Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek
Pája píše:Kondenzátor vůbec nehřeje.
dobrykdyž začne hřát, tak do několika málo sekund následuje exploze
petr6043 píše:dobrykdyž začne hřát, tak do několika málo sekund následuje exploze
Diky za upozornění tohoto jsem se právě bál aby osvětlení nemělo za následky zničení vagónuExploze se mi stala doma v soupravě Bp - provalil se diodový můstek a souprava v nádraží nadskočila, propálil se bok skříně (jedno okno a deformace skříně okolo něho), ostatní okna ve voze byla jak kouřová okna
Sandy píše:Jistý hobbymarket prodává LED pásky v barvách žlutá, bílá a teple bílá.
Pásek je možno stříhat po modulech. Modul je dlouhý 60 mm a obsahuje tři diody a omezovací odpor. Napájení 12V DC.
Jsou připraveny body na připájení kondenzátoru. Pásek je samolepicí, jeho šířka je 5,7 mm, tlouštka 0,7 mm, s diodou 2,6 mm.
Jeden modul stojí 22 Kč.
Typ LEDek je , zdá se, stejný jako u originálu Digirails.
Po doplnění diodovým můstkem , trimrem a kondenzátorem ( v ceně cca 15 Kč) dostaneme set , odpovídající originálu.
Cena pak bude cca 100.- Kč (4 x modul a 22.- + 15.-)
Pro digitál použitelné prakticky ihned, pro analog bude třeba doplnit diodový můstek. A při pulsním napájení to bude svítit podobně jako v DCC.
petr6043 píše:Diky za upozornění tohoto jsem se právě bál aby osvětlení nemělo za následky zničení vagónuExploze se mi stala doma v soupravě Bp - provalil se diodový můstek a souprava v nádraží nadskočila, propálil se bok skříně (jedno okno a deformace skříně okolo něho), ostatní okna ve voze byla jak kouřová okna
Ještě mě napadlo vynechat kondenzátor úplně s tím že by to při průjezdu každé výhybky blikalo a ve stanici bez napájení zhaslo
Pája píše:U kondíku je potřeba dávat bacha na polaritu a také na napětí,použil bych raději na 25V.
Přesně jak píšeš,taky se mi zadařilonejdříve to vydávalo takové divné zvuky,takže jsem ještě strčil hlavu hnedle do vagónu a buch
naštěstí jsem neměl na voze střechu,takže to byl jen takový pšouk.
![]()
Bacha při použití univerzálních LED-pásků,nejdříve si spočtěte jaký odběr bude mít celý 1 vagón a kolik pak všechny dohromady.To aby jste nemuseli kupovat silnější trafo,.... Doporučuji spíše pohledat nějaké nízkopříkonové LED,okolo 2-5 mA.
radula63 píše:Moje verze osvětlení je zde: http://radula63.rajce.idnes.cz/Vlastni_ ... 020246.JPG
Schéma ještě doplním - je tak Gracův můstek, kondenzátor, trimr , stabilizátor LM317 a 2 odpůrky a smd LEDky.
Přes můstek a kondenzátor se napájí stabilizátor, který je odpůrky a trimrem nastaven na cca 2,5 - 3,5 Voltu (podle použitých LEDek). Tím se napájí LEDky už bez předřadného odporu. Výhodu to má v tom, že na analogu svítí naplno už před rozjezdem vlaku. A to ať ze zdroje FZ1 či z pulsního regulátoru.
radula63 píše:Moje verze osvětlení je zde: http://radula63.rajce.idnes.cz/Vlastni_ ... 020246.JPG
Schéma ještě doplním - je tak Gracův můstek, kondenzátor, trimr , stabilizátor LM317 a 2 odpůrky a smd LEDky.
Přes můstek a kondenzátor se napájí stabilizátor, který je odpůrky a trimrem nastaven na cca 2,5 - 3,5 Voltu (podle použitých LEDek). Tím se napájí LEDky už bez předřadného odporu. Výhodu to má v tom, že na analogu svítí naplno už před rozjezdem vlaku. A to ať ze zdroje FZ1 či z pulsního regulátoru.
jj to vím ale dikyKondík potřebuješ jako zásobu proudu na přejezdy výhybek apod...
Zpět na Elektrika a elektronika
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků