Servo přestavník

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Pája » úte 03 led, 2012 8:58 pm

TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Uživatelský avatar
Pája
 
Příspěvky: 834
Registrován: stř 08 srp, 2007 6:05 pm
Bydliště: Praha -Suchdol

Re: Servo přestavník

Příspěvekod cipisekmp » stř 04 led, 2012 7:14 pm

Ahoj, uz delsi dobu sleduji tohle tema a zarazi me, problemy vznikajici pri vyuziti serv. Ja muzu mluvit za sebe a snad i za Mlhu a za celou dobu co mame moduly jsme zaznamenali jediny vazny problem. Stalo se, ze pri zapojeni MASTER dekoderu na napajeni externim napajenim stridavym proudem. Stalo se, ze serva meli obrovsky vykyv. Problem byl rekl bych jednoduse vyresen a to vymenou jednoho kondenzatoru (MASTER V2- C1 100M/35 za 1G/35). Nejsem elektrikar, poradil me to jeden znami tak doufam ze sem se trefil do hodnoty i do kondika). Tim byly veskere problemy ktere jsme zaznamenaly vyreseny. Zadne nejake cukani, ruseni ci pod veci jsme nezaznamenali. Nepouzivame zadne odrusovani ci jine vychytavky. Nemame teda serva hitech ale jine za cca 100kc od Conrade. Jestli je to servama nevim, ale my zadny problem prozatim nemame. V provozu je odhadem 40 serv ve dvou nadrazich. Je pravdou ze mame jiny system prevodu sily ze serva na zarizeni, takze drobny vykyv vubec nezaznamenavame. http://vlacky.netintra.cz/images/storie ... cn2767.jpg
S pozdravem Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

[url]http://kzmslovacko.cz/[/url]
Uživatelský avatar
cipisekmp
 
Příspěvky: 1145
Registrován: ned 08 čer, 2008 6:55 am
Bydliště: Moravsky Pisek

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Morris Zapp » úte 10 led, 2012 8:43 am

Pájo, znám; IMHO to není ono - ale viz dále.

Silnější zdroj nic nevyřešil :(
Tak jsem zkusil nasimulovat postupné připojování serv: vytahal jsem je z konektorů, připojil napětí a postupně připojoval serva. Paráda, drží. Akorát při zasunutí posledního serva se rozjedou i ta, co už byla ok. :evil:

Přijel můj servoguru, vyměnili jsme se serva za jiné typy a problém přestal existovat. Zařízení najednou dělá přesně to, co od něj člověk čeká...

A teď přijde to rušení: stanice je záměrně zadrátována tak, že dekodéry jsou umístěny ve středním segmentu a pohánějí serva i na krajních segmentech (protože jestli bude fungovat tohle, tak potom už asi cokoliv). Mezi segmenty je vždy jeden propojovací mnohažilový kabel, ve kterém jde trakce i servosignál vedle sebe. Při jízdě moderní loko s motorem Mashima je slyšet, že serva pobzukují, ale na poloze jazyků se to nijak neprojevuje. Ovšem taková muzejní loko s motorem Zeuke, ta dokáže výměnu úplně přestavit... Takže následující krok bude pájení kondíků podle vzoru lokopin.

Perlička nakonec: servoguru si ta předtím použitá serva odvezl. Doma je připojil do podobné konfigurace - a žádný problém...
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 616
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Servo přestavník

Příspěvekod vmucha » úte 10 led, 2012 8:58 am

Můžu vědět jaký typ serv používáš?
Díky
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha
 
Příspěvky: 585
Registrován: stř 10 bře, 2010 11:42 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Morris Zapp » úte 10 led, 2012 9:13 am

Můžeš - když počkáš do víkendu. Momentálně to k těm servům mám asi 600 km...
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 616
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Servo přestavník

Příspěvekod fulda » úte 10 led, 2012 9:15 am

:mrgreen: teda tahat dráty k servům na 600km, to se nedivím že je to zaručené :mrgreen:
(ftip humor, legrace)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo přestavník

Příspěvekod vvitty » úte 10 led, 2012 11:15 am

vmucha píše:Můžu vědět jaký typ serv používáš?
Díky


Zejmena u levnych serv z Ciny je to dost jedno... resp. az tak moc nezalezi na tom, co je napsane na servu, vnitrek se muze dost lisit i u serv jednoho typu.
Za dobu co delam odrusovani jsem jen ruznych plosnaku videl asi pet typu, nehlede na to co tam osazuji za soucastky...

Ve vysledku se tak z deseti serv na stejnem miste muze 9 chovat zpusobne a desate zlobit, nebo naopak...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1917
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Servo přestavník

Příspěvekod carodej » úte 10 led, 2012 12:22 pm

Morris Zapp píše:Zprávy z bojiště, třeba to bude někomu k užitku:
...............
Teď si drbu hlavu, že jsem škudlil a nekoupil 7 picaxů i s destičkama (jeden takový mi doma hýbe servem v nepřetržitém provozu už přes rok k naprosté spokojenosti)...


Nemusíš kupova 7 PICAXU ... :D ... stačí jeden rychlý 32MHz 18M2 nebo 28X2 s deskou ... a mužeš se realizovat do zblbnutí ...
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
Uživatelský avatar
carodej
 
Příspěvky: 202
Registrován: ned 10 dub, 2011 3:34 pm
Bydliště: Dolný Kubín

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Seidl » pát 13 led, 2012 1:12 pm

Vážení,
v souvislosti s uveřejněním nové elektroniky pro ovládání modelářských serv na stránkách (www.alchaldice.cz) jsem dostal emailem několik dotazů i z řad této komunity. Dotazy směřovaly jednak na zmíněný servopohon, ale také na možnosti ovládat serva 555 nebo jiným jednoduchým zapojením a proč složitou elektroniku, když jsou i jednoduché návody. Abych pokud možno předešel dalším dotazům na stejné téma, pokusím se zde v krátkosti objasnit problematiku věci.
Na začátku je rozhodnutí, které musí každý udělat sám:
Zda mu stačí výhybky přestavovat maximální rychlostí serva z jedné polohy do druhé a nebo se přiblížit realitě.
Pokud někomu stačí první verze – skokový pohyb serva z jedné krajní polohy do druhé a vysoká pravděpodobnost, že po zapnutí napájení sebou serva škubnou, pak se skutečně dá použít laciná elektronika za „pár korun“. Velmi často zmiňovaná 555 se dá i nedá použít. Rozhodně se nedá použít standardní zapojení, kde pomocí RRC součástek nastavujeme krajní polohy serva. Při nevhodně zvolených hodnotách je zdánlivě všechno v pořádku, servo sebou však nepravidelně škube. Sice málo, občas, ale je to znatelné.
Pokud se člověk chce vyvarovat řady nectností serv obecně, musí použít něco chytřejšího a v dnešní době jsou optimální procesory. Není podstatné jaké a jak jsou použity. Důležité je dosáhnout několika cílů. Jednak po zapnutí kolejiště zajistit postupné zapínání serv na napájení. Jinak při cca 30 instalovaných servech (i méně) dochází k nemalému proudovému nárazu a pak většinou padají jističe v blízkém i vzdálenějším okolí….. Druhým bodem je zajistit, aby sebou servo po zapnutí nekontrolovatelně něškublo. Jak se mnozí již přesvědčili, dochází v takovém případě k mechanickému poškození táhel a dalšího příslušenství. Neméně důležitým dalším faktem je možnost vypínat motorek serva v krajních polohách. Může se to zdát jako zbytečné, ale prostý výpočet a platnost Ohmova zákona říká něco jiného. Vezmeme v úvahu, že pokud servo nemůže z mechanických příčin dojet do své nastavené koncové polohy (a není to až tak ojedinělý jev), teče trvale motorkem a tím také koncovými tranzistory 0.4 A i více, podle typu serva. Při napájení 5V je to výkonová ztráta 2W. Motorek, který má hmotnost řádu 2-3g, není schopen takové teplo vyzářit do okolí a dlouhodobě přežít. Totéž se týká i elektroniky. Koncové tranzistory jsou sice dimenzovány na tyto proudy, ale ne na teploty nad 100 st. A vše je uzavřeno v plastové krabičce, takže servo časem odejde. Ne sice hned, ale stane se to.
Popisem, jak a proč se serva chovají po zapnutí a jaké mohou nastat varianty, zde nebudu zbytečně zabírat místo, zájemci nechť se podívají na www.alchladice.cz v sekci železniční modely/servopohony. Na konci je v pdf ke stažení manuál i se zmíněným popisem.
Pokud by někdo potřeboval v nějakém směru pomoct, třeba by chtěl použít zmíněnou 555, klidně se ozvěte. Můžu posloužit radou a nebo případně dodávkou celých komponentů.
Problematika serv je velmi obsáhlá, takže k dalším podrobnostem bych se dostal až pokud o to bude zájem. Nerad bych zde zbytečně zabíral místo když by to třeba bylo na obtíž.
LS.
Seidl
 
Příspěvky: 35
Registrován: pát 13 led, 2012 11:48 am

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Morris Zapp » sob 14 led, 2012 10:19 am

S řízením serva 555 jsem se taky zabýval (teda jenom teoreticky :D ) a vyšlo mi, že to nemá smysl: obvodové řešení jednodušší být nemůže, než s procesorem (spíš může být složitější), cena procesoru není ve vší té bižutérii rozhodující a s 555 se připravuju o možnost vyšperkovat to různými vedlejšími fíčurami.
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 616
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Morris Zapp » ned 15 led, 2012 5:26 pm

vmucha píše:Můžu vědět jaký typ serv používáš?
Díky


Tak jsou to Hitec HS-55.
Teď jsem k jednomu cvičně zkusil připojit kondík (100n mezi zem a řídící pulsy) a změnily se nastavené polohy... Asi si napíšu jéžiškovi o osciloskop :roll:
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 616
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Servo přestavník

Příspěvekod vvitty » ned 15 led, 2012 5:59 pm

Moriss: protoze 100nF Ti prilis oreze pulzy...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1917
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Seidl » ned 15 led, 2012 9:30 pm

Morris Zapp píše:
vmucha píše:Můžu vědět jaký typ serv používáš?
Díky


Tak jsou to Hitec HS-55.
Teď jsem k jednomu cvičně zkusil připojit kondík (100n mezi zem a řídící pulsy) a změnily se nastavené polohy... Asi si napíšu jéžiškovi o osciloskop :roll:


A co tě vede k tomu, připojovat na řídící signál kondík ? A při téhle velikosti musí servo zákonitě změnit svoji polohu.
Seidl
 
Příspěvky: 35
Registrován: pát 13 led, 2012 11:48 am

Re: Servo přestavník

Příspěvekod zdeno » sob 03 bře, 2012 1:41 pm

to ruseni serva je o necem trosku jinem. Asi tu neni nikdo, kdo se v mladi zabyval stavbou NF zesilovacu jako ja. Postavil jsem jich na stovky od 0,5W do 3kW pro cirkusanty. Tady se jedna se o indukovane ruseni, kdy odruseni pomoci kapacity je kontraproduktivne, protoze to oreze vyssi frekvence. Kdo v tom nekdy delal, tak vi, ze jedina cesta na omezeni ruseni je provoz na nizke impendanci nebo vysokem napeti. Teda presne napisane bud 1,55V na 100 ohmech anebo rozvod 100V a snizovat pres audio trafa. To prvni je tzv linkovy zesilovac, bez ktereho neni mozne provozovat zadne verejne vystoupeni s vykony nad 200W. Druhe je treba obecny rozhlas, to asi taky poznate.
---
No a u serva je problem v tom, ze jeho vstupni odpor je radovo v tisicich ohmu a pokud je vystup TTL nebo dokonce CMOS, tak je maximalni vzdalenost serva od budice do pul metru, opakujem maximalne pul metru. Je to proto, ze vystupni tranzistory maji dost vysoky odpor pro stridave napeti a tim padem ho nestihaji odstranit. No a cim delsi je propojeni, tim je vysssi indukovane napeti ve vodici. Je to primo umerne.
Dalsi problem je, ze to je pozitivni logika a ta je na ruseni citlivejsi nez negativni logika. Je to proto, ze rozhodovaci uroven je okolo 1,5V a tak narust z 0V na 1,5V je haklivejsi, nez pokles z 5V pod 1,5V.
---
Takze jak odstranit ruseni serva?
Je nutne ho budit pres tranzistor PNP do maleho odporu max 220 ohmu.
Nekdy staci zatizit vystup uP odporem 220 ohmu proti zemi, pokud to procesor vydrzi. Je to proud 5/220= 23 mA a to by mohly nektere procesory vydrzet.
---
Nech vam serva neskacou ;)

AhojZ
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Servo přestavník

Příspěvekod fulda » sob 03 bře, 2012 6:48 pm

Zdano - nic proti, ale nemohl by jsi si to přečíst od začátku?
Pracovali jsme na tom docela dlouho a používali i takové záležitosti jako měřící přístroje. Lidí co znají odpověď od boku jsou plné hospody, ale jaksi praktické výsledky má jen Martin.
Až se dostaneš k lepšímu, tak dej vědět, ale střílet tu blbosti od boku je k ničemu, problém je vyřešen.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron