Servo přestavník

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Servo přestavník

Příspěvekod pepi2000 » pát 24 bře, 2017 11:48 am

Lineární stabilizátor je nejjednodušší řešení. Navíc procesor ma minimální odběr a serva nikdy nejedou společně, ale jedno po druhém. Není potřeba ani chladič. Vstupní napětí je dle data sheetu i možné vyšší. Co se týká arduino mini jistě je to vhodné řešení pro ty, kteří nemají možnost si postavit vlastní DPS. Stejně by bylo treba dodelat Led, trimr a odpory na vstupy atd. Ale ano, Arduino mini je dobrý nápad jak si to ulehčit.
V tom případě:
A5 střed trimru
A3 vystup na anodu LED
A1 na vstup tlačítka
D9 na P1 dle schematu na obrázku
D10 na P2
D11 na P3
D12 na P4
D13 na P5
D4 na P6
D8 oranžový vodič serva1
D7 or.vod. serva2
D6 or.vod. serva3
D5 or.vod. serva4
D3 or.vod. serva5
D2 or.vodič serva6
pepi2000
 
Příspěvky: 31
Registrován: pát 04 bře, 2016 9:34 am

Re: Servo přestavník

Příspěvekod michal.kubista » pát 24 bře, 2017 1:19 pm

pepi2000 píše:... serva nikdy nejedou společně, ale jedno po druhém.


A počítáš se škubnutím serv při zapnutí napájení? Nemám to tvoje zapojení vyzkoušené, ale serva mi škubou solidně a u podobných zapojení docházelo k resetu procesoru, který to neustál. Jako jednoduché řešení by pomohlo na výstup stabilizátoru dát dvě diody (rozdělit napájení pro procesor a pro serva), a až na jejich výstup dát samostatné kondenzátory. Pak to procesor spolehlivě ustojí.
Jak píšu nemám to vyzkoušené a může to záviset i na servech.
michal.kubista
 
Příspěvky: 334
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Servo přestavník

Příspěvekod MiG » pát 24 bře, 2017 1:48 pm

Podle mých zkušeností by mohlo stačit oddělit diodou a kondenzátorem za ní jen napájení pro procesor.
MiG
 
Příspěvky: 661
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Servo přestavník

Příspěvekod BohousP » pát 24 bře, 2017 2:33 pm

michal.kubista píše:
pepi2000 píše:... serva nikdy nejedou společně, ale jedno po druhém.


A počítáš se škubnutím serv při zapnutí napájení? Nemám to tvoje zapojení vyzkoušené, ale serva mi škubou solidně a u podobných zapojení docházelo k resetu procesoru, který to neustál. Jako jednoduché řešení by pomohlo na výstup stabilizátoru dát dvě diody (rozdělit napájení pro procesor a pro serva), a až na jejich výstup dát samostatné kondenzátory. Pak to procesor spolehlivě ustojí.
Jak píšu nemám to vyzkoušené a může to záviset i na servech.

O tomhle problému se v této diskuzi napsalo už mnoho příspěvků. Stačí několik serv připojit naráz na napájení a reset je jistý. Jak napsal MiG, stačí jedna dioda za stabilizátor (nejlepší schottkyho kvůli malému úbytku) a kondenzátor. Serva napájet před diodou, procesor za ní. Ale pokud bude měký transformátor (tedy významně mu poklesne napětí při zaškubnutí serv) nemusí stačit ani to.
Obecně není dobré napájet procesorové obvody ze stejných zdrojů jako indukční a motorové zátěže ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1977
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Servo přestavník

Příspěvekod vvitty » pát 24 bře, 2017 2:55 pm

Prezentovane schema v kombinaci s levnymi cinskymi servy skryva tech moznych problemu docela dost. Vetsina z nich se ale neprojevi pri hrani s testovacim zapojenim na stole.
Magazín - http://www.pojezdy.eu/ < > Komponenty pro modeláře - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1877
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Servo přestavník

Příspěvekod baske » stř 26 črc, 2017 6:48 pm

Ahoj, servodekoder na anlogove ovládanie spinačom od ttworld šlape bez najmenšej chybyčky, nevyžaduje žiaden aretačný člen, oporúčam odrušovacie členy od pojezdy.eu na každe servo v najblišom pripojeni k servu. Kto nema zaujem o dcc nič lepšie nepoznam proste neni slov k dokonalej jednoduchosti a funkčnosti.
baske
 
Příspěvky: 4
Registrován: ned 19 čer, 2011 2:12 pm

Re: Servo přestavník

Příspěvekod fulda » ned 01 říj, 2017 8:14 am

Dneska jsem si četl Model Railroader a narazil jsem tam na zajímavé zařízení: Waltherův servo přestavník. To je tak bezvadně komplikované zařízení, že ho u nás asi nikdo nepochopí.
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4173
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo přestavník

Příspěvekod look23 » ned 01 říj, 2017 9:15 am

Zajimalo by me o kolik preleze ta jehla vyhybku pri prestavovani u H0
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 288
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: Servo přestavník

Příspěvekod BohousP » ned 01 říj, 2017 9:16 am

fulda píše:Dneska jsem si četl Model Railroader a narazil jsem tam na zajímavé zařízení: Waltherův servo přestavník. To je tak bezvadně komplikované zařízení, že ho u nás asi nikdo nepochopí.

Jo, pokud z malého serva chce někdo udělat obludu větší než klasická želva, je to jedna z cest. Ještě by to chtělo nějaké elegantní pouzdro. Zrovna pro Američany bych nenavrhoval zařízení s příliš velkým výběrem možností. Navíc, to je jenom předobjednávka na příští rok.
A mimochodem, je to součástí Walthers Layout Control System, do kterého patří i několik velice zajímavých položek, např. https://www.walthers.com/walthers-contr ... m-tool-set

Opět zde narážíme na otázku, zda dělat dekodér pro každý přestavník zvlášť (želva - http://www.digi-cz.info/dekoder-zelva/, MP1 - http://www.digi-cz.info/dekoder-pro-mp1/), nebo pro více vekslí (http://www.digi-cz.info/dekoder-serva/, http://www.digi-cz.info/dekoder005-elma ... ky-svetla/).
První se hodí spíš pro modUláře, protože na klasickém modulu bývají tak 0-2 výhybky. Druhé spíš pod zhlaví stanice nebo vláčkodrom.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1977
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Jirka_US » ned 01 říj, 2017 6:01 pm

look23 píše:Zajimalo by me o kolik preleze ta jehla vyhybku pri prestavovani u H0

Princip "jehly" je velmi podobny "zelve", mozna by stacilo to okoukat u nekoho, kdo provozuje "zelvy". Jinak prestavnik jiz obsahuje DCC dekoder s moznosti nastavovani casu prehozeni vyhybky 0.5s-5s.
Video zde:
https://www.walthers.com/layout-control-system-video
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků