Jeňo já ti poradím, respektive popíšu můj proces dozrávání.
Z počátku (dům hotov a prostorů všelijakých habaděj), jsem vůbec nevěděl, jak své modelaření pojmout. Jako první mne na moduly oslovil cipísek, tehdy ještě vTT. Ale moduly jsem dělat nechtěl.
V podvědomí se mi rýsoval "rodný" model V.Pavlovic, ale nevěděl jsem jak na něj. Pak jsem si doma vytyčil prostor jako vláčkárnu a do něj začal "lisovat" návrhy, podobně jako spousta lidí na tomto fóru. Ale nic nebylo to, co by mě vysloveně zapálilo. Jedinej rozdíl byl v tom, že jsem nechtěl vláčky větší až megalomanské, vytyčil jsem si hranici, jak moc se budou vláčky týkat mého života.
Pak jsem začal s tímhle fórem. Seznámil jsem se s klukama z Brna a hlavně s Michalem, který si prostě řekl, že postaví Pavlovice v modulu a basta. K Pavlovicím jsme tíhl nejvíc a chtěl jsem jim být vláčkově blízko, tak jsem se rozhodl pro modulové Kobylí a dál by se vidělo. Pak jsme s začli scházet v hospodě a Michalovi se náhle změnila životní situace a od Pavlovic upustil. Tak jsem po nich chňapl a Michal byl nucen jít do malých Bořetic. Pak se na nás začli nabalovat další kluci a zbytek už znáš.
Jenže, modulovou stavbu pavlovic jsem pojal jako součást domácího projektu. A to mělo za následek jisté zmršení jejich geometrie vůči skutečnosti. V zásadě je domácí projekt na bodu mrazu a možná na něj ani nedojde a já si vyčítám, že jsem modulovku nepojal jako striktní model předlohy a na doma si nepostavil nějaký čtvereční metr dle Milanova návrhu. Takhle nemám ani dobrý model stanice, ani nemám na čem jezdit a jsem tak akorát otrávenej.
Je to klasický problém všech železničních modelářů. Pohltí je a zatkne jejich mysl místnodt, kout, či prostor v posteli, který by mohli na vláčky mít. A tím pádem přestanou reálně uvažovat.
Moje rada je: Jestli chceš do modulovky, udělej přesný model předlohy a nekomponuj ji do domácího layoutu. Na doma si udělej něco mini od Milana. S oboijím se totiž budeš moct stěhovat a nebude ti to zavazet. A věř, že si zajezdíš dosytosti, když toho ještě nemáš dost z práce

PS: a to ještě nejsi ženatej a nemáš děti, jestli jsem správně informován. Počkej, jak vlaky poletí z domu, až založíš rodinu (Milanův čtverec létá lépe než velký layout kolem cimry

)