Výroba plošných spojov

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod amirinda » stř 04 říj, 2017 8:35 am

noo dík, to jsem si myslel, že to bude jednodušší, jdu se s tím poprat :-)
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 558
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod fulda » stř 04 říj, 2017 9:04 am

amirinda píše:chtěl bych zkusit nějakej ten "spoj", ztroskotal jsem ale u návrhu. V programu ProfiCAD mám pár schemat, ty jsem převedl do *.dxf a chtěl z toho udělat návrh spoje. Jediné co se mi povedlo je, že jsem ho načetl v programu KiCAD. Tam na mě ale vylítaly nějaké čáry a co dál...? Myslel jsem si, že existuje něco - co mi podle schematu navrhne plošnej spoj a ten si třeba dále poupravím, nebo?

Klasicky máš představu "hop na krávu a je tele".
Proces návrhu plošňáků má nějaké aspekty a pokud by jsi chtěl pouřít takovýto model, tak to co hledáš je systém, který byl vytvořen jako Ferda Mravenec. Vycházel z OrCADu.
Dnes se ale používají spíš trochu jiné metody.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod Tomas Lebeda » stř 04 říj, 2017 9:44 am

No já jsem si plošňák navrhoval v EAGLE Software
Ale po pravdě si myslím, že pokud je to jednoduché schema, tak než se učit jak na to, je rychlejší plošný spoj nakreslit rovnou v CADu.
Vymýšlet jak v EAGLE nakreslit a ze schema automaticky generovat plošňák mě trvalo dost intenzivně skoro 14 dni, protože jsem laik.
Ale je pravda, že to byla zábava:)
Jen to před tiskem nezapomeň zrcadlově otočit.
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 188
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod zdeno » stř 04 říj, 2017 9:54 am

ono se to do hlavy samo nenaleje, je nutne studovat a ucit se.
---
Je obrovska vyhoda najit nekoho, kdo ti ukaze prvotni postupy a jak to na sebe navazuje a potom, jak se to upravuje, aby se to dalo pouzit.
Eagle je velmi silny nastroj a jeho pouzivani neni zas az tak uplne jednoduche.
Ja s nim delam asi 20 roku a nekdy se sam musim podivat na speky, jak se co dela.
---
Jinak existuji ceske manualy, staci pohledat.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod amirinda » stř 04 říj, 2017 10:10 am

chlapi díky, postahoval jsem snad všechen software co k tomu slouží :-) ProfiCad mi vyhovuje nejlépe na kreslení schemat - protože ne všechny součástky znám, tak když nevím jak se jmenuje, tak si jí dohledám graficky. Z toho jsem chtěl právě dál zkusit ten plošný spoj. Ten KiCAD bude asi lepší, ale zdá se mi, že bude lepší to znova nakreslit v něm a dále pokračovat no a Eagle už je trochu moc na mě :-)
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 558
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod BohousP » stř 04 říj, 2017 11:10 am

O Eagle toho je na webu tisíce stran. Ale úplně stačí YouTube, kde je český kurz.
https://www.youtube.com/watch?v=2v5OTHiivx4&t=5s. Je toho myslím 10 lekcí po cca 8 minutách. Používám ho i pro žáky střední školy při výuce a dps nakreslí po pár hodinách.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2063
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod czcharlie » stř 04 říj, 2017 11:18 am

amirinda píše:noo dík, to jsem si myslel, že to bude jednodušší, jdu se s tím poprat :-)

Jestli můžu poradit, vyzkoušej EAGLE, je uživatelsky snadněji pochopitelný a pro takové to domácí plošňákování zdarma. Je k němu zdařilý český manuál, spousty tutoriálů na YouTube a mimo jiné i knihovny součástek prodávaných v GME.
Ovšem jak píše Fulda - nepočítej s tím, že by jakýkoli SW (nebo aspoň některý z dostupných pro amatéry) dokázal na kliknutí ze schema vytvořit plošný spoj a osazovací plán. Rozmístění součástek bude vždy na tobě, maximálně můžeš použít autorouter na automatické propojení vývodů, ale brzy zjistíš, že rychlejší a lepší to je "ručně". I tak za tebe editor desky udělá spoustu práce a hlavně nezbytných kontrol.
czcharlie
 
Příspěvky: 221
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod czcharlie » stř 04 říj, 2017 11:19 am

No vidím, že Bohouš byl rychlejší :-)
czcharlie
 
Příspěvky: 221
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod sidlo » stř 04 říj, 2017 12:00 pm

Eagle má pro domácí použití (bez licence) nějaká omezení.
Proto jsem zvolil KiCAD o němž někteří tvrdí, že je uživatelsky přívětivější http://www.kicad.wbs.cz/.
Na naučení stačí přečíst asi 1/2 tohoto návodu http://vyvoj.hw.cz/files/navrh_elektroniky_v_programu_kicad.pdf.
Dělám v tom jak návrh zapojení tak plošňáky, viz. výtvory na mých stránkách.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1736
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod BohousP » stř 04 říj, 2017 12:06 pm

sidlo píše:Eagle má pro domácí použití (bez licence) nějaká omezení.
Proto jsem zvolil KiCAD o němž někteří tvrdí, že je uživatelsky přívětivější http://www.kicad.wbs.cz/.
Na naučení stačí přečíst asi 1/2 tohoto návodu http://vyvoj.hw.cz/files/navrh_elektroniky_v_programu_kicad.pdf.
Dělám v tom jak návrh zapojení tak plošňáky, viz. výtvory na mých stránkách.


Ano, omezení jsou: max. dvě vodivé vrstvy (kdo by dělal víc ..., nejsme IBM) a rozměr desky 100 x 80 mm. To většinou stačí.
Nedávno Eagle přešel pod Autodesk.
https://www.autodesk.com/products/eagle/free-download
Download free version of EAGLE
PCB design software for students, makers, and professionals.
Includes 2 schematic sheets, 2 signal layers, and 80 cm2 board area.
Available for Windows, Mac, and Linux.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2063
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod sidlo » stř 04 říj, 2017 12:23 pm

Musím se přiznat, že nejsem v elektronice odborník. Arduino má hodně nožiček pro použití v aplikaci. Při mé nešikovnosti jsem se dopracoval k minimální vzdálenosti dvou nožiček (nebo vodivých cest) na 1/10" na doma vyrobené desce plošného spoje. Když se to sečte, tak limit Eagle 80 cm² se rychle vyčerpá.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1736
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod czcharlie » stř 04 říj, 2017 3:26 pm

Ve free verzi lze vytvořit a v domácích podmínkách i fyzicky zhotovit takovouto desku: https://elmicro.com/images/kit12vr.jpg - vyzkoušeno! Problém je s prokovy (ale to není problém omezení EAGLE, nýbrž výroby DPS). Pro Arduino se sice meze najít dají, ale nejsou až tak fatální.
czcharlie
 
Příspěvky: 221
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod amirinda » pát 06 říj, 2017 8:42 am

tak jsem se do toho pustil pomocí KiCAD, mám takové zkušební schema, očíslováno, přidělená pouzdra, ale při kreslení propojení je propojení stále zelené. Když dám zkoušku ERC tak mi vyskočí chyby - to je nějaký problém "jako" se zdrojem?

Obrázek

Eit: aha, tady ty chyby:

Obrázek
Naposledy upravil amirinda dne pát 06 říj, 2017 9:02 am, celkově upraveno 1
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 558
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Výroba plošných spojov

Příspěvekod BohousP » pát 06 říj, 2017 8:52 am

No, KiCAD sice nepoužívám, ale asi to bude tím, že tyto označení zdroje jsou pouze "logické" a dps potřebuje fyzický prvek - např. svorkovnici, pájecí bod a pod. Měl jsi uvést ty "chyby".
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2063
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník