Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod Jirka_US » pon 07 kvě, 2018 1:54 pm

fulda píše:
zdeno píše:
fulda píše:Proto má RS485 vzdálenost 2km, zatímco CSMA/CD má 305m ???

a preco ne 306 m ? ;-)
myslim, ze hodne zalezi na prenosove rychlosti, prechodovych odporec a kapacite vedeni, proto by nebylo moudre to zhazovat jen tak od brucha.

Protože je to uvedeno v těch debilních imperiálních jednotkách jako 1000 stop, což je 304,8m.
Jinak je pravda že záleží na hodně okolnostech, které tu vzdálenost dokáží změnit, ale tokhle je to uvedeno v tabulkách. Nemá cenu se snažit to podkládat, nebo vyvracet nějakou empirickou zkušeností.

Bohuzel ta informace je chybna, Loconet podporuje priblizne 2 nasobek.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod fulda » pon 07 kvě, 2018 2:48 pm

Jirka_US píše:Bohuzel ta informace je chybna, Loconet podporuje priblizne 2 nasobek.

Inu to máte tak, pokoušel jsem se hledat nejlepší číslo, pro LocoNet to bude pravděpodobně TADY, kde se píše, že pokud použijete velmi dobré kabely, tak se s těmi nejlepšími můžete dostat až na vzdálenost 2000 stop.

Zatímco u RS485 se pro přenosové rychlosti kolem 90kbps (téměř dvojnásobek XpressNetu) s běžnými levnými komponentami můžete pohybovat ve vzdálenostech do 4000 stop. To se uvádí ma mnoha místech, například TADY, TADY, nebo třeba TADY. (o dvou kilometrech se mluví jen při experimentování s tím dobrým materiálem)

Ale jinak je samozdřejmě pravda vše co napsal jirka: LocoNet pouziva princip "proudove smycky", proto je tak robustni a odolny proti ruseni ve srovnani s XpressNetem

Jenom abychom si ujasnili situaci - proudová smyčka předpokládá uzavřený obvod (proto slovo smyčka), kterým protéká proud a komunikace je definována podle hodnoty protékajícího proudu. LocoNet má pochopitelně definované úrovně tak, že mark (jednička), je úroveň napětí větší než +4V a space (nula) je definovaná jako napětí menší než +4V s doporučenou hysterezí 1 volt. Maximální napětí je +24V a nominální je +12V.
V té definici se to proudem a ampérama jen hemží což?
Zhruba tak, jako je jasné, že 2000 stop (610m) je větší vzdálenost, než 4000 stop (1,22km)

Pokud někoho zajímá kde se ve vláčcích používá proudová smyčka, tak je to například ve sběrnici RS-Bus, kterou používá Lenz pro zpětný ohlas, ale jen ve směru od KZH k centrále, kdy je jisté, že je smyčka uzavřena. Nebo například při programování lokomotiv, tam se používá legračně pomalá verze.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod czcharlie » pon 07 kvě, 2018 3:25 pm

Pánové, malý test: vzpomenete si bez toho, že byste listovali 15 příspěvků zpátky na co se vlastně Amirinda ptal?
czcharlie
 
Příspěvky: 268
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod fulda » pon 07 kvě, 2018 4:23 pm

Ano, jestli je bezpečné dát servo asi půl metru od arduina.
Odpověď na to je, že je to hodně bez záruk, ža pokud bude experimentovat, tak se mu to možná povede.
Pak něco o tom, že stíněné dráty to mohou zlepšit, nebo například náhrada jednoho datového vodiče pomocí diferenciálu například RS485 (já bych řekl RS422, ale to není prohřešek).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod amirinda » pon 07 kvě, 2018 4:28 pm

czcharlie píše:Pánové, malý test: vzpomenete si bez toho, že byste listovali 15 příspěvků zpátky na co se vlastně Amirinda ptal?

like :-) no zítra už se k tomu dostanu, tak uvidíme.
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 576
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod czcharlie » pon 07 kvě, 2018 6:38 pm

Můj osobní názor po mnohaletých zkušenostech s používáním serv je, že s rušením problém nebude, alespoň ne fatální. U analogových serv je větší problém se stabilitou polohy a s tím spojené neustálé vrčení i když i to má řešení.
czcharlie
 
Příspěvky: 268
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod Jirka_US » úte 08 kvě, 2018 3:22 am

fulda píše:Inu to máte tak, pokoušel jsem se hledat nejlepší číslo, pro LocoNet to bude pravděpodobně TADY, kde se píše, že pokud použijete velmi dobré kabely, tak se s těmi nejlepšími můžete dostat až na vzdálenost 2000 stop.

Bohuzel ta informace je opet chybna, original dokumentace hovori o bezne polozenych kabelech bez zvlastnich pozadavku.Uz jsem psal, ze pouzivat ruzne wikipedie vede casto k omylum.
fulda píše:Pokud někoho zajímá kde se ve vláčcích používá proudová smyčka, tak je to například ve sběrnici RS-Bus, kterou používá Lenz pro zpětný ohlas, ale jen ve směru od KZH k centrále, kdy je jisté, že je smyčka uzavřena.

Pokud budeme predpokladat, ze tato informace je spravna,, tak pozornemu ctenari jiste neujde, ze princip proudove smycky z tohoto schematu http://www.fucik.name/masinky/RS-Bus/ je totozny s tim co je pouzito u LocoNetu. Pokud se tyka chybejicich "amper" tak jsi pouze podlehl stejnemu klamu jako kdyz pouzivas obycejny multimetr, to znamena, ze multimetr ti sice ukazuje na displeji proud, ale ve skutecnosti meri ubytek napeti na rezistoru, kterym prochazi proud. Zde je jen obracena situace.A pokud ani to nestaci, tak doporucuji venovat pozornost slovicku proudovy zdroj 15mA u LocoNetu a proc tam je.Pokud se tyka dosahu a take rychlosti LocoNetu, tak jsi zapomnel dodat, ze je zamerne snizena na technicke minimum, aby s nim mohli pracovat i bastliri.To jen pro poradek, abychom nenechali ctenare v omylu.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod fulda » úte 08 kvě, 2018 7:08 am

czcharlie píše:Můj osobní názor po mnohaletých zkušenostech s používáním serv je, že s rušením problém nebude, alespoň ne fatální. U analogových serv je větší problém se stabilitou polohy a s tím spojené neustálé vrčení i když i to má řešení.

Já jsem někdy uvažoval o tom, že bych se pokoušel přetlačit rušení tak, že bych na výstup dal nějaký mocnější budič, třeba 74xx245 nebo podobný, který je ochotný jít do větších proudů. Jenže pak si člověk uvědomí, že jeho cena je stejná, jako cena druhého procesoru daného blízko serva.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod zdeno » úte 08 kvě, 2018 10:44 am

protoze uz pouzivam jen vykuchane serva, tak je tato problematika dost mimo mne.
---
Ale osvedcilo se mi kedysi pouzivat emitorovy sledovac s odporem okolo 100 ohmu, ktery je dokaze zatlumit hodne velke ruseni.
Ale nepomohlo to zase se stabilitou napajeni, ktera meni reference, takze jsem to uplne zavrhnul.
Proste ta dvojita zmena ovladani je problematicka a je lepe se ji uplne vyhnout.
---
Prikladam nehotovy clanek, ktery jsem nepublikoval, protoze se mi nechtelo.
Neni hotovy, mozna ho nekdy dodelam.
Přílohy
Přestavník jinak.doc
(125.5 KiB) 47 krát
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod JenikPluto » úte 08 kvě, 2018 2:37 pm

No, já k tomu příslušných škol nemám, takže si odpustím vzorce a teorii. Někde dříve v téhle větvi na fóru jsem kdysi publikoval software na ovládání serv Arduinem (jeden z mnoha podobných); mně na Mega visí 24 serv, těch nejobyčejnějších, maximální vzdálenost od Arduina je kolem metru a půl. Rozvod jsem dělal ze starých VGA nebo UTP kabelů. Na servech jsou namontované RC filtry od vvityho, po přestavení jsou pro jistotu i softwarově odpojena (signál). Napájení externí, 5V/2000mA zdroj (z GME asi za dvě kila). Problémy s rušením nemám. Asi tak.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 188
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod hopeter » úte 08 kvě, 2018 3:07 pm

JeníkuPluto mohl bych poprosit o odkaz na ten program pro serva v Arduinu. Sice mám program pro tři serva vyřešený ale rád bych okouknul další možnosti. Díky.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2067
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod JenikPluto » úte 08 kvě, 2018 5:16 pm

hopeter píše:JeníkuPluto mohl bych poprosit o odkaz na ten program pro serva v Arduinu. Sice mám program pro tři serva vyřešený ale rád bych okouknul další možnosti. Díky.


Kus je tady

viewtopic.php?f=7&t=6920

cele v SZ.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 188
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod amirinda » čtv 10 kvě, 2018 5:29 am

tak zkouším, zatím s jedním servem a dvě tlačítka. Tak nějak to funguje, ale po zapnutí se mi servo nastaví na pozici 0 - to vyřeším tím EEPROM, nebo jinak?
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 576
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod czcharlie » čtv 10 kvě, 2018 6:49 am

V zásadě mæš dvě možnosti - buď ukládat poslední polohu do EEPROM a po spuštění bude poloha všech serv stejná jako v okamžiku vypnutí. To je, řekl bych standardní. Druhá možnost by byla nastavit v setupu skeče základní polohu všech serv a kolejiště se při spuštění uvede do výchozí polohy. Co ti bude vyhovovat je na tobě.
czcharlie
 
Příspěvky: 268
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Arduino - analogové ovládání pro servo přestavníky

Příspěvekod amirinda » čtv 10 kvě, 2018 10:03 am

no jasný, takže EEPROM, bo nechci aby se při spuštění všechno přenastavilo. Ještě jedna věc, po přehození serva v něm ještě chvilku tak jako povrkává, po chvíli to přestane. To je normální?
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 576
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků