Rozhodl jsem se popsat tento výrobek, který mi dnes přišel poštou, jako samostatný produkt. Nikoliv tedy popisovaný ve vláknech o tvorbě modelové vody, nebo jiného lití. Je to produkt (nikoliv výrobek) francouzské firmy: http://www.pebeo.com/Loisirs-creatifs/C ... ts/Coulage . Na našem území ji distribuuje víc firem a lidí. Já jsem si sadu koupil u pana Hlaváčka http://www.eshop-honzikovyvlacky.cz/hon ... pryskyrice , kde je také popis výrobku.
Přepis českého štítku z krabice:
____________________________________________________________________
GEDEO KŘIŠŤÁLOVÁ PRYSKYŘICE
Nové složení, dokonce ještě více průhledná. Imituje skleněnou pastu, celistvá a průhledná po zaschnutí. Lze tónovat barvami Vitrail. Vhodná pro vytvoření průhledných dekorativních předmětů. Skladování: v neprodyšně uzavřené nádobě při teplotě 25stC. Čistič: mýdlová voda. Schnutí: 24 hodin.
POSTUP PŘÍPRAVY:
1. Ve vhodné nádobě smíchejte 1 část objemu Tužidla (B) ku 2. částem objemu Pryskyřice (Komponenta A) a pečlivě zamíchejte (zejména v rozích nádoby). Míchejte pomalu, aby se netvořily bubliny. Nyní můžete tónovat barvami Vitrail
2. Vytvořenou směs nalijte do vazelínou (ref. 766320) vymazané formy.
3. Odlitek z formy vyjměte po 12. hodinách. Tuhnutí urychlíte, pokud formu s pryskyřicí umístíte poblíž zdroje tepla.
TIPY:
Pro odměření přesného množství jednotlivých komponent k vyplnění zvolené formy postupujte následovně: Vyplňte formu až po okraj vodou, kterou po té přelijete do vhodné odměrky. Na stupnici si odměřte 1/3 objemu pro tužidlo a zbývající objem pro pryskyřici (tedy 2/3). Takto odměřená množství pro jednotlivé komponenty poté použijte při tvorbě směsi. Před nalitím pryskyřice musíte formu i odměrku řádně vysušit. Smícháním pryskyřice a tužidla v poměru 1:1 získáte odlitek, který po ztuhnutí zůstane měkký.
___________________________________________________________________________
Pak už následují popisy s varováními pro pryskyřici a tvrdidlo a jejich složení. Vesměs jde o dráždivé látky, nevdechovat, nedotýkat apod. Není tam informace o styku s potravinami po ztvrdnutí. Až to rozbalím, tak poreferuji o případných smradech a vyzkouším, jestli to bude v tekutém stavu něco leptat.