Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » sob 06 črc, 2013 11:33 am

Občasné diskuze k čemu vlastně jsou či nejsou moduly mne přivedly ke krátké prezentaci názoru, co přinesly mně, kdy po 25 leté předchozí zkušenosti s železničním modelářstvím jsme doma dospěli od pevného kolejiště ke kolejišti z dílů (prostorové důvody), které bylo dokončeno někdy okolo roku 1997. 2x foto z roku 2003 před prodejem.

Obrázek

Obrázek

V roce 2003 jsme v klubu OstraMo začali s moduly a prošli poměrně rychle od analogu k DCC, absorbovali různé postupy a technologie stavby modulů a krajiny a dále je rozvíjeli a zároveň jsme kolegům přinesli své. Právě zkušenosti ze setkání s různými modeláři z různých koutů Evropy, mít možnost na vlastní oči vidět jejich práci, jsou velkým zdrojem a motivací k další práci a zároveň zdrojem toho čemu se vyhnout. Zároveň jsme získali mnoho kamarádů a známých a tak si navzájem vypomáháme s technologiem, výrobky, které nejsou až tak běžné.
Každé setkání je pro nás i společenská událost, kdy se sejdeme převážně s lidmi, které známe, předvedeme co nového se nám podařilo postavit, podíváme se kam se dostali s modelařinou kamarádi a získáme další kamarády.
Takže co mne na modulech baví - možnost decentralizovaného, relativně pohodlného budování, společná "hra" s dalšími "stejně postiženými" lidmi, neustálý zdroj inspirace a co je trochu náročné - někdy délka trvání setkání (ale nikdo mne nenutí celou dobu se aktivně účastnit) a fyzická a finanční náročnost přeprav modulů, nájmu prostor pro setkání.

Inernet je dobrým zdrojem, ale ten osobní kontakt a mít možnost vidět a zažít to při setkáních, nenahradí.

Práce maďarských modulářů:

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 06 črc, 2013 1:10 pm

Kamarádi v Polsku mají taky mnoho pěkných modulů - na ukázku stanice Stawy, jak maďarské tak polské moduly budou na setkání Fremo v srpnu v Krakowě. Já s moduly do Krakowa nejedu, ale díky kamarádům z KKMK v Krakowě není pro mne problém se do Krakowa zajet podívat a třeba jeden den se provozu účastnit. Takže je opravdu něco jiného být zapojen v modulářském snažení v rámci alespoň střední Evropy.

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod cipisekmp » sob 06 črc, 2013 4:26 pm

Ahoj, jestli tak jednou alespon z casti bude vypadat Raholec, tak budu nadmiru spokojen. Ja jsem chtel puvodne taky kolejiste, ale kdyz si uvedomim ze ty moduly co mam doma stavim asi 4 roky, tak si nedovedu prestavit jak casovou tak financni narocnost stavby takoveho kolejiste jak je trebas ted prezentovano v sekci kolejiste od MF. Jsem rad ze jsem se nakonec nechal zlakat k modulum. I kdyz si doma zrejme nikdy nezajezdim, (vlastne stavim klubovnu 6*8m chi) tak jsem rad ze to takhle dopadlo. S pozdravem Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Mcx » sob 06 črc, 2013 6:00 pm

Na modulech se mi ještě líbí to, že jsou transportovatelné. Tj. nejsou vázány na konkrétní místnost, konkrétní sestavení. Kompaktní kolejiště mne již před desítky let odradilo svou fixací na jednu místnost (ano lze udělat dělitelné na části, ale asi to vždy bývá nouzovka, já jsem z důvodu nutnosti uvolnit místo kolejiště prostě zrušil), proto již dávno proběhla náhrada za kolejiště z dílů - jeho možnost přemisťování byla bohatě využita.
Doma jsme stejně i toto kolejiště nakonec nevyužívali a okolo roku 2004 bylo prodáno. Mně stačí "testovací" kus koleje pro vozidla a tak mám vždy postavený kus Lipové, nebo odbočku Morava a to mně stačí.

Modul polského oblouku, který končí vždy do přímé trati a tak je udělán s převýšením, pěkné je staveniště uvnitř oblouku. Takový poloměr by asi nikdo na kompaktním kolejišti doma neudělal.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 06 črc, 2013 8:35 pm

Shodou okolností mně přistál na pracovním stole další rozpracovaný projekt - zastávka Hradec u Jeseníka, je to modul zastávky ze dvou dílů, most a tvar krajiny připravil na prvním díle Tomáš. Po opravách boků dílu z MDF, vytmelení okrajů dostal díl hnědý nátěr Balakrylem a začal jsem dávat foliáž do příkopů podél trati. Vlevo na konci bude už nástupiště, ale to musí tvarově počkat na přípravu sousedního dílu. Problém bude asi s flokováním - floky pomalu docházejí a nové budou snad po prázdninách - teda ty nejvíce potřebné barvy.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 06 črc, 2013 8:39 pm

Pohled na dnešní zastávku z opačné strany

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Ferda » ned 07 črc, 2013 7:31 am

Špatně vidím, nebo je tam opravdu použito čelo E96 - nízký násep?
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Mcx » ned 07 črc, 2013 8:06 am

Ferda píše:je tam opravdu použito čelo E96 - nízký násep

Ahoj, ne je to modul složený ze dvou dílů, zastávka - nástupiště jde přes oba díly a tak je mezi nimi speciální rozhraní s nástupištěm a na konci obou dílů je už normální B96.
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 07 črc, 2013 11:01 am

Takže jsem se rozhodl částečně v zářezu u mostu nahradit různými zbytky foliáže nedostatek floků :shock: , do které bude dále flokováno, ale zejména odstíny suché trávy a dalšími, které povedou ke "smazání" rozdílů a přechodu mezi jednotlivými foliážemi. Bude to hokus - pokus, ale ze zkušenosti si myslím, že bez potíží úspěšný. Mimo zahrady u zastávky (budova zastávky dnes neexistuje, ale na naší bude) jsou okolo pole - to bude další oříšek :) . Je srpen, pole je posečeno - tak tedy strniště, s posbíranou slámou, bez posbírané slámy..., případně již podmítnuté pole. Zábavy bude dost.
Pohled na foto mapách:

Obrázek

a takto to teď vypadá, prostě co dům v dané chvíli dal :lol:

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » ned 07 črc, 2013 11:07 am

možná blbá otázka proč si přidělávat prácu a přesným řezáním folitáži a ještě s nepřesným nalepením když to jde trhat a lepit a potom nic opravovat flokováním nemusíš a když dáš nějaké křovisko tak se to rozbije taky ,ale každý to dělá po svém..
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » ned 07 črc, 2013 11:11 am

jo pěkně to máš rozčleněný u předchozího modulu s mostem tam jsi použil to kvítí a listový :wink: plus asi i flok..
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Mcx » ned 07 črc, 2013 11:23 am

Tkadlec Jaroslav píše:přidělávat prácu a přesným řezáním folitáži a ještě s nepřesným nalepením když to jde trhat a lepit a potom nic opravovat flokováním nemusíš

Tak tohle jsem udělal u zcela prvního pokusu s foliáži a bylo to zcela k ničemu a pak jsem udělal již pěknou řádků modulů technologii stříhání lepení (moc přesné to není potřeba dělat :D , foliáž je přizpůsobivá) a vše trochu laděno k sobě, ovšem různé druhy + maskování trsy, to je i na mostě - bez jediného kousku flokování. Tady je to jinak - drastické rozdíly vzhledu foliáže a stejně jak na Moravě do toho flok.
Ale trhat foliáž nebudu, celé je to děláno ze zbytků - tam už není co trhat :lol:, ani z velkých kusů jsem to nedělal- chci vidět jak budeš trhané foliáže na sebe napojovat. Totiž nejdůležitější je těsné napojení foliáží (pokud to nechceš doflokovat) a u trhance to nejde !!
Mcx

Příspěvekod mlha » ned 07 črc, 2013 2:03 pm

Milane,taháte poslední dobou jeden špek za druhým,ale ať se dílo daří
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod kubulak » ned 07 črc, 2013 6:25 pm

Mcx píše:..chci vidět jak budeš trhané foliáže na sebe napojovat. Totiž nejdůležitější je těsné napojení foliáží (pokud to nechceš doflokovat) a u trhance to nejde !!

Omlouvam se kolego, ale tohle je nejvetsi omyl, ktery jsem tu na foru zatim cetl :)
Foliaze se prave naopak MUSI trhat, pokud to ma nejak vypadat .. a s napojovanim trhancu je to uplne v pohode..

Doporucuju:
http://www.zelpage.net/clanky/reportaz- ... en&oddil=1

Vsechny velke krajinne ukazky na fotkach vznikly prave spojovanim ruznych natrhanych foliazi..
HO, CSD epocha IV, DCC
kubulak

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » ned 07 črc, 2013 6:41 pm

no koment ať si to dělá každý po svém nebudu se hádat ,ale model scené i myslím polák doporučují trhat a nebo stříhat a trháním se to víc rozbije a zamaskuje a blbost co napsal Mcx je jeho názor a nebudu mu to vyvracet ..
Tkadlec Jaroslav

PředchozíDalší

Zpět na Moduly