Moduly Olomouc TT

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly Olomouc TT

Příspěvekod Dašek » pon 08 zář, 2014 8:00 pm

Pavle jedna poznámka,chodil jsem kolem moduliště čtyři dny,ale triangl jsem nezahlédl... :D
Dašek

Příspěvekod mlha » úte 09 zář, 2014 2:21 pm

_pavel_ píše:No podíval jsem se na foto dokumentaci a máš pravdu. Nevím tedy jak jsem jej mohl vidět. Nějak v té euforii se mi ty koleje sjely dohromady :D Opravím v článku.
Příště jej udělejte, může to být pak zajímavý GVD :wink:

nepij tolik ....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod mlha » úte 09 zář, 2014 6:38 pm

_pavel_ píše:Kdyby......s burčákem a vínem jsi odešel do neznáma :D

to bylo pouze v pátek a pro oficiální hosty..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod Mcx » úte 09 zář, 2014 7:26 pm

Ahojte, dvě poznámky k článku z návštěvy:
drnování - jak to kdo vidí, já jsem nepřítel drnování :D , v podobě jak se prezentuje na modulech moc k nalezení v přírodě není, což není v rozporu s tvrzením o některých jednotvárně flokovaných modulů :roll:
barva štěrku, pražců - tož mít jednotnou barvu, jednotnou patinu - tak to by byla nuda, tak to asi na železnici není a nebylo - čistění štěrku, výměny svršku probíhaly v daleko častějších intervalech než dnes
Mcx

Příspěvekod mlha » stř 10 zář, 2014 6:00 am

_pavel_ píše:Štěrk. Ano, v jednotné barvě by to nebylo asi nej. Jenže čtyři různé odstíny za sebou...... na druhé straně chápu, že layout se staví jinak než podle barevnosti štěrku.

Měl bys taky zohlednit období vzniku modulů a jejich stáří.Slova vytrhat a všechni znovu mě trochu zvedly.Ale počkám si na setkání,kde budou všechny moduly TT v jednotném floku a štěrku.Doufám,že Ti vydrží pořád stejné alespoň pět let...
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod BaWiS » stř 10 zář, 2014 1:10 pm

Tak jako já kluky chápu, taky jsem neměl ještě nedávno žádné větší zkušenosti ze setkání a když si člověk přečet normy , tak myslel, že se toho musí držet celou dobu. Až po několika ježděních a pokecu se zkušenějšími člověk do toho pronikne a pochopí, co je logické a co je hloupost. Navíc jejich vzor jsou Moduly BRNO. Ale zase si rozhodně nemyslím, že nám klici něco cpou :wink:
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod milan ferdián » pát 12 zář, 2014 6:12 am

Martine,Martine (Netáhlo),ty jsi musel mít hodně špatnou odpolední šichtu :) .Když jsem četl tvůj příspěvek,tak se mi zdálo,že to píše úplně jiný člověk,než kterého osobně znám.Pavel vyjádřil jen svůj pohled a názor na barvu štěrku.Oba dva Milanové mu vysvětlili proč se tak děje.Pavel spolu s klukama "MODULY OLOMOUC"jsou teprve na začátku.Sbírají své postřehy ze setkáních a hledají svoji cestu.Důležitější je že si dali do vínku hlavní myšlenku modulové železnice,kompabilitu modulů mezi jednotlivými kluby nebo spolků a vzali v potaz základní normy FREMO v TT/1:120.Časem taky přijdou na to,jak každý bude realizovat své moduly a setkají se vedle spolu na layoutu,tak zjistí rozdílnost v barvě štěrku.Co se týče travin na rozhraních modulů.V nabídce je přechodová foliáž,která rozbijí ty spoje.Co jsem viděl u statiky,tak přechody též jsou v pohodě.To že někdo upřednostňuje drnování není přece hřích.Jako krajinář by jsi měl vědět,že naše republika má různou bonitu půdy.Na jižní Moravě je půda hodně písčitá,u nás více jílovitá a atd.
Prostě sbírají zkušenosti,ptají se na rozdílnosti,aby klučinové zbytečně chyby neopakovali.Je chválihodné že se zastáváš lidí,co již pro vývoj a krajinářství na modulech vyzkoušeli a proklestili onu cestičku.Jenže tu svoji cestičkou svých omylů a chyb si musí oni sami projít.Proto já držím palce všem modulářům,bez rozdílu modelového měřítka.
A prosím tě,příště nevyhlašuj prohlášení s tak velmi ostrými slovy a co jsem četl.Neslučuje se to s tvoji povahou a osobností.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod rawen » pát 12 zář, 2014 7:35 am

Já jsem dlouho mlčel a ušklíbal se pod vousy, ale přidám vlastní postřeh.
Své první dva moduly jsem napatinoval tak, že štěrk je totálně rezavý. Další budou umírněnější, takže se vizuálnímu schodku taky nevyhnu. Štve mě to, patinátor je odolný a nechce dolů, ale na druhou stranu mě uklidňuje, že i větší borci dopadají stejně. :)

Radek
rawen

Příspěvekod mlha » pát 12 zář, 2014 7:59 am

milan ferdián píše:Martine,Martine (Netáhlo),ty jsi musel mít hodně špatnou odpolední šichtu :) .Když jsem četl tvůj příspěvek,tak se mi zdálo,že to píše úplně jiný člověk,než kterého osobně znám.Pavel vyjádřil jen svůj pohled a názor na barvu štěrku.Oba dva Milanové mu vysvětlili proč se tak děje.Pavel spolu s klukama "MODULY OLOMOUC"jsou teprve na začátku.Sbírají své postřehy ze setkáních a hledají svoji cestu.Důležitější je že si dali do vínku hlavní myšlenku modulové železnice,kompabilitu modulů mezi jednotlivými kluby nebo spolků a vzali v potaz základní normy FREMO v TT/1:120.Časem taky přijdou na to,jak každý bude realizovat své moduly a setkají se vedle spolu na layoutu,tak zjistí rozdílnost v barvě štěrku.Co se týče travin na rozhraních modulů.V nabídce je přechodová foliáž,která rozbijí ty spoje.Co jsem viděl u statiky,tak přechody též jsou v pohodě.To že někdo upřednostňuje drnování není přece hřích.Jako krajinář by jsi měl vědět,že naše republika má různou bonitu půdy.Na jižní Moravě je půda hodně písčitá,u nás více jílovitá a atd.
Prostě sbírají zkušenosti,ptají se na rozdílnosti,aby klučinové zbytečně chyby neopakovali.Je chválihodné že se zastáváš lidí,co již pro vývoj a krajinářství na modulech vyzkoušeli a proklestili onu cestičku.Jenže tu svoji cestičkou svých omylů a chyb si musí oni sami projít.Proto já držím palce všem modulářům,bez rozdílu modelového měřítka.
A prosím tě,příště nevyhlašuj prohlášení s tak velmi ostrými slovy a co jsem četl.Neslučuje se to s tvoji povahou a osobností.

Milane,ten příspěvek je hodně trefný a je škoda,že ho fofros stáhl
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod Ferda » pát 12 zář, 2014 8:02 am

O barvě štěrků se nemá cenu bavit. Mezi Frýdkem a Ostravou najdu nejméně 6 odstínů. Ty hodně světlé, neřku-li bílé se u nás samozřejmě nevyskytují. :mrgreen:

Barvu trávy na konci modulů se v průběhu času po pokoušelo nějak znormovat mnoho lidí. A nikomu se to dosud nepodařilo a myslím, že ani nepodaří.
Jednak to každý modelář cítí jinak, za druhé každý modul představuje jiný typ krajiny a jsme ovlivněni i tím co vidíme (někteří bohužel nevidíme) kolem sebe. Jiná krajina je u nás na severu a jiná je na Hané.
No a i kdybych už nákrasně chtěl dodržovat nejakou normu, pak narazím na problém jednotnosti odstínů už od výrobců. Polák ještě neudělal dvě šarže téže trávy stejné. U jiných výrobců je to lepší, zato nabídka kolorů je podstatně chudší a většina zahraničních statik svítí jak na jarmarku.
Barva přechodu je ovlivněna i typem a barvou podsypu. Cipísek sype na moduly světlý písek( aby taky né, když je z Písku a má ho na dvorku :wink: ), my sypeme šedivou hlínu, jiný to jen natře hnědou, či zelenou barvou.
Někdo sype statiku, jiný se na ni necítí, tak použije foliáže a starší moduly bývají často sypané purexem.
Navíc časem kolory blednou, moduly se zapráší a původní barvy se prostě změní.

Barevné přechody modulů mě vůbec neuráží. Příroda dokáže mnohdy vytvořit přechody daleko drastičtější a nikdo jí to nevyčítá.
Pravda, nemá je seknuté podle pravítka :roll:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod cer.t » pát 12 zář, 2014 9:02 am

Milane F., nebyl bych tak vstřícný a chápavý vzhledem k tomu, že článek také není napsán v tomto duchu. Martin to vzal trochu víc emotivně, ale není divu, taky mi to při čtení místy zvedalo mandle.
Věcně:
Bohužel se nikdy nepodaří sjednotit ani barva zeleně ani štěrku. Jsou sice nastavena nějaká doporučení, ale o jejich dodržovaní se rozepsal výše Ferda. A osobně jsem rád, že máme alespoň shodná rozhraní (i když to rovné F bych zrušil), elektriku a rozhod :)
Co se týče zarytých vyznavačů drnování, tak k těm se z mého pohledu nemá cenu vyjadřovat, protože v malém množství ano, ve velkém to vypadá jako kdyby krajina dostala neštovice. Asi by to chtělo vyjít se podívat na kosené louky a nekosené buřiny kolem tratí, to by asi někteří koukali. :shock:
cer.t

Příspěvekod milan ferdián » pát 12 zář, 2014 12:00 pm

cer.t píše:Milane F., nebyl bych tak vstřícný a chápavý vzhledem k tomu, že článek také není napsán v tomto duchu. Martin to vzal trochu víc emotivně, ale není divu, taky mi to při čtení místy zvedalo mandle.

Vždy na začátku je lepší být trochu chápavý :wink:

cer.t píše:Věcně:
Bohužel se nikdy nepodaří sjednotit ani barva zeleně ani štěrku. Jsou sice nastavena nějaká doporučení, ale o jejich dodržovaní se rozepsal výše Ferda. A osobně jsem rád, že máme alespoň shodná rozhraní (i když to rovné F bych zrušil), elektriku a rozchod :)
Co se týče zarytých vyznavačů drnování, tak k těm se z mého pohledu nemá cenu vyjadřovat, protože v malém množství ano, ve velkém to vypadá jako kdyby krajina dostala neštovice. Asi by to chtělo vyjít se podívat na kosené louky a nekosené buřiny kolem tratí, to by asi někteří koukali. :shock:

To je každého jeho volba....Můžeme se taky tu do skonání světa dohadovat zda je lepší statika nebo foliáž :mrgreen: :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod BaWiS » pát 12 zář, 2014 12:57 pm

cer.t píše:Milane F., nebyl bych tak vstřícný a chápavý vzhledem k tomu, že článek také není napsán v tomto duchu. (...)

Synci se na setkání s náma normálně a mile bavili a netvářili se pohoršeně ani nasraně, pak jen prostě napsali článek, nikomu nic necpou, nemají zkušenosti, budou, jak každý své názory pořád vylepšovat. Tak o co ide? Ti, kteří na tom setkání byli, myslím pochopili, jak to kluci mysleli a že to rozhodně nemysleli tak,aby někomu zvedli mandle.

A to je takový problém jim to normálně vysvětlit? Myslím, že by to mělo větší efekt a kluci by byli rádi. I Fofros (kurde, škoda, že tam nebyl, dluho sem ho neviděl :)) článek stáhl tak proč nebýt k nim vstřícný? Jsou to kolegové.

TTčku zdar! :lol:
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod mizl » pát 12 zář, 2014 2:40 pm

Milý přátelé a příznivci modelové železnice. Nedá mi to nereagovat po přečtení několika stran, dle mého názoru o ničem. Nechápu oč se tu handrkujete. Všude zde na fóru se píše, že kritika je nejlepším motorem k zlepšení ztvárňování reality. A o to Vám páni "mistři" přeci jde. Nebo se pletu ? Tak v čem je poté problém ?? Hold se našel kritik kterému se část, nebo některé moduly nelíbili. Tak proč proboha se s tímto názorem nesmíříte aby to byl pro Vás ten motor, který Vás nakopne opět o krok dál. Myslím, že zdravá kritika je dobrá kritika. A v článku si myslím že ta zdravá kritika je.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod mlha » pát 12 zář, 2014 3:02 pm

mizl píše:Milý přátelé a příznivci modelové železnice. Nedá mi to nereagovat po přečtení několika stran, dle mého názoru o ničem. Nechápu oč se tu handrkujete. Všude zde na fóru se píše, že kritika je nejlepším motorem k zlepšení ztvárňování reality. A o to Vám páni "mistři" přeci jde. Nebo se pletu ? Tak v čem je poté problém ?? Hold se našel kritik kterému se část, nebo některé moduly nelíbili. Tak proč proboha se s tímto názorem nesmíříte aby to byl pro Vás ten motor, který Vás nakopne opět o krok dál. Myslím, že zdravá kritika je dobrá kritika. A v článku si myslím že ta zdravá kritika je.

Michal

Můj pohled na zdravou kritiku je trochu jiný.Pokud bude kritika opravdu konstruktivní a hlavně NEZAUJATÁ nemám problém,ale nejde připasovávat moduly staré několik let na interní normy nově vzniklých klubů.To bych zde viděl jako největší problém.
Nikdo z majitelů asi nebude flokovat rozhraní nějakou přechodovou statikou nebo foliáží.Tyto setkání se nepořádají pro to sjednotit barvu floku nebo štěrku,ale pro radost z ježdění a setkávání se.Zorganizovat toto setkání zabralo zhruba rok,podílelo se na tom hodně lidí,nediv se,že někteří jsou trochu naštvaní.
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

PředchozíDalší

Zpět na Moduly