nás dráty nebyly.
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod milan ferdián » čtv 05 úno, 2015 12:29 pm

mlha píše:Dvoukolejných modulů máme cca 12 metrů,ano,bude to kamoš s Řáholcem a s Jardovým nádražím

Až tak jste daleko :?: :shock: Které Jardovo nádraží?
mlha píše:,nikde jsem Milane nenapsal,že stanice bude elektrifikovaná.

To jsem jen nahlas uvažoval o vaši volbě trati. :wink:
mlha píše:Zatím je ale stanička ve stádiu plánu,bude pasovat do III.-IV.epochy,to u nás dráty nebyly.

Stanička :?: :?: :?: To mě napadnou jen Hrušky a nebo....
Přílohy
Záhlinice 1.jpg
Záhlinice 2.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly