Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Příspěvekod jirkan » pon 30 pro, 2013 10:37 pm

Kdepak Jirko,aspoň doufám,že jsem Ti nepřejmenoval. :D Mám tento typ spřáhel na těchto vozech z výroby.
http://www.elriwa.de/produkte/wagen/spu ... -drg-ep.ii
Trošku mě to při koupi zaskočilo,protože jsem chtěl spřáhla měnit za FLM.Má to ale své výhody,krásně se spřáhla dají srovnat do jedné roviny.Mám tenhle systém také na BR 57,kam jsem si objednal jednu hlavu,abych mohl původní Roco vyměnit.
[/quote]

Myslím, že jsi objevil řešení!!!!!!! Já jsem ta spřáhla používal s tím druhým, normálně dlouhým adaptérem. Pak je to skutečně delší, já to používal naopak pro záchranu vozů (taky tuzemských "výrobců"), kde ta KKK vyšla naopak příliš krátká. Ten adaptér, na který jsi dal odkaz, je ale podstatně kratší (pro bývalé vozy ADE), takže to vypadá, že by mohl perfektně zapadnou do seříznuté šachty. To by celou situaci vyřešilo, a navíc by se mohla nastavit i správná výška. Hned to jdu objednat a vyzkouším.
jirkan

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 31 pro, 2013 5:15 am

jirkan píše:
Kdepak Jirko,aspoň doufám,že jsem Ti nepřejmenoval. :D Mám tento typ spřáhel na těchto vozech z výroby.
http://www.elriwa.de/produkte/wagen/spu ... -drg-ep.ii
Trošku mě to při koupi zaskočilo,protože jsem chtěl spřáhla měnit za FLM.Má to ale své výhody,krásně se spřáhla dají srovnat do jedné roviny.Mám tenhle systém také na BR 57,kam jsem si objednal jednu hlavu,abych mohl původní Roco vyměnit.

Myslím, že jsi objevil řešení!!!!!!! Já jsem ta spřáhla používal s tím druhým, normálně dlouhým adaptérem. Pak je to skutečně delší, já to používal naopak pro záchranu vozů (taky tuzemských "výrobců"), kde ta KKK vyšla naopak příliš krátká. Ten adaptér, na který jsi dal odkaz, je ale podstatně kratší (pro bývalé vozy ADE), takže to vypadá, že by mohl perfektně zapadnou do seříznuté šachty. To by celou situaci vyřešilo, a navíc by se mohla nastavit i správná výška. Hned to jdu objednat a vyzkouším.[/quote]

No faktem je,že já mám na těch vozech kulisu zakončenou tím uchycením co je na tom adaptéru,nikoliv klasickou šachtou :!: Dá se ale použít hlava spřáhla Roco,Fleischmann nebo Trix.Na mašině je pak něco na tento způsob:
http://www.fleischmann.de/de/product/11 ... ducts.html
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 31 pro, 2013 5:17 am

Tramvaj píše:Roco Y v tahu.
Souprava 5 vozů za pomalé jízdy.
Na fotce je spoj mezi prvním a druhým vozem.

Takhle nějak to vypadá i na mých vozech od Roca.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 31 pro, 2013 5:30 am

forex píše:takze tato kratsi vyskove nastavitelna sprahla Roco jsou ve finale kratsi,nez klasicke kratke sprahlo Roco 40270? To by se ale musela asi tak jako tak zkratit hloubka sachty,nebo ne?

Vyčkal bych,jak dopadne Jiří. :D Já to nemám jak vyzkoušet,protože to zakončení je součástí kulisy.Ony jsou ty adaptéry vlastně 3.Zkrácená,normální a prodloužená verze.Jen mě udivuje,že Roco nemá v nabídce samotnou hlavu k.č.40273.
No jo,tak jsem kouknul do Sebnitz a Wachau a nikdo už tu hlavu Roco nenabízí,takže si budete muset vystačit z Fleischmannem. :lol:
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 31 pro, 2013 5:52 am

forex píše:
TommyH píše:
Roco.jpg
Přeci se nechává trochu "fóra" Tady důkaz i jak to má samotné Roco ;-)

Takže je vlastne vše v pořádku..... :)

To Mirek Lengyel.
Mirku tak to tedy u Ypsilonu Roco tak velkou mezeru nemam.....

Je možné,že já také ne,chtěl jsem jen naznačit,že v ŽÁDNÉM případě nemám nárazníky na sobě.Mezeru mezu nárazníky mám jako to má na fotce kolega Tramvaj,u FLM je to pak ještě méně.Měrky na seřízení ventilů ale kupovat nepoběžím. :lol:
miroslav lengyel

Příspěvekod Sandy » úte 31 pro, 2013 9:26 am

Baiku nemám. Zatím. Takže nemohu hodnotit oprávněnost výtek na adresu výrobce.
Nicméně na začátku je třeba si uvědomit, že je to model za 1490.- Kč. Pokud chceme tedy tento model porovnávat s jinými, tak je to stejné, jako srovnávat lokomotivu za 8 tisíc s lokomotivou za 5 tisíc nebo Octávii s Felicií.
A jako zákazníkovi je mi jedno, jestli je kalkulace ceny na 200 nebo 2000 vozů. A je mi jedno, jestli je to výrobcův první nebo třistadvacátýosmý model. A už vůbec nejsem ochoten akceptovat poznámky, že do včerejška jsme to „bastlili“ z odlitků a teď máme sériově vyráběný model.
Model v této cenové relaci musí naprosto věrně odpovídat předloze. Výjimkou jsou pouze detaily, které nelze realizovat z provozních důvodů nebo jejichž výroba by byla extrémně drahá.
Model v této cenové relaci musím mít naprosto perfektní povrchovou úpravu.
Model v této cenové relaci musím mít dosazeny všechny detaily, pokud tomu nebrání provozní důvody. Příprava na dosazení dalších detailů musí být provedena tak, aby ji zvládl každý „prvňáček“ pouhým nacvaknutím nebo zasunutím..
Model v této cenové relaci musí mít navrženou kinematiku tak, aby po dosazení KKK od fy ROCO (jako standardu) byl opravdu spřažen nakrátko (mezera mezi vozy menší než 1 mm) a takto vybavený vůz bez problémů projížděl poloměry na hranici 380 mm.
Model v této cenové relaci musí opustit výrobce v takovém stavu, že po vyjmutí z krabičky a vložení libovolného standardizovaného spřáhla bude schopen spřažení s jinými obdobně vybavenými vozy bez jakýchkoliv dodatečných úprav.
Model v této cenové relaci musí mít takový obal, aby jej bylo možné bezpečně uložit v provozním stavu (např. s instalovanými spřáhly).
Model v této cenové relaci musí opustit výrobce bez zjevných technologických přehlédnutí v průběhu výroby (např. rámečky oken ve dveřích).
Pokud toto všechno výrobce dodrží, může prodávat model za výše uvedenou cenu. V opačném případě musí zcela bez emocí čelit výtkám modelářské komunity nebo cenu modelu patřičně upravit.
Tento příspěvek je na téma „Baiky“, ale je možné ho zevšeobecnit na modely jakýchkoliv výrobců. Zejména těch, kteří se pustili do výroby českých nebo československých předloh.
Ještě poznámka. Provozním stavem rozumím stav, při kterém je možné model provozovat na běžném domácím kolejišti.
Sandy

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 31 pro, 2013 9:32 am

forex píše:Jenze to, co ukazuje kolega Tramvaj, neni v zadnem pripade totez kratke spojeni, jako kdyz spojim Baiky nakratko..........zacinam proste nabyvat pocitu,ze se nam tu nekdo snazi naznacit, ze je to vlastne stejne jako u Roco a to teda neni ani omylem :!:

Já také netvrdím,že to je stejné jako Baiky alébrž,že takto to mám já. :D Jinými slovy se snažím naznačit,že pokud by takto vypadaly po spojení Baiky,tak by bylo vše OK. :wink: Tedy co se spojení vozů týče,další věci jsou jiná kapitola.
Naposledy upravil miroslav lengyel dne úte 31 pro, 2013 9:37 am, celkově upraveno 1
miroslav lengyel

Příspěvekod Zx1974 » úte 31 pro, 2013 9:36 am

U tohoto vlákna se docela bavím. Honíte minimální mezeru mezi vozy a pak ve většině případů stejně soupravu zlomíte v oblouku R360. :D
Zx1974

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 31 pro, 2013 9:48 am

Zx1974 píše:U tohoto vlákna se docela bavím. Honíte minimální mezeru mezi vozy a pak ve většině případů stejně soupravu zlomíte v oblouku R360. :D

No to je fakt,takže všichni na domácím kolejišti budou jezdit s Shichtem a očkovými zpřáhly. :roll: Ona většina těch,co jezdí na oblouku R 420,pak také zastaví ve stanici,která je v rovině nebo si vozy dají do vitríny,víme?To je opět jeden z argumentů typu,"na co potřebujete v autě 5-ku,když stejně jezdíte jen na nákup do Globusu a jednou za rok do Chorvatska." :lol:
miroslav lengyel

Příspěvekod Tramvaj » úte 31 pro, 2013 9:51 am

[quote="forex"]Jenze to, co ukazuje kolega Tramvaj, neni v zadnem pripade totez kratke spojeni, jako kdyz spojim Baiky nakratko........

Ano, přesně tohle byl úmysl mého příspěvku. Roco Y jsou v toleranci.
Velká mezera mezi návalky je rušívý element i na celkem velké pozorovací vzdálenosti.
Jistě nejen pro mě je tento vůz velice atraktivní a proto doufám, že tento nedostatek,který degraduje vzhled soupravy bude napraven. :wink:
HO-analog-ČSD 70-80 léta
Tramvaj

Příspěvekod mlha » úte 31 pro, 2013 11:28 am

Zx1974 píše:U tohoto vlákna se docela bavím. Honíte minimální mezeru mezi vozy a pak ve většině případů stejně soupravu zlomíte v oblouku R360. :D

Tato situace u mě nehrozí,proto chci spojovat vozy nakrátko
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Mcx » úte 31 pro, 2013 12:54 pm

Hm... k vzdálenost mezi vozy a planým diskuzím :)
Vozy ROCO - návalek předsunutý o nějakou desetinku před rovinu nárazníků - v rozporu s normou
Vozy Bai - návalek v rovině s nárazníky - to je ok
Vozy ROCO - zasunutí šachty za rovinu návalku je cca 7,95-8,00 mm - to je v rozporu s normou, která má stanoveno 7,5 mm s tolerancí -0,5 mm
Vozy Bai - zasunutí šachty cca 7,2-7,4 mm - to je ok

Takže vozy ROCO jsou těsněji - v rozporu s normou, ale vyrovnává to spojení krátkého spřáhla ROCO, které je nejdelší (proti FMN či Maerklin o cca 0,3 mm) a poměrně velká podélná vůle kinamatiky a pak to vychází. Co z toho vyplývá, že Bai od Šikulů je udělán podle NEM :lol: a to je podle mne správně.

Co k tomu, dejte si tam spřáhlo FMN - je nejkratší. A pamatujte ROCO není norma :lol: .
Mcx

Příspěvekod Michal Dalecký » úte 31 pro, 2013 1:44 pm

Pár úprav modelu, včetně úprav kinematiky. Povídání v magazínu: http://www.modely.biz/magazin/clanek-osobni-vozy-bai-csd-od-sikulu-podruhe/, včetně úprav které šikulové provedou a na webu zveřejní 7. ledna. Tak si užijte Nový rok :)

Obrázek

Obrázek
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod mlha » úte 31 pro, 2013 1:51 pm

Tak klobouk dolů,opravdu rychlá reakce.Kdyby tak reagoval ji jiný výrobce.....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod A2C » úte 31 pro, 2013 2:00 pm

klobúk dole, i keď neplánujem kúpu lebo mi nie je model srdcu blízky, aj keď kvalitou by si to zaslúžil.
Dúfam, že i ďalšie modely budú rovnako perfektné a v prípade nedostatkov bude firma rýchlo a korektne riešiť vzniknuté problémy, želám si do nového roka aby takýchto firiem iba pribúdalo! :)
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)