Dekodér pro servopřestavníky s PICAXE

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Dekodér pro servopřestavníky s PICAXE

Příspěvekod fulda » ned 16 úno, 2014 3:58 pm

Pokud se člověk nechce bavit rabováním serva, tak si může koupit rovnou poloviční servo: ZDE
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4096
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Dekodér pro servopřestavníky s PICAXE

Příspěvekod Ales » ned 16 úno, 2014 9:22 pm

Tak toho jsem se obával. Já jsem vybaven jen na PIC/PICAXE.
H0, moje kolejiště : http://samone.rajce.idnes.cz
Uživatelský avatar
Ales
 
Příspěvky: 84
Registrován: stř 13 říj, 2010 6:10 pm

Re: Dekodér pro servopřestavníky s PICAXE

Příspěvekod fulda » pon 17 úno, 2014 8:44 am

Ales píše:Tak toho jsem se obával. Já jsem vybaven jen na PIC/PICAXE.

někde jsem potkal soft, kterej na pickit programuje atmely, není to nic komplikovaného. Dokonce se dá použít jako HVSP (atmel má 4 programovací režimy - nízké napětí sériové programování - LVSP, nízké napětí paralelní programování LVPP, vysoké napětí sériové HVSP a paralelní HVPP)
Rozdíl je třeba v tom, že při LV nelze například zrušit reset pin (a další).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4096
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Dekodér pro servopřestavníky s PICAXE

Příspěvekod zdeno » pon 17 úno, 2014 3:20 pm

ja pouzivam jen LV rezimy, teda ISP. Neni dobre si blokovat RESET a jine dulezite fuses. Vetsinou se to da opravit pres FUSES doctor, ale neni to 100%. Uz jsem si takto znicil par svabiku.
Jinak Atmel mi pripada jednodussi na programovani, protoze jsem prechazel z CISC na RISC a to byla cesta nejmensiho odporu. Proste nevidim duvod to menit, nevidim v tom rozdil.
---
Jinak existuje spoustu programatoru a mam dokonce i nejake na PIC, hlavne kvuli LocoBufferu, ktery je na 16F873. Takze nevidim problem si ho vyrobit.
---
toto se mi velmi libi a povazujem to za dobry napad a smer. Uz to tu nekdo vzpominal, ale toto ma super cenu.
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__46382__HobbyKing_Ultra_Micro_Servo_1_7g_for_3D_Flight_Right_EU_Warehouse_.html
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1387
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Dekodér pro servopřestavníky s PICAXE

Příspěvekod Ales » pát 04 bře, 2016 10:05 pm

Ales píše:Zatím jsem identifikoval následující problémy :
- nedefinovaný pohyb při zapnutí a související proudová špička (násobeno počtem serv)
- nestabilita vlastních serv (možná úměrná ceně)
- závislost na napájení (DCC/ext).
- zkrat (i mžikový) na DCC
- rušení indukované z okolí
- rušení samotným procesorem (zatím můj případ)


Pokud se vratim na zacatek tohoto vlakna, tak jsem v mezicase (praci na jinych zarizenich) zjistil, proc zrejme PICAXE generuje i dalsi pulsy, ktere zpusobuji nechtene prestavovani serv - viz moje poznamka "-rušení samotným procesorem".

PICAXE jecnou za cas zjistuje, jestli neni downloadovan novy program. K zabraneni tohoto staci po spusteni programu toto vypnout prikazem Disconnect. Potom, pro nove nahravani programu, je potreba udelat hard reset (viz manual).
H0, moje kolejiště : http://samone.rajce.idnes.cz
Uživatelský avatar
Ales
 
Příspěvky: 84
Registrován: stř 13 říj, 2010 6:10 pm

Re: Dekodér pro servopřestavníky s PICAXE

Příspěvekod Mates363 » sob 29 črc, 2017 3:48 pm

Tak jsem se taky rozhodl jít vlastní cestou řízení a nelituju. Původní varianta byla reléovka podle Zaoralovy knihy, po debatě s kolegou to vyřešily Picaxe procesory.
Jde o jednokolejný okruh s čtyřkolejnou stanicí. Řízení zajišťuje pět procesorů. Na každou stranu Picaxe 20M2, které staví výhybky (serva) s vzájemnou vazbou blokace postavení vlakové cesty proti sobě. Ten předá informaci o postavení (pořadí tlačítek Odkud-Kam) procesoru 40X2. Ten podle vstupu režimu Jízda/Posun postaví příslušné návěstidlo, sepne příslušné trakční relé a pošle informaci na Picaxe 28X2. Ten zajišťuje generování PWM signálu na základě vstupů z návěstidel a magnetických kontaktů v kolejišti. Max. hodnotu u PWM používám 1020, po vydělení 10ti jako fiktivní rychlost.
Např. pokud vlak sejme kontakt u předvěsti a nebude postavený vjezd, PWM začne krokovat na nulu k vj. návěstidlu. Během krokování si kontroluje stav vj. n. a při změně znaku se tomu ihned přizpůsobí. Je-li vjezd do odbočky, zkrokuje tak, aby u vj. n. byla hodnota PWM 400. Kontakt před první výhybkou shodí návěstidlo, kontakt u odjezdového ve směru jízdy vypne trakční vjezdové relé.
Vymyslet a naprogramovat celou logiku sice byla práce na několik měsíců, ale hlaní je to, že funguje.
Mates363
 
Příspěvky: 2
Registrován: pát 30 čer, 2017 12:21 pm

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: vinklarekcz a 2 návštevníků