obloukové pražce TT

Zkušenosti, tipy, ceny, informace a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: obloukové pražce TT

Příspěvekod rawen » pon 10 bře, 2025 11:31 am

Ahoj,
pokud se stále bavíme o navlékání TT prutů, hlavní je nedělat z toho vědu.
Navlékl jsem desítky až stovky metrů kolejnic bez jakýchkoliv přípravků, snad jen s kleštičkama a pilníčkem :)

Naprosto zásadní je opilovat konce patek prutů, a to při pohledu shora dokulata a při pohledu proti čelu doplacata. (Často bývají střihem zohnuté směrem dolů.)

TT prut lze do oblouku naohýbat v ruce a je natolik pružný, že drobné nepřesnosti se při navlékání ztratí.

Je možné, že podloží má pod patkami tzv. přetoky plastu, které prutu stojí v cestě a brání navlečení. U přímých kolejí je lze prorazit silou. U obloukových je někdy potřeba ostrým nožem prostor vyčistit.

No a potom jednou rukou držím podloží a druhou (nebo kleštěma) do něj cpu prut. Samozřejmě kontroluju, zda se tlačí na správné místo pod patku...

Radek
rawen

Příspěvekod hank » pon 10 bře, 2025 2:04 pm

Mám v TT stejnou zkušenost jako rawen. Jenom dodám, že bez předohýbání mi flexikolejivo vydrželo v daném poloměru nepřilepené, jenom nasucho přitlučené hřebíčky do pražců ke dřevěnému podkladu nebo dokonce do knihařské lepenky (kterou používám tam, kde většina kolegů korek), třeba i několik let, a to i v extrémních poloměrech až do 150 mm. (Není snad nutno zdůrazňovat, že styk se sousedním kolejovým polem by měl být zásadně v přímé.)

Jediný problém jsem měl v obloucích s těmi flexikolejemi dodávanými na pražcovém podloží, u kterých výrobce spojuje pražce podélnou výztuhou do skupin a mezery v roštu nechává např. po každém pátém pražci. Tam nezbývalo, než podélnou výztuhu pražcového roštu v oblouku pod vnější kolejí rozřezat, nejlépe mezi všemi pražci.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Ivan » čtv 13 bře, 2025 6:55 pm

Pardon, zapomněl jsem napsat, jak píše rawen, že je dobře trochu zapilovat patky. Pak to jde lehce, položím na stůl pražce, špičku kolejnice chytnu kleštěmi a navlekam.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Předchozí

Zpět na Pomůcky a nářadí ke stavbě