Loconet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » čtv 30 srp, 2012 11:37 am

Co bysme padali z višně,jen se ujišťuji,že jsi stále ve střehu,máš přehled a nekecáš. :lol: :mrgreen:

Kontrola musí bejt, tomu rozumím 8)

Mrtvé,proč tak silná slova,je spousta spokojených uživatelů,kteří tyto systémy využívají.

Mrtvé jsou proto, že už je ani jejich tvůrci nepodporují. FMZ už to má za sebou déle, už ani společný produkt ROCO a Fleischmann Z21 s FMZ nepočítá (jen Märklin Motorola a DCC) a Profi-Boss už skončil (bohužel, protože to bylo taky LocoNet zařízení!) a multiZentrale Pro je jen Rocomouse v jiném kabátě. Fleischman už před lety oznámil konec, žádný z dalších produktů pro tento systém už nebude. Já mít doma vše na FMZ, tak dneska nejsem moc spokojený zákazník.

Seletrix je v podstatě totéž. Dnes pod Märklinem se tento systém už nevyvíjí, poslední verze Central Station podporují pouze mfx, Märklin Motorola a DCC. Existují jen IBX a ECoS od ESU, ale to jsou vývojově starší záležitosti. Pokud bude skupina uživatelů Seletrixu finančně dostatečně silná, tak to chvílí ještě udrží v provozu, ale za současné situace nebude nikdo chtít udržovat tento systém ani o minutu déle než je nutné. Dvojkolejnicový svět má z 99% DCC, Märklin se zase potácí mezi Märklin Motorola a mfx (označované někdy jako M4, protože je to po Deltě a staré motorole už čtvrtý nekompatibilní systém). Kdo dnes ví, že existoval SxBus? Na stejná místa se odebere i Seletrix. Takže bych to nepovažoval za silná slova, ale jen za střízlivé shodnocení situace.
radeksindy

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 30 srp, 2012 12:25 pm

Je to asi věc náhledu,ale pro mě je mrtvé něco,co již nelze dále používat. :D V případě FMZ vychází občas nějaký upgrade stávající centrály,aby ji zákazníci nemuseli vyhazovat a makalo to s novými komponenty,tedy pokud vím.Taky předpokládám,že se ve své době těchto centrál dost prodalo a dost pochybuji,že to všichni vyházeli a přešli na čistý DCC systém.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Jirka_US » čtv 30 srp, 2012 1:02 pm

Komentovat budu pouze komponenty Digitraxu díky osobní zkušenosti pro ty, které zajímají spíše profi výrobky. Jak zde jiź zaznělo řízení se spíše dnes odehrává v rovině softwarové než v oblasti HW, takže zájem o hotový HW bude asi větší. Neustále se zde dokola omýlá, že profi (zejména LocoNet) je drahé s čímź nesouhlasím, ale nechť si kaźdý udělá svůj úsudek. Cenové relace zde byly již zmíněny. V některých případek je dokonce "homemade" řešení cenově nekonkurenceschopné oproti profi řeśení, pokud se vyberou vhodné komponenty hned na začátku. Mám konkrétně na mysli bezdrátové ovládání WiFi pomocí Android smartphonu/iPod Touch. Opět uvedu příklad, PC s WiFI + LocoBufferUSB + centrála DCS51 (Digitrax) + DS64 (Digitrax) + JMRI, tak mé vícenáklady na bezdrátové řešení jsou 0Kč/0USD/0Euro (slovy nula). Smartphone do ceny nepoučítám...Toto řeśení jsem zvolil proto, protože se mně ovladače od Digitraxu moc nezamlouvají (osobní subjektivní názor), v tomto konrétním případě hlavně cena, abych jen "nechválil" Digitrax.
Pokud se týká manuálů Digitraxu, myslím źe jsou slušně zpracované (k dispozici on-line). Pokud člověk napíše na email technické podpory, většinou odpověď
(anglicky) dostane do 24 hodin.
Záruka 12 měsíců s tím, že platím dopravu (platí při koupi mimo ČR). Nejsem z toho nadšený, ale pozitiva převážila. Záruka kryje nejen výrobní vady,
ale i poškození svou vlastní "hloupostí".Výrobky od Digitraxu jsou "Made in USA" s odpovídající kontrolou kvality....
Pozáruční servis funguje na bázi fixního poplatku, tj. nezáleží jak sloźitá/nákladná samotná oprava je. Šance, že se mně dostane zákaznické podpory třeba i za 5 let od Digitraxu je určitě vyšší neź od poloprofi (maloseriově) vyrobeného řešení v ČR, škoda. Ještě opět připomenu, źe prodat nepotřebný profi komponent je podstatně snažší. Pokud si člověk vše sečte a podrthne, tak ta vyšsí cena bude možná trochu v jiném světle. Nechť každý zváží svá pro-proti.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod radeksindy » čtv 30 srp, 2012 7:03 pm

Je to asi věc náhledu,ale pro mě je mrtvé něco,co již nelze dále používat.

To je jako když vyhodíš chlapa na měsíci se zásobou kyslíku na jeden den a budem diskutovat, kdy je po něm :D Jestli v okamžiku kdy si ho vyhodil nebo až za den.

V případě FMZ vychází občas nějaký upgrade stávající centrály,aby ji zákazníci nemuseli vyhazovat a makalo to s novými komponenty,tedy pokud vím.

To ano, ale jenom proto, aby se provedl upgrade DCC . Twin Center totiž umí pochopitelně DCC. Kvůli FMZ se žádný upgrade nedělá, protože není kvůli čemu. FMZ dekodéry už nejsou delší dobu v prodeji ani od Fleischmanna. Tenhle chlap už je na to měsíci dost dlouho :) Ale lze to pochopitelně pojmout přímo revolucionářsky a dokud existuje byť jediný uživatel, tak to žije 8)

Jirka_US:
protože se mně ovladače od Digitraxu moc nezamlouvají (osobní subjektivní názor), v tomto konrétním případě hlavně cena, abych jen "nechválil" Digitrax.

To je bohužel pravda, designerské oddělení Digitraxu musí banda zvrhlíků. Cena mě ani tak nepřijde šílená, stejně to obvykle pořizuje zákazník v setu s centrálou. Takže Super Chief s bezdrátovým ovladačem je dnes asi kolem 500$, tedy 400Eur, což je pořád pod cenou těch nejlepších evropských výrobců, kteří ale bezdrát v základním setu vůbec nenabídnou.

Mimochodem, používáš Transponding? To jsou jediné komponenty celého sytému, které jsem nekupoval ani kvůli testování. Plná automatizace kolejišť mě nějak míjí a jiné využití toho nevidím. Viděl jsem v USA celé kolejiště vybavené tímto systémem, ale prakticky to neznám.

Pro ostatní: Transponding je systém zpětné komunikace od lokomotivních dekodérů. Využívá dekodérů zpětné vazby, kde lze vložit speciální čidlo, které umožňuje čtení infomací modulovaných lokomotivou do napájení úseku, kde se nachází. Dekodér zpětné vazby pak pošle infomaci do LocoNetu a kdo ji umí zpracovat, ten ji zpracuje. Takže lze přesně vědět kde se co nachází a jaký je skutečný stav.

Jinak ten servis Digitrax potvrzuji, například běžné upgrady jsou zdarma. Třeba teď jsem posílal DCS100 (r.v. 2003) s ovladačem DT400 na upgrade na DT402, tedy bezdrátovou verzi a stojí to v desítkách dolarů. Čekám až se to od kamaráda vrátí zpět z USA.
radeksindy

Příspěvekod rchlumecky » čtv 30 srp, 2012 7:08 pm

Aby tady nebyly jenom řeči, tak jeden barevnej obrázek :-)
Už jsem to sem někam dával, ale Loconetu není nikdy dost :-)
Kdyby někdo chtěl tak mohu sdělit pár osobních zkušeností s Digitraxem apod. Něco málo na mých stránkách, ale už půl roku jsem na nic vláčkového nesáhl - není čas.
Kdyby bylo nějaké setkání - seminář apod. (třeba "loconet v praxi" apod.) tak se klidně přidám a mohu vzít, předvézt co mám :-)
Nejsem moc elektrotechnik, spíše na to jdu směrem od počítačů, SW a programování. To je taky hlavní důvod proč jsem zvolil Loconet.

Obrázek
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod Jirka_US » pát 31 srp, 2012 4:05 am

Mimochodem, používáš Transponding?

Ne transponding jsem zatím nezkoušel, ale chystám se nato. Ale bude to nejdřív asi až v zimě...Určité omezení je, že transponding funguje jen s dekodéry Digitrax, tedy s těmi, které jsou nato přizpůsobeny nebo se musí přidat další "dekodér" (TL1, TF4). Já sice většinou používám DZ125 (Digitrax) pro velikost TT, ale např. s modely TT od PIKO se moc rádi nemají.
Když trochu odběhnu od tématu/vlákna, tak jen tak mimochodem poměr cena/výkon DZ125 je dost dobrý a v případě DZ123 je ten poměr asi nepřekonatelný.... Na druhou stranu zvukový dekodér SDN144PS (reklamoval jsem ho, dostal extra kondenzár) nic moc, je to sice "levné" ale to je tak vše (opět subjektivní názor, snad v jiných modelech to bude lepší). Sice Digitrax byl ochoten udělat pro spokojenost zákazníka vše co se dá, ale jelikož v US moc TT "nefrčí", tak ze zkušebni jízdy seślo. Kromě Digitrax dekodérů používám ještě EUN651 (výrobce TCS), pro modely od Tilliga asi nejlepší, a MC1H102P8 (Soundtraxx) pro modely TT PIKO .
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod zdeno » pát 31 srp, 2012 6:22 am

chtelo by se to vratit zpatky na zem ;-)
prave pro problemy, ktere vzpominate nemam rad PROFI veci, navic si je umim postavit sam, coz je obrovska vyyhoda. Dalsi vec je v tom, ze ne kazdy potrebuje vsechno maximalizovat. Hlavni problem vidim sehnatelnost, kdy treba Modra, ktera dela Uhlenbrock, nema na sklade skoro nic a vsechno objednava. Takze pokud neco chcete, tak pocitejete s tim, ze to trva mesice, nez to budete mit v ruce. Na Slovensku je navic problem s postou, kde se pravidelne straceji zasilky z USA a reklamace je skoro nemozna. Myslim, ze tohle je tema, ktere mi asi neuverite a tak by bylo dobre, kdyby to napisal i nekdo jiny.
---
Bylo by teda dobre napisat, kde se co da sehnat teda weblinky, ceny a terminy.
zdeno

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 31 srp, 2012 8:00 am

zdeno píše:chtelo by se to vratit zpatky na zem ;-)
prave pro problemy, ktere vzpominate nemam rad PROFI veci, navic si je umim postavit sam, coz je obrovska vyyhoda. Dalsi vec je v tom, ze ne kazdy potrebuje vsechno maximalizovat. Hlavni problem vidim sehnatelnost, kdy treba Modra, ktera dela Uhlenbrock, nema na sklade skoro nic a vsechno objednava. Takze pokud neco chcete, tak pocitejete s tim, ze to trva mesice, nez to budete mit v ruce. Na Slovensku je navic problem s postou, kde se pravidelne straceji zasilky z USA a reklamace je skoro nemozna. Myslim, ze tohle je tema, ktere mi asi neuverite a tak by bylo dobre, kdyby to napisal i nekdo jiny.
---
Bylo by teda dobre napisat, kde se co da sehnat teda weblinky, ceny a terminy.

Tak nevím kolego,ale cokoliv jsem u p.Modry objednal,tak jsem měl do týdne doma. :D Rovněž komunikace v případě problému na velmi vysoké úrovni,včetně telefonátu do výrobního závodu vše vyřešeno do cca 1/2 hodiny.To nemluvím o českém návodu,který je samozřejmostí.Naopak s HomeMade výrobky zrovna nějaké příznivé zkušenosti nemám.A pokud se budeme bavit třeba o LTD,tak má každý možnost si jejich výrobky sestavit ze stavebnice,kterou prodávají a pak nadávat sám sobě. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod radeksindy » pát 31 srp, 2012 1:16 pm

Takze pokud neco chcete, tak pocitejete s tim, ze to trva mesice, nez to budete mit v ruce.

Kolik si toho objednal, že máš takové zkušenosti? Nic z toho, co jsem objednával netrvalo více než 3 týdny a to jen v případě, že mi prodejce rovnou napsal, že ne vše má skladem a pošle to až zkompletované. Jediná stinná stránka je současné fungování celní pošty v Praze, která občas zaperlí. Dodání z EU není už vůbec žádný problém. A pokud existuje i místní prodejce, tak už si každý může vybrat co chce. Může mi prosím někdo říct kdo je to ten p. Modra? Má nějaký obchod nebo webové stránky?

Na Slovensku je navic problem s postou, kde se pravidelne straceji zasilky z USA a reklamace je skoro nemozna. Myslim, ze tohle je tema, ktere mi asi neuverite a tak by bylo dobre, kdyby to napisal i nekdo jiny.

Se Slovenskou poštou opravdu zkušenosti nemám, ale občas se balík ztratí i tady. Ale jako zákazníkovi mi do toho nic není, všichni prodejci to dosud řešili tak, že to pošlou znovu. Oni si to s dopravcem vyřeší sami.
radeksindy

Příspěvekod radeksindy » pát 31 srp, 2012 1:26 pm

Jirka_US:

dekodéry Digitrax, tedy s těmi, které jsou nato přizpůsobeny nebo se musí přidat další "dekodér" (TL1, TF4). Já sice většinou používám DZ125 (Digitrax) pro velikost TT, ale např. s modely TT od PIKO se moc rádi nemají.

Právě o tu spolupráci těchto obvodů mi jde. Občas jsem používal DZ123, 143 a dokonce i jeden DH163, ale Digitrax má jiný přístup v oblasti dekodérů. Více se orientuje na dekodéry pro konkrétní výrobce a lokomotivy. Ale pro evropského uživatele v H0 jsou potřeba dekodéry s Plux (ROCO a spol.) rozhraním, případně MTC21 (Brawa, Trix. Liliput atd.). Navíc jsem s ZIMO a ESU plně spokojen, takže by mě zajímalo, jak si budou stát obvody pro Transponding s těmito dekodéry. Asi budu muset přeci jen něco koupit, stejně uvažuju, že půjdu do PR3 a zkusím zvuk.
radeksindy

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 31 srp, 2012 2:14 pm

[quote="radeksindy"]Takze pokud neco chcete, tak pocitejete s tim, ze to trva mesice, nez to budete mit v ruce.

Kolik si toho objednal, že máš takové zkušenosti? Nic z toho, co jsem objednával netrvalo více než 3 týdny a to jen v případě, že mi prodejce rovnou napsal, že ne vše má skladem a pošle to až zkompletované. Jediná stinná stránka je současné fungování celní pošty v Praze, která občas zaperlí. Dodání z EU není už vůbec žádný problém. A pokud existuje i místní prodejce, tak už si každý může vybrat co chce. Může mi prosím někdo říct kdo je to ten p. Modra? Má nějaký obchod nebo webové stránky?

Jak je ctěná libost. :D
http://v.modra.sweb.cz/cz/cz.htm
miroslav lengyel

Příspěvekod Jirka_US » pát 31 srp, 2012 2:22 pm

radeksindy:

Já jsem chtěl trochu experimentovat, proto možná v ČR ty "exotické" dekodéry. Jinak TCS (http://www.tcsdcc.com) dělá dekodéry, které jsou určené pro Evropu, s Plux včetně Railcom.(pro přiznivce sytému Lenz).
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod zdeno » pon 03 zář, 2012 7:30 am

a tim to teda skoncilo ??
co tak napisat, jak se to zapojuje, jake jsou tam problemy, jak to spolupracuje a vubec vselijake pikosky.
---
Tohle milujem , odcitovat normu nebo vylistovat komponenty bez ladu a skladu.
To je teda velmi inspirujici a naprosto dokonale pro zacatecniky.
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » pon 03 zář, 2012 3:15 pm

Ve mých příspěvcích byly vždy uvedeny linky na manuál, obecné schéma je uvedeno výše (viz uživatel rchlumecky). Otázky ohledně dekodérů bych přesunul
do jiného vlákna, pokud nějaké budou.
Propojení komponent DCS50, DS54,DS64 (Digitrax), LocoBufferUSB + JMRI by mělo být bez problému, pokud postupuji podle manuálu.Já jsem žádnou záludnost nenašel. Vyjímkou bylo použití bezdrátových ovládaću Wii (Bluetooth technologie), ale nejsem si jistý jestli je zájem to vyzkoušet, protoźe propojeni se smartphonem funguje bez potíží (WiFI technologie).Z toho usuzuji, že zájemci o bezdrátové řízení půjdou raději WiFi cestou.
Nicméně pokud má někdo konrétní dotaz na výśe uvedené komponenty nebo jejich vzájemnou spolupráci, rád je zodpovím.

Zde je link jak používat jednotlivé komponenty od firmy Digitrax, vćetně zapojeni (případové studie) na konkrétním kolejišti.

http://www.digitrax.com/casestudies/list/
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod zdeno » stř 05 zář, 2012 2:20 pm

problem je v tom, ze tady jsou LENZ pozitiv a vase prezentace je takova sucha a puristicka.
Opravdu si myslite, ze ted vsichni opusti Lenz a vrhnou se na Loconet ?? ;-)
Tak tomu neverim ani nahodou. Jedina moznost je, ze je Lenz zklame a sami ho opusti.
---
Jedna z vyhod Loconetu spociva v adresnosti cteni a zapisovani CV, kdy CV muzete menit na zabudovanem zarizeni, coz u DCC neni vubec mozne, pokud nepodporuji extended programovani CV. Zatim jsem se s extended programovanim #CV u DCC accessory jeste nikdy nesetkal ;-)
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi