Ledničkový kompresor-zkušenosti

Zkušenosti, tipy, ceny, informace a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Radek » sob 24 kvě, 2008 9:04 pm

To je v pořádku, kdo maže, ten jede. Akorát ho potřebuješ nějak zachytit, ať se nedostane do pistole. Nějak takto:
http://www.domacimodulovka.cz/tipyatrik ... e00007.htm
Uživatelský avatar
Radek
 
Příspěvky: 573
Registrován: pon 03 pro, 2007 8:02 am
Bydliště: Pražmo

Příspěvekod body » pát 13 čer, 2008 8:15 pm

Ja mam s lednickovym kompresorem taky jen dobre zkusenosti - viz
http://www.tt-e.phorum.cz/view.php?cisloclanku=2008050002
Uživatelský avatar
body
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 13 čer, 2008 8:11 pm

Kompresor

Příspěvekod mariov8 » sob 14 čer, 2008 9:18 am

Mam taky lednicovy, ale na Autotecu jsme zavadil o tohle: http://www.orlik.cz/cs/produkty.aspx?id=cgf a libilo se mi to! Prekvapil mne tichy provoz a minimalni rozmery. Komplet s tlakovou nadobou snad stoji 2900Kč?
H0, analog (zatim), III a IV epocha.
Uživatelský avatar
mariov8
 
Příspěvky: 120
Registrován: úte 10 dub, 2007 7:47 pm
Bydliště: Praha

Příspěvekod Pája » sob 14 čer, 2008 12:33 pm

Až našetřím jdu do něj taky,ale 2900,- je jen bez DPH,takže cca 3500 ,-
Občas ho maj i v OBI za podobnou cenu.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Uživatelský avatar
Pája
 
Příspěvky: 834
Registrován: stř 08 srp, 2007 6:05 pm
Bydliště: Praha -Suchdol

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 15 čer, 2008 9:10 am

Pánové pozor! Ten kompík jsem si koupil kvůli rozměrům taky (doufal jsem že zároveň "ušetřím" a opět platí že nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci...) - takže poznatky:

- při vyšším výstupním tlaku (1,7 bar - pro jemné stříkání tenčí čar a přechodů barev bez šablony nezbytnost!) tlaková nádoba nestačí - kompík je prakticky pořád v činnosti - a protože je bezolejový membránový dost hřeje!! Pravda je, že s ním můžu takhle stříkat i 1-2 hod, ale pak se na něj prakticky nedá šáhnout. Vysoká teplota má za následek rychlou kondenzaci vody kterou ani odlučovací nádoba (ta skleněná lahvička pod manometrem) nepojme (nepomůže ani suchá vata strčená do té odluč. nádoby) a tak vám z pistole občas prskne spolu s barvou i pár kapek vody. Jaký průšvih to je, nemusím snad nikomu kdo kdy zkoušel stříkat barvy, vykládat :oops:

Takže pozor!

Až se mi uvolní volné prostředky, tenhle shit pujde z domu a kupuju to jedine co podle mě vyhovuje - kompík SINTEC 46 - olejový, tudíž téměř bezhlučný, nehřeje, větší tlaková nádoba a tím v pohodě utáhne i víc pistolí atd atd... odkaz třeba zde:

http://www.airbrush-model.cz/shop/sinde ... seo=sintec

Ale abych nezavrhoval - pro někoho kdo chce "fixírkou" nebo hrubou pistolí něco nastříkat, netrvá na jemné práci a nevadím mu půl hodiny či více před samotným stříkáním stříhat ze samolepky krycí šablony, kompík od Orlíku udělá to co potřebuje!
Uživatelský avatar
Petr Zatrepalek
 
Příspěvky: 2623
Registrován: pát 07 zář, 2007 11:20 pm
Bydliště: Sázava - Černé Budy

Ledničkový kompresor

Příspěvekod Václav Kolář » stř 27 srp, 2008 5:11 pm

U těhto kompresorů si nikdky nemůžeme být jisti v jakém jsou stavu. Osobně jsem taky sestrojil držák na kompresor a na odkalovací lahev,ale kompresor nechtěl dlouho spolupracovat. Vyřešil to až další kus, ale je to pořád los.půjde nepůjde, jak dlouho .. Nicméně zatím/ 8let/ jde bez problěmů. Každý vylučuje v stlačeném vzduchu kapičky oleje. Řešil jsem to použitím 3 odkalovacích nádob. Tu první jsem původně nasadil rovnou na vyvod z kompresoru, aby až přestanu stříkat mohl olej natéci zpět do kompresoru. a teď to hlavní, jako odkalovací nádoby jsem použil skleněné lahve od infuzí, no od kapaček. mají na hrdle gumový špunt a ještě přes kovovou zátku se závitem. Jako vývod z první lahve slouží dlouhá jehla a hadička od kapačky.No a dál do druhé láhve a do třetí. Odtud pak už vede hadička k pistoli, je to ten nejobyčejnější Aerograf, koupenej v Praze v DMT léta páně.. Má pro mě tu obrovskou výhodu, že nemusím mít žádný ventil,a to,že stále fouká mi vůbec nevadí, ten už toho nastříkal jak vTéčku tak Hánulce. O doplňování oleje, dělám to tak jednu za rok. :D
Václav Kolář
 
Příspěvky: 25
Registrován: stř 27 srp, 2008 3:17 pm
Bydliště: Bukov

Re: Ledničkový kompresor-zkušenosti

Příspěvekod TTmili » úte 29 lis, 2011 4:37 pm

Trochu tohle téma oživím, víc jsem toho nenašel ale třeba má někdo zkušenosti. Mám ledničkový kompresor už delší dobu, ale byl jen přes odlučovač (kvalitní) napojen na fixírku. Doba pokročila, koupil jsem si dvojčinnou pistoli Fengda, a jal se upravit podobu kompresoru. Přidal jsem tlakový spínač, expanzku, ponechal jsem odlučovač, přidal přetlakový ventil. A ejhle, najednou mám s kompresorem problémy. Když beže v kuse tak mu to nevadilo ale teď dofouká expanzku, vypne se, a když upustím vzduch přes přetlakáč (rychle) tak kompresor má sice tendenci se rozjet, ale jen bručí a nic (jak kdyby nedostal prvotní impulz pro rozběh motoru) a po chvíly zareaguje pravděpodobně ochranné relé a odpadně. Samo pak po chvíly naskočí (možná je to spíš na principu bimetalu). Pokud ale nechám po dofouknutí kompresor chvilku odpočinout (cca minutu) tak už s rozběhem po ufouknutí nemá problém. Neví někdo čím by to mohlo být a jak tomu pomoci nebo zabránit?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1527
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Ledničkový kompresor-zkušenosti

Příspěvekod mariov8 » úte 29 lis, 2011 4:46 pm

Ve výtlačném potrubí je tlak, který má problém kompresor při rozběhu překonat, musí tam být zpětný ventil a ventil upouštějící tento přetlak po vypnutí kompresoru do atmosféry pro ulehčení opětovného rozběhu. Někde jsem měl takové nějaké zapojení, pokusím se pohledat v archivu...
H0, analog (zatim), III a IV epocha.
Uživatelský avatar
mariov8
 
Příspěvky: 120
Registrován: úte 10 dub, 2007 7:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Ledničkový kompresor-zkušenosti

Příspěvekod TTmili » úte 29 lis, 2011 5:45 pm

Taky mě to napadlo, ale zarazilo mě to že bez toho abych potom upustil vzduch tak to zase naběhlo, a zároveň když se kompresor nechá odstát než se zmenší tlak tak se to normálně rozběhne. Ale uvidím, můžu zkusit. Jestli bys to teda zkusil pohledat, byl bych rád.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1527
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Ledničkový kompresor-zkušenosti

Příspěvekod MirekTT » úte 29 lis, 2011 6:14 pm

To ufukovátko z potrubí mezi kompresorem tlakovou nádobou bývá součástí tlakového spínače. Vyráběl ho OEZ Letohrad. Ale už je nedělají alespoň podle jejich webovek. Kompresor se tak vždy rozbíhal bez tlaku a až natlakoval potrubí vedoucí do tlakové nádoby, pak to teprv začlo prdět do ní. Některý ledničáky to zvládají bez tohoto ventilu, některý jsou slabší a potřebují ho.
Zapojovalo se to tak, že z kompresoru přes odlučovací filtr se šlo přes zpětnou klapku do nádoby. Ale mezi zpětnou klapku a filtr se dalo rozbočovací kolínko, odkud se hadičkou přivedl vzduch zpět na to uffukovátko na tlakovém spínači. Jeho hlavní vstup je samozřejmě na tlakové nádobě. Ale jakmile spínač vypnul na horní tlakové mezi, upšoukl z vedení tlak.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2225
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: Ledničkový kompresor-zkušenosti

Příspěvekod TTmili » úte 29 lis, 2011 6:40 pm

No možný to je, jen si to pořád nějak neumím představit. Navíc spínač mám jen nějaký obyčený bazmek za 300Kč, takže ten to asi umět nebude. Asi bych to musel vidět nakreslené, ale byl bych rád kdyby se mi povedlo s tím něco udělat aniž bych musel zase rozšroubovávat spoje a dělat znova všechno.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1527
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Ledničkový kompresor-zkušenosti

Příspěvekod TTmili » úte 06 pro, 2011 1:30 pm

Dneska jsem ten kompresor zkoušel bez toho aby byl někam připojený a problém je skutečně někde v něm. Pokud kompresor vypnu, a hned zase zapnu tak se nezapne ani kdybych se na hlavu stavěl. Musím mu nechat přesně 45s na "odpočinek". I když jsem zkoušel zapnutí při protitlaku 2 bary, tak se po té prodlevě rozběhl bez problému.
Nevěděl by teda někdo čím to může být?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1527
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Ledničkový kompresor-zkušenosti

Příspěvekod fulda » úte 06 pro, 2011 2:35 pm

jmenuje se to rozběhovej kondenzátor. Jednoduše proto aby se jednofázovej motor rozběhnul správným směrem, tak se mu vytvoří pomocná fáze, která se po rozběhu odpojí.

Tolik teorie a teď praxe - pro odpojení se používá bimetal, kterej je normálně sepnutej a pokud se ohřeje, tak se odpojí. Pak musíš počkat než vychladne a zase se spojí, protože jinak motor nezná směr a otáčí se střídavě doprava a doleva v rytmu fáze 50Hz. Takže hledej bimetal od kterého vede drát k flaškovému kondenzátoru. Až ho najdeš, tak na něj foukni.

Klasická smrt ledniček - přehoří ten ohřejvací odporovej drát kolem bimetalu a kondenzátor se neodpojí, lednička má pak chvíli takovej divnej zvuk, protože neběží ve správném rytmu a pak se jí dává novej motor, protože ta rozběhová cívka to nevydrží.

viz heslo !jednofázový motor" zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Asynchronn%C3%AD_motor
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ledničkový kompresor-zkušenosti

Příspěvekod TTmili » úte 06 pro, 2011 3:30 pm

No já si to myslel. Jednofázový motory znám, a dokonce to bylo první co mě napadlo (že blbne rozběhové vinutí). Jen jsem nevěděl jak to dokázat, čím se rozběhové vynutí odpojuje a jestli se s tím dá něco dělat. Popravdě ale netuším ani teď jestli s tím něco pujde udělat, maximálně vyměnit bimetal za nějaký "rychlechladnoucí" (předpokládám že odporový drát na něm navinutý v momentě vypnutí napájení s ochlazením problém nemá).
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1527
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Ledničkový kompresor-zkušenosti

Příspěvekod MirekTT » úte 06 pro, 2011 9:46 pm

Já jsem myslel, že pomocné rozběhové vinutí a rozběhový kondenzátor se zároveň nepoužívají, protože principielně jde o totéž (téměř). Zvláště u ledničáků bývá rozběhové vinutí - myslím. Ledničák s kondezátorem jsem zatím nepotkal. Nicméně jde opravdu asi o rozběhové relé, které se kupuje jako náhradní díl. Holý motor - ta kovová dýně - má tři vývody vodičů: nula, fáze a rozběh. Rozběh se vždy odpojí sám po roztočení motoru. Vlastně by to mělo jít otestovat: připojit 220 na nulu a fázi a fází škrtnout o rozběh. Měl by naskočit bez nutnosti prodlevy. Jen nemusím připomínat, že je to nebezpečné, že ne?
Pak je zde ještě tepelná ochrana, která je od odpojovače rozběhu zvlášť, ale je součástí toho celého elektro bazmeku na motoru. Slouží k vypnutí přehřátého motoru jako ochrana, když selže termostat v chladícím prostoru, nebo někdo nedovře dveře ledničky.
Ono nemá moc velký význam špekulovat, který obvod je vadný, moc opravitelné to není. Koupil bych a vyměnil celej ten bazmek. Ale pozor, je dost drahý. Já jsem za něj dal 750,- To je skoro levnější sehnat jiný ledničák. Nebo aspoň vykuchat ve sběrném dvoře to relé, když už nedovolí kuchnout celej motor kvůli úniku freonu.
Jo a hovořím o starých Calexech.

PS: už jsem sem tyhle stránky jednou dával, ikdyž s odkazem na jiný článek. Prostě to chce ty odkázané weby prolést celé: http://www.rcmodely1.estranky.cz/clanky ... casti.html
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2225
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

PředchozíDalší

Zpět na Pomůcky a nářadí ke stavbě

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník