Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Dašek » čtv 14 bře, 2013 7:07 pm

Hmm a to jsem dvě třetiny smazal a doposud nepřišel na to jak tam dostat ta dvě krátká videa :lol:
Dašek

Příspěvekod Mcx » čtv 14 bře, 2013 7:45 pm

Přeprava stanice, která není na rovině, je osázena stromy, budovami, sloupy..... není to sranda. Na fotce je vidět celkem 5 dvojic, sestavených na výšku 70 cm, níž to někde nejde a nemá smysl mít různé výšky, které pak nejdou složit k sobě. celkem je to s vjezdovými návěstidly celkem 11 dílů (dvě 30 cm vjezdové se dávají spolu do protivky k 60 cm dílu). Přibudou ještě tři předvěsti, takže celkem 14 dílů bude. Něco jsou maličkosti 30 cm na standard šířky, něco roztodivné tvary, něco délky 100 cm.
Sám dodávku nemám a tak jsem s přepravou odkázán na pomoc kamarádů vybavených dodávkou - kterým tímto za 6-přeprav na místa na Moravě, Slezsku a Polsku velice děkuji.
Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 14 bře, 2013 8:50 pm

Lipová byla stavěna trochu bez ohledu na přepravní objem, přednost dostalo krajinné řešení - svahy za výtopnou, ještě tam trochu stromů přibude, naproti svah z kopce dolů a stejně na opačném konci stanice a opět se stromy. Budovy jsou sice demontovatelné, ale při přepravě na modulech neb je tak omezeno poškozování přepravou - musely by se udělat další přepravní bedny a i tak by budovy manipulací trpěly. A to se začalo na budovách projevovat přesto, že jsou některé teprve ve fázi zrodu.
Dvě fotky ukazují stav stanice zhruba před rokem.
Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Petr Berka » čtv 14 bře, 2013 9:27 pm

Díky moc, mě šlo o to, že aktuálně vymýšlím snad definitivní balení Jirkova...tak jsem se chtěl inspirovat. Zatím mi to vychází na 1x 900x900x620, 1x 900x530x620, 2x 900x450x620 i s malými moduly na návěstidla a předvěsti. Ale to je dáno dost tím, že je na nízkých čelech a relativně plochý. No do Lužné stejně jezdíme zásadně Transitem :-)
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod Mcx » pát 15 bře, 2013 11:56 am

Ahoj Petře, tak toho nemáš o mnoho méně než než já s Lipovou.

U nás v kopcích s profilem B96 to není zrovna to pravé ořechové použít nízké čelo. Nový profil B02 už má snížení jen o 80 mm místo 91 mm u B96. Třeba i na odbočce Morava bych s nízkým čelem údolí neudělal. Ta se hodí do roviny. Ale jak se dívám máš to na výšku 62 cm, tak to u Lipové těch 70 cm není tak špatných. 60 cm požíváme u složených traťových, opět s vysokými čely.
Mcx

Příspěvekod Petr Berka » pát 15 bře, 2013 12:14 pm

Já mám na 620 většinou 3 díly (jeden uprostřed) Takže je toho pak víc. Pouze rotunda s točnou, která je na 900x900, a díly proti budou bez dílu oprostřed.

Petr
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod Mcx » sob 16 bře, 2013 12:43 pm

Takže to máš "vše" z povrchu sundávací? Protože jen 3x nádržní lampy jsou přes 30 cm. Já jsem praxi demontovatelných prvků vybavení modulů opustil. Poslední byly budovy viz. tento článek http://ostramo.parostroj.net/clanky/budovy/budovy.html
Za prvé, nikdy to nejde udělat zcela modelově - rozhraní, modul a demontovatelný díl jsou vždy vidět a pak poškozování vybavení - lamp, návěstidel, budov, stromů.... při přepravě, demontáži a montáži. Zde ta destrukce jde hodně rychle.
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 16 bře, 2013 3:01 pm

Tak jsem se pustil do příjezdové komunikaci k nádraží, chci tam mít asfaltovou cestu pokládanou v 50. letech technologií - štěrk, uválcování, zástřik asfaltem, posyp jemnějším štěrkem. Komunikace ve stavu začátek 70. let - opotřebovaná, křivá (nebyl to žádný rovný asfalt, místy opotřebovaná na podkladní šterk) i nějaká díra by tam měla být.
Uděláno uválcováním jemného štěrku-prachu, vrstva 0,5-1 mm (neměl jsem vhodný odstín a tak budu muset provádět barevné úpravy -"patinu"), zástřik ředěným Sportakrylem, doválcováním za mokra. Nyní je to mokré a má to barvu do šeda, ale to se změní. Tak uvidíme po zaschnutí.
Technologie byla již použita - přejezd v Horních Heřmanicích, tam je ale silnější vrstva a vzhledem odpovídá pokládce asfaltu finišerem, Je tam taky exkluzivní díra v asfaltu. Foto sem příležitostně hodím.
Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 16 bře, 2013 3:22 pm

Ještě ten asfalt v H.Heřmanicích - dělal ho Tomáš skoro před 10 lety. A z té doby je i foto, vozovka nebarvena, okraje mokré po zástřiku tehdy moderního molitanu :), chybí tam ještě trochu štěrku na okraji a přejezdové kříže. Díry vznikly neprolitím celé vrstvy prachu Sportakrylem a odploupnutí horní vrstvy - ještě mokré.
Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 16 bře, 2013 8:53 pm

Tak po zaschnutí je vzhled cesty slušný, ale bude nutné trochu upravit barvu a možná ještě vyrobím nějakou díru, nechám tomu chvíli čas, než se pustím do pokračování. Některé práce je lepší neuspěchat. Tady ta část mezi budovou a stavědlem je na rozdíl od skutečnosti osázena stromy jen blíže ke stavědlu. Je tu ponechána mezera bez stromů, jen se zábradlím a nějakým keřem - je to vhodné místo pro focení vozidel se svahem v pozadí - tak to bylo nastaveno :) .
Ještě tam přijde doplnit autobusová zastávka.
Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 16 bře, 2013 9:30 pm

Takto se tam v Lipové fotilo před vznikem zábradlí, to ale nijak možnosti fotografování nezhoršuje. Prostě ideální je to s pozadím - což dělá ten zatravněný svah.
Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 17 bře, 2013 10:56 am

Protože se blíží modulové setkání a Lipová pojede, bylo nutno odzkoušet funkčnost stanice. Tentokrát po půlkách stanice. Vždy se nějaká chybička najde, přece jen přeprava a otřesy při ní, někdy ne opatrný přístup při manipulaci s vlaky způsobují závady různého charakteru - od vypadnutého šterku, utržené trávy na okraji, ohnutého výhybkového návěstidla... až po uvolněné vodiče, zaoxidované kontakty.....
Při té příležitosti byla poprvé sestavená část se zábradlím a tak bylo uděláno pár fotek:
Ten plot v pokračování zábradlí je jen zkušební osázení, bude veden trochu jinak a bude nižší, tak jak je tam ve skutečnosti. Jinak se mi zábradlí líbí, už to začíná vypadat jak stanice.
Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod cer.t » ned 17 bře, 2013 6:52 pm

Tak s tou dodělanou cestou a zábradlím se tahle část stanice posunula zase o kus dál. Pěkné.
cer.t

Příspěvekod Mcx » ned 17 bře, 2013 7:25 pm

Mně se to taky líbí, ale vždy to trvá než se najde chuť tam něco dalšího dodělat.

Ještě jedno zajímavé foto. Mnohdy moduláři stavějící stanici řeší jak s výhybkami, aby se vešly na modul. V Lipové bylo po předchozích zkušenostech z kolejiště z dílů jasné, že výhybku je možné rozdělit na dva díly. Takto jsou v Lipové říznuty celkem tři výhybky. Mimo nutnost řešit napájení srdcovek DCC mezi díly, se neobjevily žádné nedostatky - společné vedení DCC se signály 5V způsobovalo problémy, indukovalo se v kabelu napětí, které ovlivňovalo funkci zabezpečovačky a tak propojení srdcovek - DCC je řešeno zcela samostatně.
Obrázek

A ještě jedno foto ze zkoušek druhé půlky stanice.
Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » stř 20 bře, 2013 5:03 am

Tak ještě byla přidána v Lipové na skládku hromada štěrku, takového nekvalitního :) , a na výjezdu z depa tabule upozorňující strojvedoucího "Nespouštěj oči z tratě". Ještě by to chtělo na budovu rotundy nějaké "budovatelské heslo" a samozřejmě podezdívku, střešní krytinu.....
Obrázek

Obrázek
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly