Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod kratochvil.honza » čtv 26 črc, 2012 7:54 am

Prosím vás je tu někdo, kdo používá servotester jako ovladač serva pro analogové ovládání v praxi? Díkec
kratochvil.honza

Příspěvekod fulda » čtv 26 črc, 2012 12:45 pm

tady (ve fóru DCC v praxi) asi ne.
A myslím si, že ani v analogovém fóru (elektrika a alektronika), on se na to moc nehodí.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod kratochvil.honza » čtv 26 črc, 2012 8:17 pm

Tak ještě že jste mi ho tu někteří nedávno doporučovali...
kratochvil.honza

Příspěvekod male zvire » pát 27 črc, 2012 2:04 pm

ono totiž používat servo jako přestavník v analogu je asi jako škrábání se levou nohou za pravým uchem...
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod kratochvil.honza » pát 27 črc, 2012 5:25 pm

"Analogový dekodér" existuje už teď - jmenuje se to servo tester / servo driver. Jenom to nemá ty vymoženosti digitálního dekodéru..." tohle jsi mi napsal zrovna ty!!!! Takže jsi lhal???? Máš vůbec kolejiště nebo jenom sedíš u netu a děláš chytrýho??? Díky za radu příště se na toto fórum určitě obrátím....
kratochvil.honza

Příspěvekod kratochvil.honza » pát 27 črc, 2012 5:30 pm

Není vám chytrolínům blbý radit něco, co druhý stojí peníze??? Uvědomte si laskavě, že sem chodí i malí kluci, kteří šetřej každou kačku, aby si nechali nakonec poradit nepraktický moudro? Hlavně že jsi za každou cenu poradil!!!!
kratochvil.honza

Příspěvekod male zvire » pát 27 črc, 2012 6:29 pm

Ale ono se to používat dá. Jenom si s tím díky použití analogu o to víc vyhrát: v DCC si krajní polohy serva nastavíš za pár sekund změnou CV - tady si to budeš muset pro každou výhybku odladit zvlášť.
Pokud vezmu první schéma které najdu:
Obrázek
tak pomocí potenciometru P1 si nastavíš výhybku do jedné polohy, potom si změříš jaký sis "natočil" odpor (třeba 24,3kOhm) a potom si vezmeš papír, tužku a pomocí Ohmova zákona a seznamu běžně vyráběných rezistorů si spočítáš jaké rezistory a v jakém zapojení budeš muset použít. Potom si nastavíš výhybku do druhé pozice a provedeš to samé. Potom potenciometr vyhodíš a místo něj dáš přepínač a na každou stranu odpory které jsi vypočetl. Potom se přesuneš na druhou výhybku, na třetí, na čtvrtou,...

takže se nerozčiluj - uženeš si selhání kůže! Fungovat to bude, ale uvědom si že čím víc budeš šetřit tím víc práce tě to bude stát (prosím nebrat doslovně)...

EDIT: nebo místo počítání použiješ odpovídající trimry.
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod fulda » pát 27 črc, 2012 6:35 pm

Mohli by jste se přestat hádat a přesunout se do analogu?
Když to uděláte, tak vám za odměnu odpovím.
(když uděláte obojí)
fulda

Příspěvekod michal.kubista » pát 27 črc, 2012 8:27 pm

fuldo klídek, on jim to časem dojde, jak ty hádky, tak i že si spletli adresu :idea:

Jinak už tady několikrát bylo řečeno (napsáno) - "s výhrůžkama nejdál dojdeš." :evil:
michal.kubista

Příspěvekod fulda » pon 24 zář, 2012 8:50 pm

Dělal jsem nějaké experimenty se servo dekodérama.
Udělal jsem si 3 modely:
1) klasickej co mám na stránkách přímo napájenej z DCC
2) samostatně napájenej, ale neoddělenej
3) samostatně napájenej, opticky oddělenej

Zjistil jsem že odolnost proti rušení je největší u napájeného z DCC, naopak opticky oddělenej je nejvíc zarušenej. To se docela dalo čekat.
Pochopitelně je tu ten problém, že napájenej z DCC ho dost zatěžuje, proto se občas hodí samostatné napájení.
Otázka je, jestli je tu někdo schopnej a ochotnej to přetestovat. Martin bohužel nemůže.
Myslím někoho, kdo je opravdu schopnej to otestovat nějak rigorózně a ne jen očekávat, že pošlu hotovej kousek.
Já sám mám na kolejišti asi 20ks serv připojené přímo na DCC a už si říkám, že až připojím další, tak to přestane fungovat
fulda

Příspěvekod michal.kubista » pon 24 zář, 2012 9:08 pm

Já sám mám na kolejišti asi 20ks serv připojené přímo na DCC a už si říkám, že až připojím další, tak to přestane fungovat

Já mám těch serv zatím osum a při zapnutí to vypíná proudovou ochranu. Ono je to slabším zdrojem, ale až přidám další, pak ani lepší zdroj nepomůže. Už také zvažuju externí napájení serv.
michal.kubista

Příspěvekod zdeno » úte 25 zář, 2012 7:06 am

jsem ted dost chory a tak nedelam vubec nic.
---
Oddeleni logiky od napajeni doporucuje kazdy letecky modelar a ti jsou na serva odbornici. Ono vubec napajeni pres koleje je problematicke, protoze jsou tam ubytky napeti a ty nasledne meni referencni body a servo se stale chveje a tim neustale odebira proud. Vsak si zkuste zmerit kolejiste naprazdno a budete prekvapeni, kolik to bere. Idealni by bylo pripojovat servo jen po dobu vykonani prikazu a navic jeste postupne v case.
zdeno

Příspěvekod fulda » úte 25 zář, 2012 11:28 am

Co kdo používáte za serva? že vám tak zlobí?
Já jsem zatím nikdy nekoupil servo dražší než $3 (60,-) a jsou v klidu a pohodě.

Zdeno pochopitelně mluví nesmysly, právě protože je tu takovejch lidí spoustu, tak jsem se rozhodl udělat si ten podrobnější experiment a dopadl tak jak jsem napsal - pokud jsou serva napájená samostatně, tak jsou mnohem citlivější na rušení. Z toho jsem usoudil, že nemá cenu tuto otázku řešit s nikým, kdo si to nevyzkoušel a jen opakuje bláboly které někde slyšel v hospodě.
fulda

Příspěvekod Prizrak » úte 25 zář, 2012 12:34 pm

Fuldo: ja používam tie najlacnejšie a až na mechanické prevedenie som s nimi spokojný, preto sa chystám kupovať iný druh, ktory je asi o 1 cent drahší :D ale mám pocit že o kus viac robustnejší. Prevádzkujem ich na servoovládači vlastnej výroby (analógové tlačítkové ovládanie a nastavovanie serv) riadené cez ATMEL a nemám ani ja ani nikto, komu som toto riešenie robil problém. Samozrejme sa predpokladu, že to všetko zapojil podľa mojich doporučení tj. dostatočne nadimenzovaný zdroj, najlepšie spínaný, žiadny šunt typu lacný starý adaptér, ktorý obsahuje akurát trafo a usmerňovať plus nejaký kondík a podlieha všetkým rušeniam v okolí (aj tým neexistujúcim) :lol: . V prípadoch že si to dotyční zapojili podľa seba a s nevhodnými zdrojmi, boli servá rušené od lokomotív. Pokým mal však zdroj dostatočný výkon a nieje to niečo také ako som spomínal tak sa rušenie neprejavilo u nikoho. Jediné čo chcem, je ešte oddeliť napájanie serv od napájania elektroniky a vyhodiť komplet stabilizátory z plošáku a prejsť na jeden typ zdroja a to 5V spínaný, lebo mi vadí, že tie mrchy stabilizátory hrejú. Takto nechám napätie komplet na adaptér a nemusím sa starať ja. Lebo keď je spínaný zdroj na 5V tak aj dá 5V a nie ako tie lacné adaptéry, kde človek naprázdno nameria namiesto 5V aj 9V a viac, závisí to od toho, kde ten zdroj aké čínske deti skladali.
Prizrak

Příspěvekod radeksindy » úte 25 zář, 2012 12:35 pm

Zjistil jsem že odolnost proti rušení je největší u napájeného z DCC, naopak opticky oddělenej je nejvíc zarušenej. To se docela dalo čekat.

Můžu se zeptat podle čeho se dá čekat, že opticky oddělený modul nejvíce zarušený?
radeksindy

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi