Ledničkový kompresor-zkušenosti

Zkušenosti, tipy, ceny, informace a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Ledničkový kompresor-zkušenosti

Příspěvekod JM » čtv 05 dub, 2007 4:38 pm

Tak se mi konečně(asi na 4. pokus :roll: ) podařilo sehnad starý ledničák který funguje. Ted' mám několik otázek na ty, co s ním už mají zkušenosti: 1.Přestane někdy smrdět kompresorem "vydechovaný" vzduch, nebo je ten smrad napořád? 2.Dáváte nějakým způsobem zpět do kompresoru stejné množství oleje, který časem vyprská do odkal. nádobky? 3.A co zahřívání kompresoru, jak dlouho v kuse může makat, aniž by se poškodil? 4. Dokáže kromě pistolky prodávané na Modely.biz(o té vím, že ji zvládá velmi dobře) utáhnout i nějakou značkovou dvojčinou pistolku jen za použití odkal. nádobky a cca 3m hadičky?...a ještě-co používáte jako filtr nasávaného vzduchu?
Uživatelský avatar
JM
 
Příspěvky: 225
Registrován: stř 07 úno, 2007 4:11 pm
Bydliště: Plzeňsko

Příspěvekod dan » čtv 05 dub, 2007 4:46 pm

Mě kompresor nesmrdí
olej jsem zatím nedoléval ale stačí občas dolít kompresorový olej několik ml
Já s kompresorem stříkám klidně i 20 min v kuse a zatím bez problému
Pokud chceš kompresor použít i na nějakou profi pistol budeš ho muset značně upravit (tlaková nídoba atd) a to se asi nevyplatí protože kvalitní modelářský kompresor se dá koupit za cca 3500 CZK
Uživatelský avatar
dan
 
Příspěvky: 512
Registrován: úte 10 říj, 2006 10:33 pm
Bydliště: Strašín, Říčany

Příspěvekod Kraken » čtv 05 dub, 2007 8:07 pm

Taky mě kompresor nesmrdí, je to asi přechodné, mám ho asi 8 let. Souhlasím s Danem, 20 i více minut stříkání je bez problémů. Olej dolévám když přestává tlakovat, co je tak asi 1 x za rok. Jako tlakovou láhev mám 2 L flašku od Pepsi. Přívod i vývod špuntem. Na dně je vidět kal. Zatím jsem ji měnil 1x, asi po 5 letech. Nasávací filtr žádnej nemám. Pistole mám od Revellu - 1 x fixírku a 2 dvojčinné a ještě jednoho starého Badgera.
Kraken
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 17 lis, 2006 6:51 pm

Příspěvekod JM » pát 06 dub, 2007 6:21 am

Kraken píše:Taky mě kompresor nesmrdí, je to asi přechodné, mám ho asi 8 let. Souhlasím s Danem, 20 i více minut stříkání je bez problémů. Olej dolévám když přestává tlakovat, co je tak asi 1 x za rok. Jako tlakovou láhev mám 2 L flašku od Pepsi. Přívod i vývod špuntem. Na dně je vidět kal. Zatím jsem ji měnil 1x, asi po 5 letech. Nasávací filtr žádnej nemám. Pistole mám od Revellu - 1 x fixírku a 2 dvojčinné a ještě jednoho starého Badgera.

Dík za odpovědi!Ten olej se dolévá nasávací, nebo výfukovou trubičkou? Nevím jak vypadá ten kompresor uvnitř, tak si to nedokážu odvodit...(ale předpokládám že výfukovou)
A jak řešíš vznikající přetlak když pistole zrovna nestříká, máš někde napíchlou hadičku, nebo stačí jen nějaké netěsnosti, např. u té flašky?
Uživatelský avatar
JM
 
Příspěvky: 225
Registrován: stř 07 úno, 2007 4:11 pm
Bydliště: Plzeňsko

Příspěvekod Kraken » pát 06 dub, 2007 6:59 am

Olej musíš nalít nasávacím otvorem, používám injekční stříkačku. Kdybys ho nalil výfukovou, tak ti ho hned vyplive ven. Vznikající přetlak jsem vyřešil v akvaristice. Koupil jsem si rozdvojku hadice a pak takovej blbinec na regulaci průchodu vzduchu. Je to za pár korun a stačí to. Hadičky používám taky z akvaristiky, stříkací tlak v pohodě vydržej, a když zapomenu otevřít ventil tak fungujou i jako přetlaková pojistka.
Kraken
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 17 lis, 2006 6:51 pm

kompresor

Příspěvekod Dusan » pon 10 zář, 2007 12:23 pm

Ahoj,
odešel mi kompresor z ledničky, shodou okolností kamarád rušil jednu starou ledničku, tak mám "nový". Problém je ten, že je napájen přes takovou plochou krabičku, které obsahuje dva spínače (bimetaly). Po zapnutí běží cca půl minuty, pak se ty kontakty ohřejí a vypnou.
Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost, jak to "obejít" ? Já sem na elektro celkem amatér. :(
Dík za info Dušan
Uživatelský avatar
Dusan
 
Příspěvky: 660
Registrován: ned 04 úno, 2007 4:48 pm
Bydliště: Brno

Příspěvekod TT-maniac » pon 10 zář, 2007 6:14 pm

Já bych se chtěl zeptat jestli by ta stříkací pistole šla pohánět vzduchovátkem do akvária :?:
TT , analog , epochou se neřídím ... dělám to co se mi líbí
Uživatelský avatar
TT-maniac
 
Příspěvky: 169
Registrován: sob 17 úno, 2007 3:43 pm
Bydliště: Havířov

Příspěvekod Shi-So » pon 10 zář, 2007 6:57 pm

TT-maniac píše:Já bych se chtěl zeptat jestli by ta stříkací pistole šla pohánět vzduchovátkem do akvária :?:


Obavam se ,ze ne.
Tlak z kompresoru do akvaria je nesrovnatelne mensi...
Shi-So
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 09 zář, 2007 10:03 pm

Re: kompresor

Příspěvekod Zx1974 » úte 11 zář, 2007 6:29 am

Naposledy upravil Zx1974 dne pát 08 úno, 2008 4:37 am, celkově upraveno 1
Zx1974
 
Příspěvky: 348
Registrován: úte 17 říj, 2006 10:01 am
Bydliště: Písek

Re: kompresor

Příspěvekod Ondřej » úte 11 zář, 2007 9:27 am

Zx1974 píše:
Dusan píše:Ahoj,
odešel mi kompresor z ledničky, shodou okolností kamarád rušil jednu starou ledničku, tak mám "nový". Problém je ten, že je napájen přes takovou plochou krabičku, které obsahuje dva spínače (bimetaly). Po zapnutí běží cca půl minuty, pak se ty kontakty ohřejí a vypnou.
Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost, jak to "obejít" ? Já sem na elektro celkem amatér. :(
Dík za info Dušan


No rozhodně bych to neobcházel, protože ty bimetaly jsou nadproudovou ochranu motoru (i když mě trochu zaráží že jsou dva). Jsou dvě možnosti - buď je unavený motor a odebírá víc proudu než je zdrávo a je správný že to odepíná a nebo jsou bimetaly už vyhřátý a vypínají dřív než by měly, pak by pomohlo je vyměnit.


A nebo neodpadne rozbehove rele. Nadproudova ochrana mi taky vypinala kdyz jsem dal do kompu moc oleje. To pak bezel az po ohrati. Kdyz ty ochrany vypustis, tak jedine co se muze stat, je ze komp odejde. Pokud to chces risknout, tak ho nech bezet pod dohledem tak hodinu. Teplotu by pak mel mit okolo 50C (skoro na nem neudrzis ruku). Kdyz to prezije tak bych tam ty ochrany ani nedaval. V lednici maji tu funkci, ze chrani motor kompresoru v pripade kdy nerozepne a nebo nesepne rozbehove rele.
Uživatelský avatar
Ondřej
 
Příspěvky: 102
Registrován: čtv 22 úno, 2007 12:48 pm
Bydliště: Roztoky - PZ

Re: kompresor

Příspěvekod JM » úte 11 zář, 2007 11:52 am

Dusan píše:Ahoj,
odešel mi kompresor z ledničky, shodou okolností kamarád rušil jednu starou ledničku, tak mám "nový". Problém je ten, že je napájen přes takovou plochou krabičku, které obsahuje dva spínače (bimetaly). Po zapnutí běží cca půl minuty, pak se ty kontakty ohřejí a vypnou.
Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost, jak to "obejít" ? Já sem na elektro celkem amatér. :(
Dík za info Dušan

Tak to mi dělalo u jednoho kompesoru taky...pak jsem přišel na to, že kopresor byl trošku "připečenej", takže se rozbíhal asi cca10x vždy asi na 7 vteřin a pokaždé se vypl, až po jedenácté (po zahřátí) vydržel běžet pořád, ale vyfukoval děsnej smrad a trošku kouře-takže nakonec putoval do sběru.
Uživatelský avatar
JM
 
Příspěvky: 225
Registrován: stř 07 úno, 2007 4:11 pm
Bydliště: Plzeňsko

Příspěvekod mawerick » úte 11 zář, 2007 11:57 am

Jako regulátor přetlaku lze použít ventilek z kola. Do PET flaškydáš dvě hadičky (přívod a odvod) a ten ventilek gumičkou ven. A když pak vypneš tu dvojčinnou pistoly tak ten ventilek to pustí.
Uživatelský avatar
mawerick
 
Příspěvky: 374
Registrován: čtv 15 bře, 2007 6:21 am
Bydliště: Dom. st. Plzeň

Příspěvekod mourek » ned 06 led, 2008 3:21 pm

v krabičce musí být i rozběhové relé, zkontrolovat jestli nevisí, pak by to chtelo změřit odběr proudu ze sítě. A jinak fouká?
mourek
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř 19 pro, 2007 9:08 am
Bydliště: Praha

kompresor

Příspěvekod Maaaazlik » stř 21 kvě, 2008 9:23 pm

No k tomu kompresoru
Já ho mám taky dělal mi ho tatík před pár lety docela se vyšvyhl vypadá dost profesionálně spracovanej a funguje OK mám Hansa 581
Měli jsme doma komresor tehdy a taky neběžel ale je to tak že ty kompresory sou asi ve většině případů jen zaseklý musí se rozdělat a rozhejbat je to jakoby zadřený ale jen zlehka.
Nebude to určitě pravidlem ale ze tří pokusů to byly tři stejný závady na třech odlišnejch kompresorech.Z těch ostatních dvou udělal kompresůrky na dofukování kol a od rozhejbání běží upa ok a kdyby přestali už nejsou zavařený ale opatřený lemem s imbusovejma šroubama takže není problém je rozdělat.
Takže pokud je možnost rozříznout pouzdro stojí za to to zkusit (
pokud se někomu vyplatí si to stavět při dnešních cenách
Maaaazlik
 
Příspěvky: 10
Registrován: pon 07 led, 2008 4:19 pm
Bydliště: Strážek

Příspěvekod Matasss » sob 24 kvě, 2008 8:52 pm

Mě pořád z kompu stříká ven olej neví někdo co s tím :?:
H0 - digitál - V - segmenty - lokálka - inspirace trať 255 , 256
Matasss
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob 22 pro, 2007 9:07 pm
Bydliště: Holubice exit 210

Další

Zpět na Pomůcky a nářadí ke stavbě

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník